- 2025-05-04
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
پلاستیکها قاتلان سلامتی – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، یک تجزیه و تحلیل تازه از بررسیهای جمعیتی نشان میدهد که قرار گرفتن روزانه در معرض مواد شیمیایی خاصی که برای ساخت وسایل پلاستیکی خانگی استفاده میشوند، میتواند با بیش از ۳۵۶هزار مرگ و میر جهانی ناشی از بیماری قلبی (تنها در سال ۲۰۱۸) مرتبط باشد.
در حالی که این مواد شیمیایی که فتالات نامیده میشوند، به طور گسترده در سطح جهان مورد استفاده قرار میگیرند، اما خاورمیانه، آسیای جنوبی، آسیای شرقی و اقیانوس آرام سهم بسیار بیشتری از آمار مرگ و میر را نسبت به سایر مناطق به خود اختصاص دادهاند؛ یعنی چیزی حدود سه چهارم از کل آمار مذکور.در طول دههها، متخصصان مشکلات سلامتی را به قرارگرفتن در معرض فتالاتهای خاصی که در لوازم آرایشی، مواد شوینده، حلالها، لولههای پلاستیکی، مواد دافع حشرات و سایر محصولات مشابه یافت میشوند، مرتبط دانستهاند.
مطالعات نشان دادهاند هنگامی که این مواد شیمیایی به ذرات میکروسکوپی تجزیه و سپس بلعیده میشوند، خطر ابتلا به بیماریهایی از چاقی و دیابت گرفته تا مشکلات باروری و سرطان را افزایشمیدهند.
این مطالعه که توسط محققان مرکز سلامت لانگون دانشگاه نیویورک رهبری میشد، بر نوعی فتالات به نام دی-۲-اتیلهگزیل فتالات (DEHP) متمرکز بود که برای نرمتر و انعطافپذیرتر کردن ظروف غذا، تجهیزات پزشکی و سایر پلاستیکها استفاده میشود. بر اساس مطالعات دیگر، قرار گرفتن در معرض این ماده باعث ایجاد پاسخ ایمنی بیشفعال (التهاب) در شریانهای قلب میشود که به مرور زمان با افزایش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی همراه است.
نویسندگان در تجزیه و تحلیل جدید خود تخمین زدند که قرار گرفتن در معرض DEHP در سال ۲۰۱۸ منجر به ۲۳۸/۳۵۶ مورد مرگ یا بیش از ۱۳درصد کل مرگ و میر جهانی ناشی از بیماری قلبی در بین مردان و زنان ۵۵ تا ۶۴ ساله شده است.سارا هایمن، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشمند محقق در دانشکده پزشکی گراسمن دانشگاه نیویورک، گفت: «با برجسته کردن ارتباط بین فتالاتها و یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان، یافتههای ما به مجموعه گستردهای از شواهد مبنی بر خطر عظیم این مواد شیمیایی برای سلامت انسان میافزاید.»
به گفته نویسندگان، بار اقتصادی ناشی از مرگ و میرهای شناسایی شده در مطالعه آنها حدود ۵۱۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود و ممکن است به ۷۴/۳ تریلیون دلار نیز برسد.پیشتر این تیم تحقیقاتی در یک مطالعه در سال ۲۰۲۱، فتالاتها را به بیش از ۵۰هزار مرگ زودرس سالیانه که عمدتا ناشی از بیماریهای قلبی در میان آمریکاییهای مسن بود، مرتبط دانست. به نظر میرسد که آخرین پژوهش این تیم، نخستین تخمین جهانی تا به امروز از مرگ و میر قلبی عروقی یا در واقع هر گونه پیامد سلامتی ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی است. گزارشی درباره این یافتهها در ۲۹آوریل (نهم اردیبهشت) به صورت آنلاین در مجله Lancet eBiomedicine منتشر شد.
مناطق پر خطر
برای این پژوهش، تیم تحقیقاتی از دادههای بهداشتی و زیستمحیطی دهها نظرسنجی جمعیتی جهت تخمین میزان قرارگیری در معرض DEHP در ۲۰۰ کشور و منطقه استفاده کرد. این اطلاعات شامل نمونههای ادرار حاوی محصولات تجزیه شیمیایی به جا مانده از این افزودنی پلاستیکی بود. دادههای مرگ و میر از موسسه سنجش و ارزیابی سلامت، یک گروه تحقیقاتی در آمریکا که اطلاعات پزشکی را از سراسر جهان برای شناسایی روندهای سلامت عمومی جمعآوری میکند، به دست آمد.
در میان یافتههای کلیدی، این مطالعه نشان داد که تلفات در منطقه ترکیبی شرق آسیا و خاورمیانه و منطقه ترکیبی شرق آسیا و پاسیفیک به ترتیب حدود ۴۲ و ۳۲درصد از مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی مرتبط با DEHP را تشکیل میدهند. هند به طور خاص، با ۵۸۷/۱۰۳ مورد مرگ، بیشترین تعداد مرگو میر را داشت و پس از آن چین و اندونزی در رتبههای دوم و سوم قرار داشتند. خطرات بیشتر مرگ و میر قلبی در این جمعیتها حتی پس از تنظیم تجزیه و تحلیل آماری محققان برای در نظر گرفتن میزان جمعیت در گروه سنی مورد مطالعه، همچنان پابرجا بود.
یک هشدار جهانی
نویسندگان میگویند یک توضیح احتمالی این است که این کشورها با نرخ بالاتری از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مواجهند، احتمالا به این دلیل که آنها در حال تجربه رونق تولید پلاستیک هستند اما محدودیتهای تولیدی کمتری نسبت به سایر مناطق دارند.
لئوناردو تراساند، پزشک وعضو انجمن متخصصان اطفال در دانشگاه نیویورک و نویسنده ارشد این مطالعه، گفت: «اختلاف آشکاری وجود دارد که در آن، بخشهایی از جهان بیشترین آسیب را از خطرات قلبی ناشی از فتالاتها متحمل میشوند.»
دکتر جیم جی. هندریک، استاد اطفال در دانشکده پزشکی گراسمن دانشگاه نیویورک در تایید تراساند افزود: «نتایج ما بر نیاز فوری به وضع مقررات جهانی برای کاهش قرار گرفتن درمعرض این سموم، به ویژه درمناطقی که بیشتر تحت تاثیر صنعتی شدن سریع و مصرف پلاستیک قرار دارند، تاکید میکند.»
تراساند، که همچنین استاد دپارتمان سلامت جمعیت است، هشدار میدهد که این تجزیه و تحلیل برای اثبات اینکه DEHP مستقیما یا به تنهایی باعث بیماری قلبی میشود، طراحی نشده است و خطرات بالاتر مرگ و میر انواع دیگر فتالاتها را در نظر نگرفته است. این مطالعه همچنین مرگ و میر در میان افراد در گروههای سنی دیگر را شامل نمیشود. در نتیجه، او میگوید که آمار کلی مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی مرتبط با این مواد شیمیایی احتمالا بسیار بیشتر است.
بر اساس گفتههای تراساند، محققان در مرحله بعدی قصد دارند بررسی کنند که چگونه کاهش مواجهه با فتالات ممکن است در طول زمان بر میزان مرگ و میر جهانی تاثیر بگذارد و همچنین مطالعه را به سایر نگرانیهای بهداشتی ناشی از این مواد شیمیایی، مانند زایمان زودرس، گسترش دهند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه