- 2025-07-20
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
قبل از مصرف تاموکسیفن این نکات مهم را بدانید

به گزارش سلامت نیوز، دکتر سید محمد رضا حکیمیان بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان در مقاله ای نوشت: تاموکسیفن یکی از داروهای پرکاربرد در پزشکی است که بیشتر به خاطر نقش آنتی استروژنی خود شناخته می شود. این دارو با مهار اثرات استروژن در بدن، می تواند رشد غیرطبیعی بافت سینه را کنترل کند و در شرایط خاص برای بهبود ظاهر و کیفیت زندگی افراد تجویز می شود. تاموکسیفن به طور خاص زمانی کاربرد دارد که افزایش حجم سینه ناشی از عدم تعادل هورمونی یا مصرف داروهای خاص باشد و بسیاری از بیماران با مصرف صحیح آن شاهد کاهش قابل توجه علائم هستند.
در این مطلب با نحوه عملکرد، روش مصرف، موارد منع و عوارض جانبی تاموکسیفن آشنا می شوید تا بتوانید تصمیم بهتری برای استفاده از این دارو تحت نظر پزشک داشته باشید.
اثرات تاموکسیفن در رشد بی رویه بافت پستان
تاموکسیفن سیترات یک داروی SERM است که دارای خواص ضد استروژنی و در برخی بافت ها، استروژنی می باشد. این دارو با اتصال به گیرنده های استروژن، مانع از اثرگذاری مستقیم استروژن در برخی نواحی بدن می شود. به همین دلیل، تاموکسیفن در درمان برخی انواع سرطان پستان که رشد آن ها وابسته به استروژن است، بسیار مؤثر است.
همچنین، تاموکسیفن در دنیای پزشکی و ورزشی برای جلوگیری یا کاهش ژنیکوماستی ناشی از مصرف استروئیدها کاربرد دارد. با مهار اثر استروژن، از رشد غیرطبیعی بافت پستان جلوگیری می شود.
طریقه مصرف تاموکسیفن
تاموکسیفن به صورت خوراکی یک الی دوبار در روز با غذا یا بدون غذا یا طبق دستور پزشک مصرف می شود. دارو باید با آب قورت داده شود، تاموکسیفن را نجوید یا آن را قسمت نکنید. دوز بیشتر از ۲۰ میلی گرم در روز معمولاً به دو قسمت تقسیم می شود و دوبار در روز صبح و عصر یا طبق دستور پزشک مصرف می شود. در صورتی که از فرم مایع این دارو استفاده می کنید دوز مصرفی را به دقت اندازه گیری کنید و از قاشق مربوط به خود دارو استفاده کنید نه قاشق های در منزل زیرا باعث اشتباه در تنظیم دوز می شود. دوز مصرفی به سابقه پزشکی و نحوه ی پاسخ شما به درمان بستگی دارد. در صورت فراموش کردن یک دوز به محض یادآوری آن را مصرف کنید. ولی اگر دیگر زمان دوز بعدی رسیده دو دوز را با هم مصرف نکنید.
موارد منع مصرف تاموکسیفن
عدم مصرف دارو بدون تجویز پزشک متخصص
محدودیت یا عدم توانایی برای راه رفتن و وجود عدم تحرک
ابتلا به بیماری های کبدی
داشتن کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
مبتلا بودن به بیماری قند خون یا دیابت
داشتن فشارخون بالا
وجود آب مروارید چشم
سیگار کشیدن و استعمال دخانیات
سابقه لخته شدن خون و آمبولی، سکته مغزی و…
سابقه حساسیت نشون دادن به داروهای دیگر و داروهای مشابه تاموکسیفن
عدم مصرف دارو پیش از اقدام برای بارداری در مردان
عدم مصرف تاموکسیفن قبل از عمل های جراحی
عوارض جانبی تاموکسیفن
تهوع
کرامپ در پا
درد ماهیچه ها
نازک شدن مو ها
سردرد
گرگرفتگی
بی حسی پوست
کاهش علاقه و توانمندی جنسی
خستگی شدید
عوارض جانبی جدی تاموکسیفن:
تاری دید
درد در چشم
خونریزی
تغییرات روانی
ورم مچ پا
علامت های عفونت
درد گلو
بیماری های کبدی
استفراغ هایی که مکرر اتفاق می افتند
بی اشتهایی
درد شکم و معده
زردی پوست و چشم
تیره شدن ادرار
تشنگی زیاد
نتیجه گیری
در پایان باید تأکید کرد که تاموکسیفن می تواند برای بسیاری از بیماران گزینه مناسبی جهت کاهش علائم و کنترل رشد بافت سینه باشد. با این حال، در مواردی که پاسخ به درمان دارویی کافی نیست یا بافت اضافی به صورت قابل توجه باقی مانده است، عمل ژنیکوماستی به عنوان راهکار موثر و قطعی تر مطرح می شود. توصیه می شود قبل از هرگونه اقدام، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید تا مناسب ترین روش درمانی برای شما انتخاب شود.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه