- 2025-02-05
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
فناوری نوین هوش مصنوعی که ارتباط با حیوانات را ممکن میسازد
به گزارش سلامت نیوز به نقل از independent، پژوهشگران میگویند طراحی و ساخت یک سیستم هوش مصنوعی را در نظر دارند که به کمک آن میتوان روزی زبان حیوانات را فهمید و با آنها ارتباط کلامی برقرار کرد.
وبسایت آکسیوس با انتشار گزارشی در این زمینه مینویسد درک آنچه حیوانات میگویند نهتنها به افزایش دانش بشری درباره جهان کمک میکند، که ممکن است دلیلی قانعکننده برای اعطای حقوق قانونی گستردهتر به حیوانات را نیز فراهم کند.
به گفته دانشمندان، در حال حاضر مدل زبانی هوش مصنوعی «نیچر الام» (NatureLM) قادر است گونه حیوانی در حال صحبت را شناسایی کند، و همچنین اطلاعات دیگری مانند این را ارائه دهد که سن تقریبی حیوان چه قدر است و اینکه آیا در حال ابراز ناراحتی است یا دارد بازی میکند.
این مدل، که در قالب «پروژه گونههای زمین» (Earth Species Project) ساخته شده، حتی توانایی شناسایی مکالمات گونههایی را دارد که پیشتر با آنها مواجه نشده است.
«نیچر الام» در واقع با ترکیبی از زبان انسانی، صداهای محیطی و دادههای دیگر آموزش دیده است و این سازمان غیرانتفاعی برای توسعه و ادامه این مدل اخیرا ۱۷ میلیون دلار کمک مالی دریافت کرده است.
دانشمندان دستاندرکار این پروژه میگویند وضعیتی که امروز در آن قرار داریم، ناشی از گسست از طبیعت است و از این رو چارهای جز بازگشت به طبیعت و یگانگی با آن نداریم. آنها میگویند «هوش مصنوعی ما را به این سرنوشت گریزناپذیر میرساند که روزی بتوانیم ارتباطات حیوانات را رمزگشایی کنیم و دوباره با طبیعت پیوند برقرار کنیم.»
ترجمه از دیدگاه عملی و در معنای عمومی و گسترده آن، یکی از تواناییهای بارز هوش مصنوعی مولد محسوب میشود. فناوری هوش مصنوعی نهتنها میتواند زبانهای انسانی را به یکدیگر ترجمه کند، که در تبدیل متون از یک سبک به سبک دیگر نیز مهارت دارد.
با این حال، چالش مضاعف در ترجمه زبانهای حیوانات این است که ما در این مورد به جای انتقال مفهوم بین دو زبان شناختهشده، درکی محدود از نحوه ارتباط حیوانات داریم و آنچه را که آنها از طریق گفتار انتقال میدهند دقیقا متوجه نمیشویم.
برای مثال، پژوهشگران میدانند که پرندگان هنگام آواز خواندن صداهایی متفاوت از وقتی که هشدار میدهند تولید میکنند. همچنین مشخص شده است که بسیاری از گونهها برای یکدیگر نامهای فردی دارند و برخی دیگر مانند سگهای دشتی مجموعهای از اسامی و صفات را برای توصیف شکارچیان به کار میبرند.
«پروژه گونههای زمین» تنها یکی از تلاشهایی است که برای بهرهگیری از هوش مصنوعی برای حل چالشهای سیاره ما از آن استفاده شده است.
مایکروسافت نیز اخیرا از سیستم هوش مصنوعی به نام «اسپارو» (SPARROW) رونمایی کرده که برای بررسی تنوع زیستی در دورافتادهترین نقاط زمین طراحی شده است.
این پروژه که در یکی از آزمایشگاههای مایکروسافت در حال پیشروی است، برای جمعآوری داده دوربینها، حسگرهای صوتی و دیگر تجهیزات از سامانههای خورشیدی استفاده میکند.
با توجه به اینکه تلاشهای بشر در مقابله با تغییرات اقلیمی چندان موثر و کافی نبوده است، بسیاری از کارشناسان به هوش مصنوعی روی آوردهاند تا راهکارهای جایگزین را ارائه دهد.
در عین حال، مشکلی که برسر راه قرار دارد این است که مصرف عظیم انرژی هوش مصنوعی، شبکههای برق را تحت فشار قرار داده و شرکتهای فناوری را وادار کرده است که برنامههایشان را برای دستیابی به اهداف اقلیمی تغییر دهند یا به تعویق بیندازند.
به گفته پژوهشگران، این یکی از چالشهای بزرگ برسر راه پیشرفت هوش مصنوعی است که شرکتها باید در کنار بسیاری دیگر از چالشهای اخلاقی مرتبط با استفاده مسئولانه و ایمن از هوش مصنوعی با آن نیز دست و پنجه نرم کنند.
ارسال دیدگاه