- 2025-05-17
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
غفلت از ظرفیت ۴ میلیارد دلاری صادرات سنگ/ ۵۰ درصد صنعت سنگ کشور تعطیل است

به گزارش اقتصادآنلاین، بهرام شکوری، رئیس انجمن صنعت سنگ ایران در نشست خبری پانزدهمین نمایشگاه سنگهای ساختمانی تهران بیان کرد: ناکارآمدیها و بیبرنامگی که در داخل کشور وجود دارد به صنعت ضربه زده است. بهعنوان نمونه، همین بخشنامهای که وزیر کشور صادر کرده و طبق آن برق صنایع در سراسر کشور به مدت ۱۵ روز تعطیل میشود، عملا تیر خلاص به صنعت است.
وی افزود: در مورد صنعت سنگ هم وضعیت بهتر نیست. حدود ۶۵ درصد معادن کشور تعطیل هستند و بخش عمدهای از این تعطیلیها مربوط به صنعت سنگ است. حداقل ۳۰ درصد از این معادن تعطیلشده، متعلق به صنعت سنگ است.
وی ادامه داد: حقوق دولتی که از معادن گرفته میشود، یکی از عوامل اصلی این وضعیت است. قرار شده که به جای افزایش حقوق دولتی، استخراج واقعی ملاک قرار گیرد.
رئیس انجمن صنعت سنگ ایران تصریح کرد: ماجرای تقسیط حقوق دولتی هنوز در بسیاری از استانها حلنشده باقی مانده است. یک فعال معدنی که نتوانسته محصولش را بفروشد، چطور میتواند حقوق دولتی را پرداخت کند؟ اگر هم فروخته و پولش را نگرفته، باز هم نمیتواند این هزینه را بپردازد.
شکوری گفت: در بحث واردات ماشینآلات هم خیلی از فعالان به خاطر واردات ماشینآلات دچار مشکل شدهاند و حتی برایشان پروندههای قضایی تشکیل دادهاند. چرا اجازه نمیدهید ماشینآلات آزادانه وارد شود؟
شکوری توضیح داد: ما در صنعت سنگ با بقیه صنایع متفاوت هستیم. مثلا در معدن سنگ، اگر لودر استفاده میشود، این لودر ۲۴ ساعته کار نمیکند، شاید در طول شبانهروز فقط ۳ تا ۵ ساعت کار کند. بنابراین حتی یک دستگاهی که ۳۰ سال از ساختش گذشته، میتواند اینجا کارایی داشته باشد. در حالی که در معادن آهن، لودر باید ۲۴ ساعته کار کند، پس مشخص است که آنجا ماشین باید نو یا زیر ۱۰ سال ساخت باشد.
به گفته وی، دولت باید به عقل فعالان اقتصادی اعتماد کرد. آنها بهتر از هر کسی میدانند چه ماشینی برای معدنشان مناسب است. اما حالا که فعالان حوزه ماشینآلات وارد کردهاند، میگویند ماشین بالای ۱۰ سال ساخت نباید باشد. این در حالی است که واردات ماشین نو با قیمتهای فعلی اصلاً صرفه اقتصادی ندارد و در نهایت به تعطیلی معدن منجر میشود.
شکوری گفت: اگر تصمیمگیریها با مشورت فعالان حوزه صورت بگیرد، بسیاری از مشکلات فعلی حل خواهد شد. بخشی از مسائل را وزارت صمت باید با بخشنامه حل کند، بخشی نیازمند قانونگذاری است که باید مجلس کمک کند و بخشی هم سیاستگذاریهایی است که دولت میتواند در همین ستادها آن را انجام دهد.
وی همچنین به معرفی وزیر جدید اقتصاد اشاره کرد و گفت: اگر کسی مثل آقای مدنیزاده، چالش ها را مطرح میکند و فردا وزیر شد، نباید این حرفها را فراموش کند. اگر واقعاً میخواهد قیمتگذاری دستوری را حذف کند، ارز را شناور کند، و این همه بروکراسی زاید را حذف کند، باید پای تصمیماتش بایستد و اگر هم نمیتواند، باید شجاعت استعفا داشته باشد.
وی گفت: در چنین شرایطی که با چالش های متعددی مواجه هستیم، سرمایهگذاری از کجا تامین می شود. اگر قرار است محصولات خود را در داخل بفروشیم، قیمتگذاری دستوری اجازه سود نمیدهد. اگر بخواهیم صادر کنیم، محدودیتهای ارزی مانع میشود.
شکوری گفت: از رشد ۸ درصدی در صنعت و ۱۳ درصدی در بخش معدن صحبت میکنید. این رشد قرار است چطور محقق شود؟ آیا منابع آن را در برنامه هفتم توسعه دیدهاید؟ آیا سیاستهای موجود، ما را به آن رشد میرساند؟
شکوری گفت: تحریمها برداشته نشود، خارجیها نمیآیند. اگر دولت کوچک نشود، کسری بودجه همچنان پابرجا است و مدام دست در جیب مردم و صندوق توسعه ملی خواهند کرد. بنابراین با این مدل حکمرانی، اتفاق خاصی نمیافتد.
احمد پروین، رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این نشست خبری با اشاره با مباحث محیط زیستی که در حوزه صنایع مطرح است، بیان کرد: آلایندگی موضوع کم اهمیتی نیست و سنگ در مقایسه با تمام متریال دیگر به شدت سبز است و سنگ سبزترین متریال موجود است که در عمق زمین ایجاد شده و جایگزین تمام مواد نرم شده است.
پروین افزود: هیچ موادی قابل جایگزینی با سنگ نیست، نمی توانیم جدول مقاومی با سیمان بسازیم و به مرور شاهد ریزش این جدول ها و تخریب آن و ورود به طبیعت هستیم، در حالی که به جز سنگ، هیچ متریالی به طبیعت تعلق ندارد.
پروین با بیان این که صنعت فولاد با این همه مصرف آب و انرژی در نهایت ۸ میلیارد دلار در سال صادرات دارد، گفت: این در حالی است که صنعت سنگ میتواند به ۴ میلیارد دلار صادرات در سال برسد و با ایجاد اشتغال در معادن سنگ می توانیم منافع بسیاری ایجاد کنیم.
عباس تقدسینژاد، مدیرعامل نمایشگاه بینالمللی شهرآفتاب نیز گفت: راه اندازی نمایشگاه دائمی سنگ در شهرآفتاب یکی از مواردی است که در این زمینه در دستور کار ما قرار گرفته است که امیدواریم با کمک بخش خصوصی تحقق یابد.
تقدسینژاد گفت: در مجموعه شهرآفتاب حجم سرمایه گذاری جدی را تعریف کرده ایم تا هم در برگزاری نمایشگاه و هم در تحقق شعار سال نقش خود را ایفا کنیم و به سمت اهدافی که تعیین شده است حرکت کنیم.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه