- 2025-02-13
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- آشپزی ، غذاهای سنتی
طرز تهیه دلمه بادمجان خانگی؛ غذای اصیل ایرانی
![طرز تهیه دلمه بادمجان خانگی؛ غذای اصیل ایرانی](https://itimes.ir/wp-content/uploads/2025/02/dolmeh-bademjan.jpg)
مناسب برای
4 نفر
زمان آمادهسازی
1 ساعت
زمان پخت
1 ساعت
دلمه بادمجان یک غذای خوشمزه ایرانی است که اصالت آن به استان آذربایجان بازمیگردد. این غذا به روشهای متفاوتی طبخ میشود. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه دلمه بادمجان به ۶ روش مختلف و همه فوتوفن های درست کردن این غذای خوشمزه آشنا شوید.
نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن این دلمه باید پیاز را با سیر، گوشت چرخ کرده، ادویه، رب و سبزی دلمهای تفت دهید. در ادامه برنج و لپه پخته شده را اضافه کنید. قسمت داخل بادمجانها را تخلیه و آنها را برای چند دقیقه در روغن تفت دهید.
مایه دلمه را داخل بادمجانها بریزید. سس دلمه را با ترکیب سیر، پیاز، گوجه و آب آماده کنید. در انتها دلمهها را در سس بچینید و بپزید. میتوانید این دلمهها را بدون گوشت، با رب انار، مرغ و همچنین با بادمجان قلمی نیز آماده کنید.
رسپی این غذای خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای دلمه بادمجان برای ۴ نفر
مواد لازممقدار مورد نیازبادمجان دلمهای۸ عددگوجه فرنگی۳ عددبرنج۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارلپه۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارسیر۴ عددسبزی دلمه۲۰۰ گرمگوشت چرخ کرده۱۰۰ گرمرب گوجه فرنگی۲ قاشق غذاخورینمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازمروغنبه مقدار لازم
مرحله اول: لپهها را بخیسانید
برای شروع باید لپهها را همراه با کمی آب در یک ظرف بریزید و برای حدود ۴ ساعت بخیسانید. در این مدت چند بار آب لپهها را عوض کنید تا نفخ آن به طور کامل گرفته شود.
مرحله دوم: لپهها را بپزید
لپهها را آبکش کنید و با ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید لپهها برای یک ساعت بپزند.
مرحله سوم: برنج را آبکش کنید
برنج را برای نیم ساعت در آب بخیسانید و بعد همراه با مقداری آب در قابلمه بریزید. یک قاشق روغن و کمی نمک به آن اضافه کنید.
شعله گاز را زیاد کنید تا آب شروع به جوشیدن کند. اجازه دهید برنج برای ۷ تا ۱۰ دقیقه روی حرارت بماند و بعد آن را آبکش کنید.
در زمان آبکش کردن برنج سطح آن باید نرم و مغز آن کمی سفت باشد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه برگ چغندر
مرحله چهارم: پیازها را خرد کنید
پیازها را بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. پیازها را در روغن سرخ کنید و تا سبک و طلایی شوند.
مرحله پنجم: سیر را اضافه کنید
در این مرحله باید سیرها را بشویید و پوست آنها را جدا کنید. سیرها را رنده یا خرد کنید و به ماهیتابه اضافه کنید و همراه با پیازها تفت دهید تا بوی آنها بلند شود.
مرحله ششم: گوشت چرخ کرده و چاشنیها را اضافه کنید
گوشت چرخ کرده را به پیاز داغ اضافه کنید و خوب تفت دهید. در ادامه مقداری زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید. همه مواد را با هم مخلوط کنید و برای چند دقیقه تفت دهید.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
مرحله هفتم: رب گوجه را اضافه کنید
زمانی که گوشت سرخ شد، همه مواد را در یک سمت ماهیتابه جمع کنید. در ادامه رب گوجه را در روغن بریزید و برای چند دقیقه تفت دهید تا خوشرنگ شود. سپس آن را با سایر مواد مخلوط کنید.
مرحله هشتم: سبزی دلمه را اضافه کنید
سبزی دلمه را خرد کنید و در ماهیتابه بریزید و همراه با سایر مواد تفت دهید. برای درست کردن دلمه بادمجان باید از سبزیهای مختلف مثل تره، نعنا، جعفری، گشنیز، شوید، پیازچه، ریحان، ترخون و مرزه استفاده کنید.
در این مرحله باید شعله گاز را کمی زیاد کنید تا سبزی آب نیندازد و به خوبی سرخ شود. بعد از این که سبزی سرخ شد، درب ماهیتابه را روی آن قرار دهید و اجازه دهید همه مواد برای ۵ دقیقه بپزند.
مرحله نهم: برنج را به ماهیتابه اضافه کنید
در این مرحله باید برنج آبکش شده را در ماهیتابه بریزید و خوب با سایر مواد مخلوط کنید. اجازه دهید مواد برای چند دقیقه دیگر روی حرارت بمانند و بعد شعله گاز را خاموش کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه کلم برگ
مرحله دهم: بادمجانها را آماده کنید
بادمجانها را بشویید و بعد خشک کنید. در ادامه کلاهک بادمجان را با دقت جدا و بعد داخل بادمجانها را با احتیاط و به کمک چاقو خالی کنید. مراقب باشید که بدنه بادمجانها آسیب نبیند.
مرحله یازدهم: بادمجانها را سرخ کنید
مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. بادمجانها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند. این کار به حفظ ظاهر بادمجانها و جلوگیری از وا رفتن آنها کمک میکند.
مرحله دوازدهم: سس دلمه را آماده کنید
سیر را به صورت ریز رنده کنید. پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. در ادامه سیر و پیازهای خرد شده را به روغن اضافه کنید.
بعد از این که پیازها سبک شدند میتوانید گوجه فرنگیها را خرد کنید و در قابلمه بریزید و خوب با سایر مواد ترکیب کنید.
بعد از این که آب اضافه گوجهها گرفته شد، میتوانید ۲ لیوان آب جوش و مقداری نمک و فلفل سیاه به آن اضافه کنید.
شعله گاز را زیاد کنید و اجازه دهید سس روی حرارت بجوشد و غلیظ شود.
مرحله سیزدهم: دلمهها را آماده کنید
مایه گوشتی که آماده کردهاید را داخل بادمجانها قرار دهید. سپس کلاهک بادمجانها را نیز روی آنها بگذارید.
برای ثابت ماندن کلاهک بادمجان میتوانید از خلال دندان استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه به با سس مخصوص
مرحله چهاردهم: دلمهها را بپزید
دلمهها را داخل سسی که آماده کردهاید قرار دهید. شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید.
اجازه دهید دلمهها برای حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت بپزند و به خوبی نرم شوند.
مرحله پانزدهم: دلمهها را سرو کنید
حال دلمهها را در ظرف مناسب بچینید و بعد مقداری از سس گوجه را روی آنها بریزید و سرو کنید.
طرز تهیه دلمه بادمجان به روشهای مختلف
برای درست کردن دلمه بادمجان از روشهای مختلفی استفاده میشود، که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
دلمه بادمجان بدون گوشت: برای درست کردن دلمه بادمجان بدون گوشت باید گوشت را حذف کنید و به جای آن از ترکیب برنج، لپه، سبزیجات خرد شده و در صورت تمایل مقداری حبوبات استفاده کنید.دلمه با بادمجان قلمی: برای درست کردن این دلمه باید به جای بادمجان دلمهای، از بادمجان قلمی استفاده کنید. در این روش باید بادمجانها را به صورت طولی و از وسط برش دهید و داخل آنها را به کمک چاقو یا قاشق کوچک تخلیه کنید.دلمه بادمجان با رب انار: برای درست کردن دلمه بادمجان با رب انار میتوانید از مقداری رب انار ملس برای مزه دار کردن سس دلمه استفاده کنید.دلمه بادمجان با مرغ: برای درست کردن دلمه بادمجان با مرغ میتوانید به جای گوشت چرخ کرده از مقداری سینه مرغ چرخ کرده استفاده کنید.دلمه بادمجان در فر: برای پخت دلمه بادمجان در فر باید دلمهها را به مدت ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد در فر قرار دهید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه دلمه بادمجان
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت دلمه بادمجان اشاره شده است، با ما همراه باشید.
اضافه کردن مقداری زعفران دم کرده غلیظ عطر و طعم بهتری به این غذا میبخشد.قبل از آماده کردن دلمهها میتوانید بادمجانها را برای نیم ساعت در آب نمک قرار دهید تا تلخی آنها خارج شود.برای پخت دلمه بادمجان بدون گوشت میتوانید از مقداری قارچ خرد شده یا سویا نیز استفاده کنید.در صورت تمایل میتوانید از مقداری آب لیمو ترش تازه برای مزه دار کردن سس دلمه بادمجان استفاده کنید.برای خوشمزهتر شدن سس این دلمه میتوانید مقداری سس فلفل تند به آن اضافه کنید.برای درست کردن دلمه بادمجان نباید پوست بادمجانها را جدا کنید. در صورت تمایل میتوانید پوست بادمجانها را به صورت راه راه جدا کنید تا ظاهر دلمهها جذابتر شود.به هیچ عنوان این دلمه را به مدت طولانی روی حرارت قرار ندهید، زیرا این کار موجب له شدن بادمجانها میشود.برای درست کردن دلمه بادمجان باید از بادمجانهای کوچک و یک اندازه استفاده کنید.در صورتی که مایه دلمه زیاد بود، میتوانید آن را در ظرف در بسته بریزید و در فریزر بگذارید.اگر به سیر دسترسی ندارید، میتوانید از مقداری پودر سیر برای مزه دار کردن این دلمهها استفاده کنید.برای مزه دار کردن مایه دلمه و سس آن میتوانید از مقداری پودر پاپریکا و آویشن استفاده کنید.اگر به غذاهای تند و تیز علاقه دارید، میتوانید از مقداری فلفل قرمز تند در این غذا استفاده کنید.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه دلمه بادمجان و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این دلمه خوشمزه را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…
ارسال دیدگاه