• 2025-02-01
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

سن امید به زندگی در ایران افزایشی شد

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، سن امید به زندگی یک شاخص مهم برای اندازه‌گیری وضعیت رفاه…
سن امید به زندگی در ایران افزایشی شد

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، سن امید به زندگی یک شاخص مهم برای اندازه‌گیری وضعیت رفاه و البته نظام سلامت و درمان هر کشوری است. این سن از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون به شکل معنادار و محسوسی افزایش داشته است.

درسال‌های دهه۳۰شمسی انتظار می‌رفت تا یک نوزاد تا ۴۴ سالگی عمر کند؛ این مساله به دلایل مختلفی اعم از باورهای مردم، بیماری‌ها، کمبودهای اقتصادی و اجتماعی بود.

به‌طور کلی روند نمودار امیدبه زندگی در ایران روبه افزایش بوده است.دربین سال‌های ۱۳۵۵تا۱۳۶۵امید به زندگی در میان ایرانیان کاهش یافت و تا ۵۳ سالگی افت می‌کند اما براساس آخرین داده‌های رسمی،نرخ امید به زندگی ایرانیان حدود ۷۶سال است. اما این نمودار رو به افزایش حداقل با نشانه‌های موجود دچارتهدیدات جدی است.

مهم‌ترین دلیل افت این نمودار راباید درنوع سبک زندگی جامعه ایرانی جست‌وجو کرد، به‌قدری که بسیاری از کارشناسان حوزه بهداشت معتقدند با تداوم این روند،جامعه ایرانی به‌سختی۷۰ سالگی را خواهد دید! به‌عنوان مثال به گواه آمارهای رسمی تنها درسال۱۳۹۴در ایران ۵۷درصد مرگ مردان و ۴۹درصد مرگ زنان ایرانی زودرس (زیر ۷۰ سال) بوده است! این تعداد مرگ زودرس درحالی اتفاق می‌افتدکه بدانیم سن امید به زندگی در ایران از ۷۱.۱ سال در زنان و۶۵.۲سال درمردان طی سال۱۳۶۸ به۷۸.۴سال درزنان و۷۳.۸سال درمردان درسال۱۳۹۴ رسیده است.

روند مرگ‌ها در ایران به‌رغم طبیعی بودن و حتی کاهش داشتن، با یک واقعیت نگران‌کننده روبه‌روست: ۵۵ درصد ایرانی‌ها، زیر ۷۰ سال می‌میرند و ۳۵ درصد ایرانی‌هایی که بر اثر سکته قلبی فوت می‌کنند، زیر ۵۵ سال هستند! تنها در سال ۹۴، ۹۰هزار ایرانی، زیر ۵۵ سال فوت کرده‌اند. این بسیار تکان‌دهنده است.

می‌توان گفت مثلا دریک سال، معادل کشته‌های سه زلزله مهیب در حد زلزله بم با ۳۵ هزار فوتی، مرگ بسیار زودرس (زیر ۵۵ سال‌) بر اثر سکته قلبی داشته‌ایم! این وضعیت متهمان بسیاری دارد که از جمله مهم‌ترین این مرگ‌ها باید به ایست قلبی، تصادفات جاده‌ای، تولدهای زودرس، نواقص مادرزادی، بیماری‌های مغز و اعصاب، فشار خون، دیابت، عفونت دستگاه تنفس تحتانی، آسیب به خود و البته سایر بیماری‌های قلبی ــ عروقی اشاره کرد.

این موارد وقتی مهم‌تر می‌شود که بدانیم در زمانه کنونی مقدار روزهای با آلودگی هوا بیشتر شده، بی‌تحرکی جامعه ایرانی به شکل هولناکی افزایش داشته و ابتلا به بیماری‌هایی همچون دیابت و سرطان هم به شکل معناداری افزایش داشته است. 

منبع خبر