• 2025-10-19
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

سرب، دشمن خاموش سلامت: کوچک‌ترین مقادیر هم بی‌خطر نیست

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،گزارش‌های اخیر مبنی‌بر وجود میزان بالای سرب در مواد غذایی از دارچین تا…

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،گزارش‌های اخیر مبنی‌بر وجود میزان بالای سرب در مواد غذایی از دارچین تا پودرهای پروتئینی در آمریکا، بار دیگر زنگ خطر را برای سلامت عمومی به صدا درآورده است. کارشناسان تاکید می‌کنند که اگرچه سرب به‌طور طبیعی در محیط یافت می‌شود، اما انباشت آن در بدن می‌تواند به‌طور جدی به مغز، کلیه‌ها و دستگاه گردش خون آسیب بزند.

بر اساس گزارش جدید انجمن «گزارش مصرف‌کنندگان» (Consumer Reports)، برخی از پودرها و نوشیدنی‌های پروتئینی حاوی مقادیر خطرناک سرب هستند و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تولیدکنندگان پودر دارچینی را که محصولات‌شان حاوی سرب بالا بود، شناسایی کرده است. این امر نشان می‌دهد که منابع غذایی نیز می‌توانند مسیر ورود سرب به بدن باشند.

دکتر پیتر کوهن، استاد دانشگاه پزشکی هاروارد، توضیح می‌دهد: «در محیط طبیعی مقداری سرب وجود دارد؛ اما ما باید از اضافه‌شدن آن به بدن جلوگیری کنیم.» او توصیه می‌کند رژیم غذایی سالم داشته باشیم و از مکمل‌ها یا محصولات غیرضروری که ممکن است سرب در آن‌ها باشد، پرهیز کنیم.

منابع رایج ورود سرب به بدن فقط مواد غذایی نیستند. رنگ‌های قدیمی پوسته‌پوسته‌شده، گرد و غبار صنعتی، ظروف لعابی ترک‌خورده و برخی لوازم سفالی از دیگر مسیرها هستند. 1

مراکز بین‌المللی هشدار می‌دهند که کودکان به‌ویژه در معرض خطر هستند، زیرا ممکن است دست‌هایشان آلوده شود یا اشیایی را در دهان بگذارند؛ همچنین زنان باردار می‌توانند سرب ذخیره‌شده در استخوان‌هایشان را به جنین منتقل کنند.

از نظر میزان مجاز، در ایالات متحده به‌طور متوسط هر فرد از طریق غذا و محیط حدود ۶ میکروگرم سرب در روز دریافت می‌کند؛ در حالی که سازمان غذا و دارو «حداکثر مجاز» را برای بزرگسالان حدود ۸.۸ میکروگرم در روز و برای کودکان ۲.۲ میکروگرم در روز تعیین کرده است. اما موضوع این است که برخی مکمل‌ها و پودرها ممکن است چند برابر این مقادیر سرب داشته باشند و به‌تدریج در بدن تجمع یابند.

برای کنترل مواجهه با سرب، نخست باید منابع بالقوه را شناخت و سپس از آن‌ها پرهیز کرد. توصیه‌هایی چون: انتخاب ظروف سالم، اجتناب از داروها یا مکمل‌های مشکوک، رعایت بهداشت خانه و شستن دست‌ها و مواد غذایی، همگی در کاهش مواجهه مؤثرند.

منبع خبر