• 2025-05-18
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

زنان و جوانان هدف اصلی مافیای دخانیات / انتقاد از کشت توتون در زمین‌های کشاورزی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، در نشستی خبری…
زنان و جوانان هدف اصلی مافیای دخانیات / انتقاد از کشت توتون در زمین‌های کشاورزی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، در نشستی خبری به مناسبت هفته ملی مبارزه با دخانیات، زنان و جوانان را هدف اصلی مافیای جهانی دخانیات خواند و هشدار داد که مصرف دخانیات روز به روز در حال افزایش است و نسل جوان کشور را تهدید می‌کند.

مسجدی گفت: «دخانیات به عنوان یک مشکل عمده، هم‌اکنون در حال گسترش است و بیشترین آسیب را به جوانان و به ویژه زنان وارد می‌کند. حدود ۲۰ تا ۲۲ درصد از مردان و ۵ درصد از زنان از محصولات دخانی استفاده می‌کنند. خوشبختانه میزان مصرف در زنان ایرانی نسبت به کشورهای همسایه‌ای همچون لبنان و ترکیه کمتر است، ولی این فاصله باید حفظ شود.»

او با اشاره به اینکه شرکت‌های دخانی به دنبال سودآوری از طریق افزایش مصرف محصولات دخانی هستند، افزود: «باید همگان به ویژه پزشکان و رسانه‌ها برای ارتقای سلامت مردم تلاش کنند تا از آسیب‌های این صنعت جلوگیری شود.»

مسجدی تأکید کرد: «بر اساس تحقیقات، پنج بیماری اصلی شامل بیماری‌های قلبی-عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان مسئول ۷۰ درصد مرگ‌ومیرهای جهانی هستند که دخانیات نقش اصلی در بروز این بیماری‌ها دارد.»

وی همچنین از آمار مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی-عروقی و سرطان‌ها در کشور یاد کرد و گفت: «بیش از ۴۵۰ هزار نفر در سال گذشته جان خود را از دست دادند که عمده این مرگ‌ها ناشی از بیماری‌های قلبی-عروقی و سرطان‌هاست.»

مسجدی با اشاره به تصویب قانون جامع مبارزه با دخانیات در سال ۱۳۸۵، توضیح داد که اگرچه قوانین در این زمینه بسیار جامع و مناسب هستند، اما در بخش اجرای آنها مشکلات جدی وجود دارد. «تبلیغات دخانیات در رسانه‌ها و فضای مجازی طبق قانون باید ممنوع باشد، اما این قوانین به درستی اجرا نمی‌شوند.»

وی همچنین به بحث مالیات بر محصولات دخانی اشاره کرد و گفت: «طبق قانون باید مالیات محصولات دخانی سالانه ۱۰ درصد افزایش یابد، اما این تغییرات به بهانه مبارزه با قاچاق محقق نمی‌شود.»

مسجدی با انتقاد از ترفندهای شرکت‌های دخانی برای جذب مصرف‌کنندگان جدید اظهار داشت: «این شرکت‌ها با تولید محصولات جدیدی مانند سیگارهای الکترونیکی، سعی دارند خطرات دخانیات را کم نشان دهند، در حالی که این محصولات نیز به همان اندازه خطرناک هستند.»

وی با اشاره به هزینه‌های بالای درمان سرطان گفت: «بسیاری از داروهای سرطان تا ۵۰۰ میلیون تومان در ماه قیمت دارند و این هزینه‌ها می‌توانند با کاهش مصرف دخانیات به شدت کاهش یابند.»

مسجدی همچنین از کشت توتون در زمین‌های کشاورزی انتقاد کرد و گفت: «اگرچه زمین‌های کشاورزی می‌توانند برای کشت محصولات استراتژیک به کار گرفته شوند، اما متاسفانه بخش زیادی از این زمین‌ها به زیر کشت توتون می‌روند که نه تنها سلامتی مردم را تهدید می‌کند، بلکه مانع از کشت محصولات ضروری برای کشور می‌شود.»

این مقام مسئول در جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در ادامه به آمار مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات اشاره کرد و گفت: «سالانه ۹ میلیون نفر در جهان به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست می‌دهند. همچنین در دوران پاندمی کرونا، ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به دلیل این بیماری فوت کردند. این در حالی است که مرگ‌ومیر ناشی از دخانیات بیش از کرونا بوده است.»

وی همچنین افزود: «در کشور ایران، بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، هر یک میلیون نخ سیگار سبب مرگ یک نفر می‌شود. بنابراین اگر سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف شود، این میزان معادل ۷۰ هزار مرگ در ایران خواهد بود.»

مسجدی در پایان به طرح «چهل‌پاد» اشاره کرد که با هدف کنترل مصرف دخانیات در میان دانش‌آموزان و مدارس اجرایی شده است. وی توضیح داد که این طرح ابتدا در مناطق پرخطر آغاز و سپس در مناطق مختلف کشور گسترش خواهد یافت.

شریف ترکمن‌نژاد، مشاور علمی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران نیز به مبحث طول عمر مصرف‌کنندگان دخانیات اشاره کرد و گفت: «افرادی که از محصولات دخانی استفاده می‌کنند به طور میانگین ۱۰ سال کمتر از سایر افراد عمر می‌کنند.»

زهرا صدر، مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با دخانیات ایران نیز با اشاره به پویش «خانه بدون دخانیات» اظهار داشت که این پویش به مناسبت هفته ملی مبارزه با دخانیات برگزار می‌شود و هدف آن آگاهی‌رسانی در خصوص خطرات مصرف دخانیات و ایجاد خانه‌های سالم بدون دخانیات است.

منبع خبر

بیا تو صدا