- 2025-02-05
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
رابطه متقابل تغذیه و بروز سرطانهای دستگاه گوارش
به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، دکتر یاشا مخدومی، متخصص رادیوتراپی و رییس انجمن رادیوآنکولوژی گفت: برخی سرطان ها مانند سرطان های دستگاه گوارش رابطه نزدیکی با نوع تغذیه داشته از همین رو نقش تغذیه در ایجاد و پیشگیری از این بیماری بسیار بارز است.
شایع ترین نوع سرطان های مرتبط با تغذیه
وی افزود: گوشت های دودی به دلیل دارا بودن ترکیبات نیتریت و نیترات که برای نگهداری از مواد غذایی و جلوگیری از آلودگی میکروبی به آنها اضافه می شود، ریسک سرطان معده را افزایش می دهد. همچنین گوشت های فراوری شده و غذاهای بدون فیبر مانند نان های سفید و نیز رژیم غذایی بدون میوه و سبزیجات می تواند در ابتلا به سرطان روده بزرگ (کولورکتال ) نقش داشته باشد.
دکتر مخدومی با اشاره به اینکه استفاده مداوم از برخی مواد غذایی مانند گوشت قرمز، همچنین مصرف غذاهای پرچرب، رژیم های پرکالری نیز از عوامل خطرزا و ایجاد کننده سرطان های دستگاه گوارش(معده، مری،روده و کبد) به شمار می رود، یادآور شد: مصرف الکل و نیز آلودگی مواد غذایی به سم آفالاتوکسین که در دانه ها و محصولات کشاورزی مثل پسته، بادام زمینی ، ذرت و بادام درختی وجود دارد در ابتلا و تشدید انواع سرطان ها به ویژه سرطان های دستگاه گوارش موثر است.
وی افزود: همچنین نقش تغذیه در ابتلا به سرطان های داخل دهان، ریه، پانکراس و رحم نیز به اثبات رسیده است.
این متخصص رادیوتراپی با اشاره به اینکه کمبود برخی از ریز مغذی ها می تواند در بروز سرطان ها نقش داشته باشد، از کمبود ویتامین D نام برد که احتمال ابتلا به سرطان های روده، پستان و پروستات را افزایش می دهد.
ارتباط بیش از ۳۰ درصد سرطان ها با عوامل تغذیه ای
دکتر مخدومی تصریح کرد: هر چند زمینه های ژنتیک در ابتلا به سرطان ها به ویژه در برخی از سندروم ها نقش دارد، اما تحقیقات نشان داده ۳۰ تا ۴۰ درصد سرطان ها مرتبط با عوامل تغذیه ای هستند. در این میان مشاوره ژنتیک در تشخیص زودرس سرطان می تواند، نقش داشته باشد. برای مثال وقتی فردی به بعضی از سرطان ها که ریشه ژنتیک دارند، مانند سرطان های معده،روده و پانکراس و سرطان های پستان،رحم،تخمدان و پروستات مبتلا می شود، اقوام درجه یک وی می بایستی از نظر شانس احتمال به این بیماری بررسی شده در صورتی که مشخص شود، فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به سرطان است در صورت پیروی نکردن از یک رژیم غذایی سالم شانس ابتلا به سرطان در او دو تا چند برابر افزایش می یابد.
ارسال دیدگاه