• 2025-05-12
  • 2 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

دردسرهای ویروس شرقی‌ها بر سلامت ایرانی‌ها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری،  از ابتدای امسال تاکنون هزار مورد ابتلا به سرخک در ایران شناسایی…
دردسرهای ویروس شرقی‌ها بر سلامت ایرانی‌ها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری،  از ابتدای امسال تاکنون هزار مورد ابتلا به سرخک در ایران شناسایی شده که به‌گفته مسئولان، بیشتر  مبتلایان از اتباع خارجی هستند؛ اتباع کشورهایی مثل افغانستان و پاکستان که پوشش واکسیناسیون در کشورهایشان بسیار ضعیف است و بنابراین با بیماری وارد کشورهای دیگر می‌شوند؛ البته کارشناسان هشدار می‌دهند که مسئله تنها سرخک نیست که این روزها سر زبان افتاده و ما بیماری‌های دیگری مثل تب دنگی، مالاریا، آبله‌مرغان و حتی سل را هم داریم و احتمال افزایش موارد این بیماری‌ها هم همیشه وجود دارد که البته نگران‌کننده نیست؛ چراکه همه این بیماری‌ها حتی سرخک در حد طغیان‌های کوچک بروز می‌کنند و نگرانی همه‌گیری جهانی درمورد آنها وجود ندارد.

علت افزایش بیماری‌های واگیردار

چند روز پیش، علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت به این موضوع اشاره کرد که ورود اتباع بیگانه از مرزهای شرقی هرازگاهی باعث همه‌گیری سرخک می‌شود و مجبور می‌شویم دوباره برای عده زیادی واکسن تزریق کنیم؛ موضوعی که دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری و دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور هم ضمن تأیید آن  می‌گوید: البته بیماری‌های عفونی مثل سرخک تنها مسئله ایران نیست و آمار آن در کشوری مثل آمریکا هم از 1000مورد گذشته است. این اتفاق برای نخستین‌بار طی 5سال گذشته در آمریکا رخ داده است.

یک نکته مهم

دکتر رمضانی می‌گوید: ما نمی‌توانیم کشورها را از هم متمایز کنیم و بگوییم کشور ما با بقیه کشورها فرق دارد. الان ما سرخک را در کشور داریم و یک دلیلش این است که خیلی از مردم در دوران پاندمی کرونا، کودکان خود را از ترس ابتلا به این ویروس، برای تزریق واکسن نمی‌بردند. از طرف دیگر، ورود اتباع را داریم که واکسینه نیستند و باعث انتقال بیماری می‌شوند.

دلیل شیوع ویروس‌ها و بیماری‌ها

دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور می‌گوید: ویروس سرخک در خیلی از کشورها ریشه‌کن شده بود و خود ما هم داشتیم به حذف سرخک در کشور که دستاورد بزرگی است، می‌رسیدیم، اما عوامل متعددی مثل ورود بی‌رویه پناهجوها از مرزها، تغییرات آب و هوایی، دستکاری محیط‌زیست و خیلی از عوامل دیگر روی گردش بیماری‌های عفونی تأثیر می‌گذارند و باعث می‌شوند که یک‌سری بیماری‌ها که اصلا وجود نداشتند، به‌وجود بیایند مثل کرونا؛ آن هم به شکلی که چند سال سخت با آن مواجهه داشتیم.

 این عوامل همچنین باعث می‌شوند که بیماری‌های عفونی که کنترل شده بودند، از کنترل خارج ‌شوند و دوباره برگردند مثل سرخک و مالاریا. مالاریا در کشورهای اروپایی کاملا حذف شده بود و دیگر موردی از ابتلا وجود نداشت، اما الان به‌دلیل تغییرات اقلیمی و… دوباره شاهد گردش آن
در اروپا هستیم.

ارتباط تغییرات اقلیمی و افزایش بیماری‌های عفونی

این متخصص بیماری‌های عفونی درباره ارتباط تغییرات اقلیمی و سایر عوامل روی پیدایش یا برگشت ویروس‌ها توضیح می‌دهد و می‌گوید: تغییرات اقلیمی باعث می‌شوند که زیستگاه‌های جانوری تغییر ‌کنند یا تخریب و نابود شوند و درنتیجه تماس انسان با حیات‌وحش یا حیوانات وحشی بیشتر و نزدیک‌تر می‌شود؛ موضوعی که باعث می‌شود انتقال بیماری‌ها بیشتر شود.  دکتر رمضانی ادامه می‌دهد: ما هیچ وقت در کشورهای عربی همجوار این همه بارندگی نداشتیم.

این بارندگی‌ها باعث تغییراتی در زیستگاه‌های ناقلان ویروس‌ها شده است. خیلی از بیماری‌های عفونی مثل مالاریا و تب‌دنگی از طریق یک ناقل (مالاریا از طریق پشه مالاریا و دنگی از طریق پشه آئدس) به انسان منتقل می‌شوند. حالا در کنار آن عواملی چون سفرها و… باعث می‌شوند بیماری‌های عفونی گردش بیشتری پیدا می‌کنند؛ مثلا ساخت یک سد باعث می‌شود که کل آن منطقه دچار تغییرات زیست‌محیطی ‌شود که همین مسئله در افزایش بیماری‌های واگیردار تأثیر دارد. به‌گفته رمضانی، همه این عوامل در کنار هم باعث می‌شوند که بیماری‌های عفونی نوپدید و بازپدید به‌وجود بیایند؛ مثلا ما داشتیم به حذف مالاریا در کشور می‌رسیدیم، اما به‌خاطر تغییرات اقلیمی و همچنین ورودهای غیرقانونی مهاجران و سایر عوامل، دوباره شاهد مواردی از مالاریا در کشور هستیم.

از طغیان‌های کوچک تا طغیان‌های بزرگ

دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور به نکته مهمی اشاره می‌کند و می‌گوید: بیماری‌هایی مثل سرخک و آبله‌مرغان و… که در کشور شاهدیم، مواردی از طغیان‌های کوچک‌اند و طغیان‌های بزرگ نیستند که بخواهیم نگران شویم که مثل کووید تبدیل به تهدید جهانی شوند یا خطر عمومی جهانی داشته باشند. این موارد در حد طغیان‌های کوچک مشکل ایجاد می‌کنند، اما مسئله‌ای که می‌تواند تبدیل به تهدید بزرگ جهانی شود، غیراز ویروس‌ها (مثل کرونا و…) که قابلیت ایجاد پاندمی و طغیان‌های بزرگ در جهان را دارند، «مقاومت میکروبی» است.
این تهدید خیلی بی‌سروصدا دارد اتفاق می‌افتد و دلیلش هم مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها در انسان‌ها، دام‌ها و محیط‌زیست است و اگر جلوی این روند گرفته نشود، افراد زیادی در آینده به‌دلیل عفونت‌های غیرقابل درمان، جان خود را از دست خواهند داد.

برخی عوامل طبیعی مؤثر بر گسترش ویروس‌ها

  تغییرات اقلیمی
تغییرات  آب‌وهوایی
جنگل‌زدایی‌
تخریب  حیات‌وحش

برخی بیماری‌ها با مبدأ شرق کشور 

  سرخک
  تب دنگی
  مالاریا
 آبله مرغان
 سل

مکث
برخی عوامل مدرن مؤثر بر گسترش ویروس‌ها

  سفرهای بین‌المللی
  رشد شهرنشینی
  دستکاری اکولوژی
  جنگ
   فقر

منبع خبر

بیا تو صدا