• 2025-11-25
  • 7 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

خوردن پنیر عامل کوچک اما مؤثر در کاهش خطر دمانس

به گزارش سلامت نیوز به نقل از Nutrients، ما هنوز درمان قطعی برای زوال عقل نداریم، اما فهرست عواملی که…

به گزارش سلامت نیوز به نقل از Nutrients، ما هنوز درمان قطعی برای زوال عقل نداریم، اما فهرست عواملی که می‌توانند بر خطر ابتلا تأثیر بگذارند رو به افزایش است؛ عواملی مانند ورزش، تغذیه، مصرف نوشیدنی‌ها، ارتباطات اجتماعی و حتی شیوه گوش دادن به موسیقی. حالا می‌توان مصرف پنیر را نیز به این فهرست افزود.

در یک مطالعه که به سفارش شرکت غذایی ژاپنی Meiji Co. انجام شد، پژوهشگران ژاپنی داده‌های ۷۹۱۴ فرد بالای ۶۵ سال را بررسی کردند. نیمی از شرکت‌کنندگان گفته بودند که دست‌کم هفته‌ای یک‌بار پنیر می‌خورند و نیم دیگر اصلاً پنیر مصرف نمی‌کردند.

وضعیت سلامت این افراد طی سه سال دنبال شد. در گروهی که پنیر می‌خوردند، ۱۳۴ نفر (معادل ۳.۴ درصد) دچار زوال عقل شدند. در مقابل، در گروه بدون مصرف پنیر، ۱۷۶ نفر (معادل ۴.۵ درصد) به زوال عقل مبتلا شدند. این اختلاف به‌معنای حدود ۱۰ تا ۱۱ مورد کمتر در هر هزار نفر است.

اگرچه این تفاوت بسیار زیاد نیست و تنها ارتباط بین مصرف پنیر و کاهش خطر را نشان می‌دهد، نه علّیت را، اما در ادامه همان دانشی قرار می‌گیرد که درباره تأثیر تغذیه بر سلامت مغز و بدن داریم.

به گفته پژوهشگران به رهبری سیونگ‌وون جونگ از دانشگاه نییمی ژاپن:«این یافته‌ها با شواهد پیشین درباره ارتباط مصرف لبنیات و سلامت شناختی سازگار است.» «هرچند تأثیر فردی آن کوچک است، اما در مقیاس جمعیتی مخصوصاً در کشورهایی مانند ژاپن با مصرف پایین پنیر می‌تواند نقش مهمی در راهبردهای پیشگیری از زوال عقل داشته باشد.»

پژوهشگران عوامل متعددی را که بر خطر زوال عقل تأثیر می‌گذارند، از جمله سن، جنسیت، سطح تحصیلات و درآمد، در تحلیل خود لحاظ کردند.

در تحلیل ثانویه، الگوهای تغذیه‌ای افراد نیز کنترل شد؛ افرادی که پنیر نمی‌خوردند معمولاً رژیم غذایی کم‌کیفیت‌تری داشتند. بااین‌حال، حتی پس از تنظیم این عامل، ارتباط میان مصرف پنیر و کاهش خطر زوال عقل همچنان معنادار باقی ماند.

این یعنی احتمالاً چیزی در خود پنیر وجود دارد که می‌تواند از بروز زوال عقل جلوگیری کند؛ گرچه پژوهش حاضر به‌طور مستقیم علت را بررسی نکرده، اما مطالعات پیشین سرنخ‌هایی ارائه می‌دهند.

پنیر حاوی مواد مغذی مفید برای مغز از جمله ویتامین K است. همچنین سرشار از باکتری‌های مفید روده است و پژوهش‌های متعدد ارتباط سلامت روده با کاهش خطر زوال عقل را نشان داده‌اند.

از سوی دیگر شواهد زیادی وجود دارد که غذاهای لبنی تخمیرشده مانند پنیر برای سلامت قلب مفیدند؛ و سلامت قلب یکی از عوامل مهم در خطر زوال عقل محسوب می‌شود. به‌طور معمول در زوال عقل، ترکیبی از عوامل متعدد نقش دارند.

پژوهشگران می‌گویند:«اگرچه این مطالعه شامل آزمایش‌های زیستی یا بررسی سازوکارها نبود، اما ویژگی‌های تغذیه‌ای پنیر می‌تواند توضیحی برای این ارتباط ارائه دهد.»

زوال عقل به‌عنوان یکی از اولویت‌های مهم سلامت عمومی از سوی سازمان ملل مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر بیش از ۵۰ میلیون نفر در جهان با این وضعیت زندگی می‌کنند و انتظار می‌رود با افزایش جمعیت سالمند، این رقم بیشتر شود؛ موضوعی که در ژاپن اهمیت ویژه دارد.

هرچند این آمار نشان نمی‌دهد که خوردن پنیر حتماً از زوال عقل پیشگیری می‌کند، اما نشانه‌هایی وجود دارد که می‌تواند مفید باشد. پژوهشگران امیدوارند تحقیقات بیشتری برای روشن‌شدن نوع پنیر، میزان مصرف و سازوکارهای دقیق انجام شود.

منبع خبر