- 2025-02-05
- 9 بازدید
- 0 دیدگاه
- بینالملل
خاورمیانه یک زمین بازی نیست
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه عصر روز سهشنبه در سخنرانی خود در چهاردهمین کنفرانس خاورمیانه در باشگاه مباحثات بینالمللی «والدای»، تاکید کرد که خاورمیانه یک زمین بازی نیست و غرب نباید با این منطقه چنین برخورد کند.
وی گفت: «غرب عادت دارد که چیزی را ویران کرده، بحران ایجاد کند و سپس تماشا کند که چه اتفاقی میافتد. این رویکرد بهویژه در مورد آمریکاییها صادق است که از آنسوی اقیانوس با علاقه شاهد نتیجه اقدامات تحریک آمیز خود هستند. ولی خاورمیانه یک زمین بازی نیست و نباید با آن چنین برخوردی شود.»
هدف غربیها برای کنار گذاشتن رقبا از گفتوگوهای سوریه
وزیر خارجه روسیه در سخنرانی خود ابراز عقیده کرد که غرب در تلاش است تا مسکو، پکن و تهران را از روند حلوفصل بحران سوریه کنار بگذارد تا آنها را به موقعیتهای حاشیهای سوق دهد. وی گفت: «تلاشها برای کنار گذاشتن روسیه، چین و ایران از فرآیند نظارت خارجی بر حلوفصل بحران سوریه بهسختی میتواند ناشی از نیات خیر باشد، بلکه بیشتر نشاندهنده قصد غرب برای حذف رقبای خود از صحنه اصلی و سوق دادن آنها به موقعیتهای ثانویه است.»
سرگئی لاوروف در عین حال تأکید کرد که مشارکت فعال کشورهای تاثیر گذار خارجی برای حلوفصل وضعیت در جمهوری عربی سوریه ضروری است. به عقیده او، گفتوگوی داخلی در سوریه همچنان به نتیجه مطلوبی نرسیده است.
وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه سوریه به حمایت فعال و سازنده از گفتوگوی ملی و همچنین هماهنگی تلاشهای تمامی بازیگران خارجی نیاز دارد، تاکید کرد: «در سوریه مشکلات بزرگی وجود دارد، از جمله مشکلاتی برای قدرتی که در حال حاضر توسط رهبر “هیئت تحریر الشام”، احمد الشراء، نمایندگی میشود و همچنین گروههایی که پیشتر بخشی از این ساختار بودند اما پس از تغییرات در قدرت سوریه، گفتوگو و تفاهم میان آنها چندان موفقیتآمیز نبوده است. در این شرایط، لازم است که با رویکردی بسیار فعال و سازنده، بدون تلاش برای کسب امتیازات ژئوپلیتیکی، بلکه با در نظر گرفتن آینده مردم سوریه، از گفتوگوی ملی حمایت شود. برای این منظور، ضروری است که تمامی بازیگران خارجی که بهنوعی میتوانند بر این وضعیت تأثیر بگذارند، تلاشهای خود را هماهنگ کنند.»
اسرائیل قصد دارد مناطق اشغالی لبنان و سوریه را حفظ کند
علاوه بر این، سرگئی لاوروف به سیاستهای اسرائیل در منطقه نیز اشاره کرده و یادآور شد، به نظر میرسد نه تنها تلآویو قصد ندارد از مناطق اشغالی خود در خاک لبنان و سوریه عقبنشینی کند، بلکه درصدد بهدست گرفتن کنترل اراضی فلسطینی در کرانه شمال غربی رود اردن نیز است.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: «گزارشهای موثق بسیاری وجود دارد که نشان میدهد اسرائیل نهتنها قصد دارد فلسطینیها را از نوار غزه اخراج کند، بلکه در نظر دارد کنترل کامل خود را بر کرانه شمال غربی رود اردن اعمال کند. بر اساس گزارشهای کارشناسان، که تاکنون هیچکس آن را رد نکرده است، اسرائیل در نهایت قصد دارد در خاک لبنان و البته در بلندیهای جولان سوریه باقی بماند.»
به گفته وی، مسکو از هم اکنون نشانههایی از بروز مشکلات در مرحله دوم توافق صلح با حماس دریافت کرده است.
سرگئی لاوروف ابراز عقیده کرد که بلندیهای جولان را میتوان از نظر احیای عدالت و دستیابی به یک حلوفصل جامع عربی-اسرائیلی، منطقهای از دسترفته دانست. وی افزود: «پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده که در دوره نخست ریاستجمهوری خود بلندیهای جولان را رسماً بهعنوان بخشی از اسرائیل به رسمیت شناخت، این منطقه نیز «از نظر احیای عدالت و رسیدن به یک راهحل پایدار عربی-اسرائیلی از دسترفته محسوب میشود.»
لاوروف: ایجاد کشور فلسطین میتوانست اسرائیل را با جهان عرب آشتی دهد
وزیر امور خارجه روسیه ابراز عقیده کرد که ایجاد یک کشور فلسطینی میتوانست به عادیسازی روابط اسرائیل با کل جهان عرب منجر شود. سرگئی لاوروف یادآور شد که همه بازیگران خارجی بر راهحل موجودیت دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل تأکید داشته و سیاستهای خود را بر این اساس تنظیم کرده بودند.
وی افزود: «به نظر من، دولت دونالد ترامپ [رئیسجمهور کنونی آمریکا] هنوز موضع خود را در این زمینه بهطور شفاف بیان نکرده، اما ما به خاطر داریم که علاوه بر بهرسمیتشناختن بلندیهای جولان بهعنوان بخشی از اسرائیل، دولت ترامپ ابتکار دیگری را مطرح و ترویج کرد که تحت عنوان “توافقات ابراهیم” شناخته میشود. بر اساس این ابتکار، تلاش شد که طرح صلح عربی سال 2002 بهطور کامل وارونه شود، درحالیکه این طرح در ابتدا ایجاد یک کشور فلسطینی بر اساس قطعنامههای سازمان ملل و سپس عادیسازی روابط تمامی کشورهای عربی با اسرائیل را پیشبینی میکرد.»
وزیر خارجه افزود: «جالب اینکه این ابتکار در اصل متعلق به پادشاه عربستان سعودی بود و نهتنها مورد تأیید اتحادیه عرب قرار گرفت، بلکه سازمان همکاری اسلامی نیز آن را در اجلاس خود که در تهران برگزار شد، تصویب کرد. بنابراین، میتوان گفت که ایجاد یک کشور فلسطینی به عادیسازی روابط اسرائیل با کل جهان اسلام منجر میشد؛ حداقل این نتیجهای است که از تصمیمات یاد شده میتوان گرفت.»
لاوروف همچنین اشاره کرد که علاوه بر وضعیت سوریه و لبنان، در لیبی نیز مشکلاتی وجود دارد، جایی که غرب و شرق هنوز به توافقی برای پیشبرد روند سیاسی نرسیدهاند. وی یادآور شد: «دیپلماتهای غربی، از جمله نمایندگانشان در کشورهای خاورمیانه، روسیه را متهم میکنند که گفتوگوی ملی در لیبی نمیتواند شکل بگیرد، زیرا در آنجا منابع نظامی روسیه حضور دارند. به گفته این دیپلماتهای غربی که چنین افکاری را به مخاطبان خود القا میکنند، این مسئله ریشه همه مشکلات کنونی لیبی است، در حالیکه آنها باید مشکل را در جای دیگری جستجو کنند.»
ارسال دیدگاه