• 2025-05-19
  • 3 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

ترکیب بیماری‌های مزمن خطر ابتلا به افسردگی را دو برابر می‌کند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از neurosciencenews، مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد افرادی که از چند بیماری مزمن جسمی به‌طور…
ترکیب بیماری‌های مزمن خطر ابتلا به افسردگی را دو برابر می‌کند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از neurosciencenews، مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد افرادی که از چند بیماری مزمن جسمی به‌طور همزمان رنج می‌برند، با خطر قابل‌توجهی برای ابتلا به افسردگی مواجه‌اند. به‌ویژه، هم‌زمانی بیماری‌هایی مانند دیابت و بیماری قلبی می‌تواند بیش از دو برابر احتمال تشخیص افسردگی در طول ۱۰ سال آینده را افزایش دهد.

تحلیل داده‌های مربوط به بیش از ۱۴۲ هزار بزرگسال همچنین نشان داد زنانی که دچار مشکلات مفصلی یا استخوانی هستند و نیز افرادی که از بیماری‌های مزمن ریوی، کبدی یا گوارشی رنج می‌برند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. این یافته‌ها بر لزوم تغییر در مدل‌های مراقبتی و تلفیق درمان‌های جسمی و روانی تأکید دارند.

نکات کلیدی:

ترکیب‌های پرخطر: وجود همزمان بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی و دیابت خطر افسردگی را به‌شدت افزایش می‌دهد.

تفاوت جنسیتی: زنانی که دچار آرتریت یا مشکلات مفصلی هستند، آسیب‌پذیری بیشتری نشان دادند.

نیاز به تغییر سیستماتیک: مراقبت‌های یکپارچه می‌تواند به مدیریت هم‌زمان سلامت جسم و روان کمک کند.

پژوهشگران دریافتند که برخی ترکیب‌های بیماری‌های مزمن – به‌ویژه بیماری‌های قلبی-متابولیک مانند دیابت و بیماری قلبی – احتمال بروز افسردگی را بیش از دو برابر می‌کنند.

در شرایطی که بیماران مبتلا به «چند بیماری مزمن» (مولتی‌موربیدیتی) فشار زیادی بر سیستم بهداشتی وارد می‌کنند، این یافته‌ها نشان‌دهنده نیاز فوری به مدل‌هایی برای درمان تلفیقی جسم و روان است.

پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ از داده‌های بیش از ۱۴۲ هزار نفر در مطالعه UK Biobank استفاده کردند تا بررسی کنند چگونه بیماری‌های جسمی می‌توانند بر خطر ابتلا به افسردگی تأثیر بگذارند – مشکلی که اغلب در میان افرادی با بیماری‌های مزمن جسمی، نادیده گرفته می‌شود.

افراد مورد بررسی بین ۳۷ تا ۷۳ سال سن داشتند، حداقل به یک بیماری مزمن جسمی مبتلا بودند و سابقه افسردگی نداشتند.

با استفاده از تکنیک‌های آماری خوشه‌بندی، محققان افراد را بر اساس الگوی بیماری‌های جسمی دسته‌بندی کردند و ارتباط این خوشه‌ها را با احتمال بروز افسردگی در آینده سنجیدند.

در یکی از این گروه‌ها که بالاترین نرخ بیماری‌های جسمی را داشت، بیشترین خطر بروز افسردگی نیز مشاهده شد. در این گروه، هیچ بیماری غالبی وجود نداشت بلکه ترکیبی پیچیده از مشکلات جسمی مشاهده می‌شد.

افرادی که به‌طور همزمان از بیماری قلبی و دیابت رنج می‌بردند نیز در معرض خطر بالایی قرار داشتند. همچنین بیماری‌های مزمن ریوی مانند آسم یا COPD، و بیماری‌های کبدی و گوارشی نیز با افسردگی در هر دو جنس مرتبط بودند.

زنان مبتلا به مشکلات مفصلی و استخوانی مانند آرتریت نیز به‌ویژه در معرض خطر بیشتری بودند، در حالی‌که این الگو در مردان چندان دیده نشد.

در گروه‌هایی با بالاترین میزان خطر، از هر ۱۲ نفر، یک نفر طی ۱۰ سال دچار افسردگی شد. در مقابل، این نرخ در افرادی که به بیماری جسمی مبتلا نبودند، حدود یک در ۲۵ بود.

محققان معتقدند علاوه بر تأثیر بار بیولوژیکی بیماری، عوامل اجتماعی و ساختاری نیز ممکن است در ارتباط میان بیماری‌های مزمن و افسردگی نقش داشته باشند.

لورین دلانگ، نویسنده اصلی این تحقیق و دانشجوی دکترای مدرسه انفورماتیک دانشگاه ادینبورگ گفت:«ما ارتباطات روشنی میان بیماری‌های جسمی و ابتلا به افسردگی مشاهده کردیم، اما این تنها آغاز راه است. امیدواریم یافته‌های ما انگیزه‌ای برای پژوهش‌های بیشتر در زمینه پیوند سلامت جسمی و روانی باشد.»

پروفسور بروس گاتری از مرکز تحقیقات مراقبت‌های پیشرفته دانشگاه ادینبورگ نیز افزود:«در نظام سلامت فعلی، درمان بیماری‌های جسمی و روانی از هم جدا انجام می‌شود، اما این مطالعه نشان می‌دهد که باید در مدیریت افسردگی برای بیماران مبتلا به بیماری‌های جسمی، پیش‌بینی‌پذیرتر و مؤثرتر عمل کنیم.»

پروفسور مایک لوئیس، مدیر علمی نوآوری در مؤسسه ملی تحقیقات سلامت بریتانیا (NIHR)، گفت:«قدرت داده‌ها در شناخت تأثیر بیماری‌های مزمن می‌تواند شیوه درمان بیماران را متحول کند.تحقیقات ما به ما کمک می‌کند تا تصویر کاملی از وضعیت بیماران ترسیم کنیم، نه صرفاً تمرکز بر یک بیماری خاص.»

منبع خبر

بیا تو صدا