- 2025-02-02
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
بررسی ابعاد مختلف فیلم «بچه مردم»؛ اولین تجربه کارگردانی محمود کریمی | در حوالی هتل بزرگ بوداپست
«بچه مردم» اولین تجربه کارگردانی محمود کریمی است؛ اثری خوشساخت که با تمرکز روی زندگی کودکان پرورشگاهی و احساسات و عواطف آنها ساخته شده و در عین تلخی، پر از موقعیتهای شیرین و نوستالژیک است. «بچه مردم» با اینکه در دهه شصت روایت میشود، روی الگوی تکراری آثار نوستالژیک این اواخر پیش نرفته است. محمود کریمی علاوه بر تسلط روی بازیها و ریتم، در طراحی صحنه و لباس و استفاده صحیح از رنگ و نور هم قدرتمند ظاهر شده و اثری پیش روی مخاطبان قرار داده که جذابیتهای بصری بالایی دارد.
به گزارش فیلمنیوز، در سومین روز جشنواره فیلم فجر فیلم «بچه مردم» به کارگردانی محمود کریمی با بازی گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، حسن معجونی، بهروز شعیبی، سیامک صفری، سیاوش چراغیپور، امید روحانی، زهرا داوودنژاد، سیدجواد یحیوی و … به نمایش درآمد. ابعاد مختلف این فیلم را بررسی میکنیم.
محمود کریمی با ساخت «بچه مردم» چند چهره تازه نوجوان را به سینمای ایران معذفی کرد.
کارگردانی | محمود کریمی مستندساز باسابقهای است. در دورهای به خاطر ساخت آیتمهای برنامه «خندوانه» محبوبیت زیادی پیدا کرد و به امضای جالبی برای این ایتمها رسید. کریمی در اولین تجربه فیلمسازیاش دست روی شیرینیها و تلخیهای زندگی چند کودک پرورشگاهی گذاشته است و فیلمش را در دهههای چهل و پنجاه و شصت روایت میکند. یکی از نکات مهم فیلم این است که کارگردان به جای بازسازی فضاهای واقعی، داستانش را در فضایی فانتزی و منحصربفرد روایت میکند، فضایی شبیه به فیلم «هتل بزرگ بوداپست». فضای داخل پروشگاه و فروشگاه و خیابانها و اتوبوس و حتی لباسها و سبک زندگی مردم شباهت چندانی به واقعیت ندارد و تخیلی و فانتزی به نظر میرسد. درواقع کارگردان خودش را از قید و بند پایبندی به واقعیت رها کرده و از همان ابتدا با مخاطب این قرار را میگذارد که باید موقع تماشای این فیلم خودش را به چارچوبی که مدنظر کارگردان است بسپارد. این منطق روایی در بخش مهمی از فیلم رعایت میشود و صرفا در بخش پایانی که مرتبط با فضای جنگ است رنگ میبازد. فیلم پر از لوکیشنهای متنوع و جذاب است و به جزئیات توجه زیادی شده است. کریمی با اینکه از حضور بازیگران مطرح کمک گرفته اما بدنه اصلی فیلمش را با چند پسر نوجوان پیش میبرد و اجازه نمیدهد فیلم از ریتم بیفتد.
محمود کریمی که پیشتر به عنوان مستندساز شناخته میشد در اولین تجربه فیلمسازی داستانیاش موفق ظاهر شده است.
فیلمنامه | داستان فیلم در نگاه اول چندان جدید نیست و روی کهنالگوی جستجوی کودک به دنبال پدر و مادری که از آنها دور مانده است بنا شده. با وجود تکراری بودن سوژه اصلی، فیلمنامه در مسیری جریان پیدا میکند که در هیچ نقطهای احساس نمیکنیم با اثری تکراری مواجهیم. درواقع برای روایت این فیلم، خردهروایتهایی جذاب و منطقی کنار هم قرار گرفتهاند؛ خرده روایتهایی که کاملا در ارتباط با ماجرای اصلی هستند و شخصیت اصلی فیلم را برای رسیدن به هدفش یاری میکنند. سفر قهرمانی شخصیت اصلی با سوالی درباره گذشتهاش شروع میشود و رفتهرفته به چالشهای بزرگی برمیخورد و نهایتا به نقطهای میرسد که تمام رویاها و خیالپردازیهایش را بر باد رفته میبیند و نهایتا قدم در مسیری میگذارد که اینبار بدون دخالت تقدیر و فقط به دست خودش رقم میخورد. فیلمنامه «بچه مردم» چفتوبست دقیقی دارد و شاید اگر پایان آن زودتر رقم میخورد و تصمیمگیری برای سرنوشت شخصیت به تخیل مخاطبان واگذار میشد، در ذهن مخاطبان جایگاه ویژهتری پیدا میکرد.
بازیها یکی از نقاط قوت فیلم «بچه مردم» است.
بازیها | ماجرای اصلی فیلم توسط شخصیت اصلی با بازی مهبد جهاننوش پیش میرود؛ بازیگر نوجوانی که در کنار سه بازیگر نوجوان دیگر فیلم با بازی ملموس و پراحساسش بخش مهمی از جذابیت فیلم را به دوش کشیده است. این شخصیت در مسیر جستجو برای یافتن مادرش با شخصیتهای مختلفی روبهرو میشود که نقشافرینی آنها به بازیگران مطرحی سپرده شده. گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، حسن معجونی، بهروز شعیبی، سیامک صفری، سیاوش چراغیپور، امید روحانی، زهرا داوودنژاد، سیدجواد یحیوی و … هرکدام در یک یا چند سکانس فیلم حضور دارند. مدت زمان بازی گوهر خیراندیش بیشتر از سایرین است. خیراندیش فضای فیلم را بهخوبی درک کرده و جنس بازیاش با مختصات این فضا کاملا همخوانی دارد. رضا کیانیان، حسن معجونی و سیامک صفری هم بازی متفاوتی به نمایش گذاشتهاند و حضورشان باعث جذابیت بیشتر فیلم شده است.
طراحی صحنه و لباس | یکی از برگ برندههای فیلم، طراحی متفاوت صحنه و لباس است. جز در سکانسهای مرتبط با جنگ، طراحی صحنه و لباس در سایر بخشها تا حد زیادی طبق الگوی فیلمهای فانتزی پیش میرود. استفاده از رنگهای گرم در صحنه و لباس و توجه به هارمونی اجزای مختلف صحنه باعث شده تلخی فیلم مخاطبانش را آزار ندهد و با حالوهوای آن احساس صمیمی کنند.
فیلم «بچه مردم» در سومین روز جشنواره در مرکز همایشهای برج میلاد برای اصحاب رسانه به نمایش درآمد و مورد استقبال قرار گرفت.
ارسال دیدگاه