بایدها و نبایدهای آب کردن گوشت یخ‌زده؛ نکات مهمی که باید بدانید

روش‌های مختلفی برای یخ‌زدایی گوشت وجود دارد؛ از ایمن‌ترین روش یعنی آب کردن یخ گوشت در یخچال گرفته تا سریع‌ترین…

روش‌های مختلفی برای یخ‌زدایی گوشت وجود دارد؛ از ایمن‌ترین روش یعنی آب کردن یخ گوشت در یخچال گرفته تا سریع‌ترین گزینه مانند استفاده از مایکروویو یا استفاده از آب سرد. اما در این میان، روش‌هایی هم هستند که هرگز نباید امتحان کنید؛ مثل یخ‌زدایی در آرام‌پز یا در دمای محیط، که می‌توانند سلامت گوشت را به خطر بیندازند.

در این مقاله از مجله اکالا، به بررسی رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش‌های یخ‌زدایی گوشت می‌پردازیم، روش صحیح انجام آن را آموزش می‌دهیم و نکات مهم مربوط به فریز کردن دوباره گوشت (خام و پخته) را با شما در میان می‌گذاریم. با ما همراه باشید.

روش‌های صحیح آب کردن گوشت یخ‌زده

در ادامه، روش‌های صحیح یخ‌زدایی گوشت را برای شما شرح می‌دهیم تا بتوانید با اطمینان کامل غذای خود را آماده کنید:

۱. یخ‌زدایی گوشت در یخچال (ایمن‌ترین راه)

ایمن‌ترین راه برای آب کردن یخ گوشت، استفاده از یخچال است. زیرا در این حالت، دمای غذا هرگز وارد «محدوده خطر» (بین ۴ تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد) نمی‌شود؛ محدوده‌ای که باکتری‌ها در آن به‌سرعت رشد و تکثیر پیدا می‌کنند.

برای این کار، مطمئن شوید که دمای یخچال زیر ۴ درجه‌ سانتی‌گراد است. همچنین گوشت در حال یخ‌زدایی را در یک ظرف و در پایین‌ترین طبقه‌ یخچال قرار دهید تا مایعات ناشی از ذوب شدن، روی سایر غذاها نریزد و باعث آلودگی متقاطع نشود.

همیشه باید برای یخ‌زدایی در یخچال، برنامه‌ریزی قبلی داشته باشید؛ زیرا این فرایند می‌تواند زمان‌بر باشد. برای مثال، اقلام بزرگ مانند بوقلمون منجمد ممکن است چند روز زمان نیاز داشته باشند؛ به‌طور تقریبی، برای هر ۲.۵ کیلوگرم وزن، باید دست‌کم ۲۴ ساعت زمان در نظر بگیرید. حتی اقلام کوچک نیز معمولاً حداقل یک روز کامل زمان نیاز دارند.

پس از آنکه یخ گوشت کاملاً آب شد، آن را حداکثر ظرف ۲۴ ساعت بپزید.

مزیت بزرگ دیگر یخ‌زدایی گوشت در یخچال، این است که اگر بیش از نیازتان یخ‌زدایی کرده بودید، می‌توانید باقیمانده آن را دوباره به فریزر برگردانید تا منجمد شود. البته ممکن است کمی از کیفیت و طعم گوشت کم شود.

روش‌های صحیح آب کردن گوشت یخ‌زده؛ یخ‌زدایی یخچال (ایمن‌ترین راه)

بیشتر بخوانید: اشتباهات فریز کردن گوشت که باید بدانید!

۲. یخ‌زدایی گوشت در مایکروویو (سریع‌ترین راه)

یخ‌زدایی با مایکروویو تا حدی بحث‌برانگیز است؛ اگرچه استفاده از آن همیشه ممنوع نیست، اما توصیه می‌کنیم فقط در شرایط اضطراری و با رعایت احتیاط کامل از این روش استفاده کنید.

اگر زمان کمی دارید، مایکروویو می‌تواند گزینه‌ای مفید برای یخ‌زدایی اقلام کوچک باشد. با این حال، فقط در صورتی از این روش استفاده کنید که قصد دارید گوشت را بلافاصله بعد از یخ‌زدایی بپزید.

در فرآیند یخ‌زدایی با مایکروویو، ممکن است برخی بخش‌های گوشت آن‌قدر گرم شوند که شرایط برای رشد باکتری‌های مضر فراهم شود. پختن سریع و کامل گوشت، این باکتری‌ها را از بین می‌برد؛ اما اگر گوشت را مدتی بدون پخت رها کنید، باکتری‌ها به رشد خود ادامه می‌دهند.

برای استفاده از این روش، باید نکات مهمی را رعایت کنید:

پیش از یخ‌زدایی، گوشت را از بسته‌بندی‌های نامناسب برای مایکروویو (مانند کیسه‌های فریزر یا ظروف پلاستیکی معمولی) خارج کنید. آن را در ظرفی تمیز و مخصوص مایکروویو قرار دهید تا مایعات خارج‌شده جمع‌آوری شود و از آلودگی متقاطع جلوگیری شود.ظرف را با درپوش مناسب بپوشانید، اما فضای کوچکی برای خروج بخار باقی بگذارید.از گزینه‌ی یخ‌زدایی (Defrost) مایکروویو استفاده کنید؛ اگر چنین گزینه‌ای وجود ندارد، توان دستگاه را کاهش داده و در بازه‌های زمانی کوتاه، فرآیند یخ‌زدایی را انجام دهید.در صورت امکان، حین یخ‌زدایی، گوشت را جابه‌جا کنید تا یکنواخت یخ‌زدایی شود.هشدار: استفاده از حرارت زیاد یا زمان طولانی می‌تواند منجر به پخته شدن گوشت به‌جای یخ‌زدایی شود.

4. یخ‌زدایی گوشت در آب سرد

یخ‌زدایی در آب، کمتر توصیه می‌شود؛ زیرا خطر ورود غذا به «محدوده‌ خطر دمایی» را به‌همراه دارد. این روش در دو حالت انجام می‌شود:

روش اول: زیر آب سرد جاری

گوشت را در یک سینک تمیز و ضدعفونی‌شده، زیر آب سرد جاری شیر آب بگیرید. برای جلوگیری از آلودگی متقاطع (انتقال میکروب‌ها)، حتماً گوشت باید در بسته‌بندی پلاستیکی ضد نشت پیچیده شده باشد. آب سرد را روی گوشت بگیرید تا یخ آن کاملاً آب شود.

روش دوم: غوطه‌ور در طرف آب

می‌توانید گوشت را در یک ظرف تمیز یا سینک آشپزخانه که با آب سرد پر شده است، غوطه‌ور کنید. مطمئن شوید گوشت در پلاستیک ضد نشت پیچیده شده و کاملاً زیر آب باشد. آب داخل ظرف یا سینک را هر ۳۰ دقیقه عوض کنید تا گوشت یخ‌زدایی شود.

اگر مجبور به استفاده از این روش هستید، توجه داشته باشید که فرآیند یخ‌زدایی باید ظرف حداکثر دو ساعت یا کمتر تکمیل شود تا زمان باقی ماندن غذا در محدوده خطر به حداقل برسد.

من معمولا فقط وقتی از این روش استفاده می‌کنم که گوشت توی یخچال کامل یخ‌اش باز نشده و نیاز به یه «تلنگر اضافی» داره تا بالاخره آماده پخت بشه.

اما حواستون باشه که از آب داغ به هیچ وجه استفاده نکنین. آب داغ خطر فاسد شدن گوشت رو بالا میبره و اونقدم تو زمان صرفه جویی نمیکنه که ارزش ریسکش رو داشته باشه.

روش‌ صحیح یخ‌زدایی گوشت در آب سرد

روش‌های ممنوعه یخ‌زدایی گوشت

۲ روش یخ‌زدایی گوشت وجود دارد که هرگز نباید انجام دهید:

1. گوشت منجمد را در آرام‌پز (Slow Cooker) نیندازید

ممکن است وسوسه شوید که گوشت را مستقیماً از فریزر داخل آرام‌پز قرار دهید، به‌خصوص اگر صبح برای رفتن به سر کار عجله دارید. اگرچه بسیاری تصور می‌کنند این روشی برای یخ‌زدایی و پخت همزمان گوشت است، اما این کار یک روش ایمن نیست.

آرام‌پز، غذا را به آهستگی می‌پزد؛ بنابراین، تکه‌های گوشت منجمد شما برای مدت زمان بسیار طولانی بین ۴ تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد باقی می‌مانند. این محدوده، «محدوده خطر» محسوب می‌شود و برای سلامتی مناسب نیست، به‌ویژه اگر یک ران یا تکه بزرگ گوشت را در آن قرار دهید.

با وجود اینکه گوشت در نهایت پخته خواهد شد، این رویکرد به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

2. گوشت را در هوای اتاق یخ‌زدایی نکنید

ممکن است بیرون گذاشتن مواد غذایی در دمای اتاق برای آب شدن یخ آن‌ها، روشی ساده، سریع و وسوسه‌انگیز به نظر برسد؛ با این حال، این یکی از بدترین روش‌های یخ‌زدایی گوشت است و خطرات جدی برای ایمنی غذا و مسمومیت غذایی به همراه دارد.

هیچ تکه گوشت یخ‌زدایی شده‌ای نباید بیش از دو ساعت در دمای اتاق رها شود. اگر گوشت شروع به آب شدن کند و دمای آن بالاتر از ۴ درجه سانتی‌گراد برود، باکتری‌هایی که احتمالاً قبل از انجماد در آن وجود داشته‌اند، شروع به تکثیر خواهند کرد.

روش‌های ممنوعه یخ‌زدایی گوشت

بیشتر بخوانید: روش‌ نگهداری از باقیمانده انواع گوشت (تن ماهی، مرغ و…)

نکات مهم برای منجمد کردن مجدد (فریز کردن دوباره) گوشت

اگر نیاز به منجمد کردن مجدد گوشت داشتید، حتماً به نکات زیر توجه کنید:

یخ‌زدایی در یخچال: اگر گوشت (خام یا پخته) در یخچال یخ‌زدایی شده باشد، می‌توانید بدون پختن یا گرم کردن، آن را دوباره فریز کنید. البته ممکن است به دلیل از دست رفتن رطوبت هنگام آب شدن یخ، کمی از کیفیت آن کم شود.بعد از پخت: پس از پختن مواد خامی که قبلاً منجمد شده بودند، می‌توانید غذای پخته‌شده را دوباره منجمد کنید.قانون ۲ ساعت: هرگز گوشتی را که بیش از ۲ ساعت بیرون از یخچال مانده است، دوباره منجمد نکنید.گوشت‌های فروشگاهی: اگر گوشت، مرغ یا ماهی را در فروشگاه می‌خرید که قبلاً منجمد بوده است، در صورتی که به درستی نگهداری شده باشد، می‌توانید آن را دوباره فریز کنید.

در این مقاله از بخش آشپزی مجله اکالا، بایدها و نبایدهای یخ‌زدایی گوشت را به شما معرفی کردیم. با این حال، توجه داشته باشید که حتی اگر از روش صحیح آب کردن یخ گوشت استفاده کنید، به محض تمام شدن یخ‌زدایی، حتماً گوشت را بلافاصله بپزید.

منابع: FoodSafety / Canada / FoodSaver / GoodHouseKeeping / USDA / ButchersStore

من سورین صیادی هستم. سال‌هاست که شور و اشتیاق من به نوشتن، بخش بزرگی از زندگی‌ام بوده و خیلی خوشحالم که می‌تونم با نوشتن درباره موضوعات متنوعی مثل سینما، آشپزی و سبک زندگی، دیدگاه‌ها و تجربیاتم رو با شما به اشتراک بگذارم.

منبع خبر