• 2025-04-28
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

ایست ناگهانی قلب – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، مرگ ناگهانی یک ورزشکار حرفه‌ای در زمین بازی، تصویر خیلی دور و…
ایست ناگهانی قلب – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، مرگ ناگهانی یک ورزشکار حرفه‌ای در زمین بازی، تصویر خیلی دور و غریبی برای‌مان نیست؛ ورزشکارانی که ظاهرا و بدون هیچ علائمی از ابتلا به بیماری قلبی، ورزش حرفه‌ای انجام می‌دهند و ناگهان قلب‌شان از تپش می‌ایستد. چنین اتفاقاتی نشان می‌دهد که بروز بیماری‌های قلبی، در افراد مختلف، همیشه با علائم مشخص خودش را نشان نمی‌دهد؛ گاهی آن‌قدر بی‌سروصدا از راه می‌رسد که از وجود این بیماری در بدن‌مان شوکه می‌شویم.

شاید برای همین است که قریب‌به‌اتفاق متخصصان قلب معتقدند معاینه منظم می‌تواند از بروز بخش قابل‌توجهی از بیماری‌های قلبی جلوگیری کند.تصور بسیاری از افراد درباره بروز و ابتلا به بیماری‌های قلبی اشتباه است. به‌عنوان‌مثال، برخی فکر می‌کنند که حتما باید دردی در سمت چپ قفسه سینه داشته باشند، یا این‌که این درد باید آن‌قدر شدید باشد که به دست چپ‌شان نیز برسد.

همچنین، برخی تصور می‌کنندکه حتما باید حالت تهوع یا سرگیجه را تجربه کنند. این درحالی‌است که گاهی بیماری‌ قلبی، در سکوت و بدون کوچک‌ترین نشانه‌ای خودش را نشان می‌دهد.

موضوعی که دکتر فرید متین، متخصص قلب و عروق هم آن را تایید می‌کند و  می‌گوید:«واقعیت این است که بیماری‌های قلبی، در بسیاری از موارد بدون علائم هستند. چه‌بسیار بیمارانی که ما با آنها مواجه هستیم و می‌گویند که مدت‌ زیادی هیچ علائمی نداشته‌اند وحالا برای عوارض ناشی از بیماری قلبی، به متخصص دیگری مراجعه کرده‌اند ومتوجه بیماری خود شده‌اند.»به همین دلیل است که قریب‌به‌اتفاق متخصصان قلب و عروق، از ضرورت انجام معاینه به‌عنوان مرحله قبل از درمان یاد می‌کنند که باعث تشخیص بیماری‌هایی می‌شود که برای فرد قابل تشخیص نیست و فقط از عهده متخصصان برمی‌آید. 

و ناگهان سکته!

نه همیشه اما در برخی موارد، علت‌هایی وجود دارند که در بی‌علامت‌بودن بیماری‌های قلبی  نقشی جدی را ایفا می‌کنند و باعث می‌شوند این وضعیت بیشتر از هر وقت دیگر بروز پیدا کند. ابتلا به دیابت، فشارخون، مصرف موادمخدر، مسکن‌ها و… ازجمله این عوامل در پنهان‌شدن علائم قلبی است؛ موضوعی که دکتر متین هم آن را تایید می‌کند و ادامه می‌دهد: «در افرادی که چنین شرایطی دارند، علائم حاد بیماری شدید قلبی، ممکن است با ظاهری بسیار خفیف بروز پیدا کند و یا حتی هیچ علامتی وجود نداشته باشد. به همین دلیل است که ما در چنین مواقعی، هیچ‌ چاره‌ای جز معاینه و پیشگیری برای آگاه‌شدن از بیماری قلبی و جلوگیری از بروز نوع شدید بیماری و سکته نداریم.»

درواقع دکتر متین معتقد است که بعد از عبور از سن مشخص در آقایان و خانم‌ها، همه افرادی که فاکتورهای خطر،مانند سابقه بیماری‌های قلبی در خانواده، چربی‌خون، فشارخون، مصرف سیگار و…را دارند باید برای آگاهی از وضعیت قلبی‌شان مراجعه منظم و مکرر به متخصص داشته باشند: «در بیماران قلبی، هدف ما حفظ بافت و عضله قلب است؛ چراکه وقتی عضله این ارگان حیاتی از بین برود  بازگشت آن با روش‌هایی صورت می‌گیرد، اما در خیلی موارد، امکان‌پذیر نیست؛ پس لازم است که پیش از رسیدن به این مرحله از خطر، از وقوع آن جلوگیری کنیم.»

 
بیماری‌ساز یا پوشاننده بیماری؟

فرید متین، ازچند دسته ازفاکتورهای خطر برای بیماری‌های قلبی نام می‌برد: « فاکتورهای خطر به سه دسته تقسیم می‌شوند. 

دسته اول شامل فاکتورهای خطری است که آنها را می‌شناسیم، اما درحال‌حاضر نمی‌توانیم برای کاهش یا کنترل‌شان اقدامی انجام دهیم؛ مانند جنسیت مرد در ابتلا به گرفتگی عروق قلب، عوامل ژنتیکی، سابقه خانوادگی و موارد مشابه. دسته دوم شامل عواملی است که آنها را می‌شناسیم و می‌توانیم تأثیرشان بر سلامت قلب‌مان را کاهش دهیم؛ مانند ترک سیگار، کنترل دیابت و فشارخون، که از مهم‌ترین عوارض این عوامل  گرفتگی عروق کرونر قلب است. دسته سوم شامل عواملی است که نه‌تنها آنها را می‌شناسیم، بلکه نمی‌توانیم مانع بروزشان شویم؛ مانند عوامل ویروسی و عفونی. البته، تحقیقات روزانه در حال انجام است تا بهتر این عوامل و نقش آنها در سلامت قلب مشخص شود.»

اما آنچه در این میان اهمیت دارد این است که برخی از این فاکتورهای خطر در بیماران، نه‌فقط عاملی برای بیماری بلکه باعث پوشیدگی علائم بیماری می‌شوند و اجازه نمی‌دهند علائم خودش را نشان دهد و فرد را از وجود بیماری آگاه کند. البته که این متخصص قلب ادامه می‌دهد در برخی موارد و اغلب در سن بالا، تظاهرات بیماری گرفتگی قلب، می‌تواند خیلی متفاوت باشد. چنانچه گاهی آنفارکتوس قلب، ممکن است خودش را با بیرون‌روی و اسهال نشان دهد که این مسأله تنها در صورت هوشیاری پزشک است که تشخیص داده‌می‌شود. 

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است

احتمالا شما هم کم نشنیده‌اید؛ این‌که می‌گویند فلانی تا دیروز کوهنوردی می‌کرد و دیشب خوابید و از جایش بلند نشد! اما در وضعیت قلبی چنین فردی چه اتفاقی می‌افتد که به‌طور ناگهانی سکته می‌کند: «چنین افرادی ظاهری سالم دارند، اما احتمالا اگر معاینه‌ای انجام می‌دادند، با وضعیت نامناسبی در قلب خود مواجه می‌شدند. درواقع، این دسته کسانی هستند که برای مدت‌ها بیماری را با خود حمل می‌کنند، اما علائم ظاهری ندارند و به همین دلیل به پزشک مراجعه نکرده و معاینه انجام نداده‌اند.» این موارد را دکتر متین بیان می‌کند و معتقد است که اهمیت معاینه و پیشگیری از بیماری‌های قلبی را به ما نشان می‌دهد. معاینه‌ای که فرد را از وضعیت قلبی‌اش آگاه می‌سازد و از پیشرفت بیماری به مراحل بعدی جلوگیری می‌کند. «زمان معاینه منظم در افراد مختلف، متفاوت است؛ چنان‌که بهتر است افرادی که برخی از فاکتورهای خطر را دارند، از ۳۰سالگی به بعد و افراد بدون داشتن زمینه‌های خطر، از ۴۰ تا ۴۵سالگی به بعد، هر شش‌ماه یکبار معاینه شوند.» دکتر متین اضافه می‌کند که لازم است که آقایان درصد بیشتری نسبت به خانم‌ها، این معاینه و بررسی وضعیت قلب‌شان را جدی بگیرند. 

منبع خبر

بیا تو صدا