- 2024-12-17
- 9 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
وضعیت عجیب در بازار دام/ سقوط قیمت دام زنده
به گزارش اقتصاد آنلاین، منصور پوریان – رئیس شورای تامین دام کشور- در گفت و گو با ایسنا، درباره دلیل قیمت بالای گوشت قرمز تولید داخلی با وجود پایین بودن قیمت نهادههای دامی اظهار کرد: از ابتدای تابستان شیب قیمت دام زنده کاهشی شد و نهادههای دامی نیز از ابتدای سال قیمت ثابتی نداشتند؛ اما چرا قیمت گوشت داخلی در محل فروش بالا است؟ علت آن چیست؟ علت اولیه این است که متاسفانه بسیاری از اصناف خرده فروش، تلاش در زمینه بالا نگهداشتن قیمت دارند. نکته بسیار مهم در این میان این است که چسبندگی قیمت گوشت به گونهای است که وقتی قیمت آن افزایش مییابد، دیگر چندان امکان کاهش قیمت آن وجود ندارد چراکه قیمت آن تابع تولید یا تقاضا نیست بلکه تابع قیمت بازار است. بازار نیز تحت تاثیر نوسانات ارزی و بالارفتن قیمت برخی کالاها و … است اما آیا این قیمتها در این محدوده ثابت خواهد ماند؟
وی با تاکید بر اینکه قیمتها ثابت نخواهند ماند، اظهار کرد: تجربه و البته شرایط فعلی ثابت کرده که ما در حال حاضر شاهد پایین بودن قیمت در لاشه و در بخش دام هستیم. واردات با یک قیمت مشخصی صورت میگیرد و جامعه هدف و مصرفکنندگان ما یک جامعه کاملا مشخص با درآمد مشخصی است، یعنی به این صورت که قیمت خرید با قیمتهایی بالاتر از چیزی که وجود دارد هم برای او امکانپذیر نیست و هم خریداری دشوار است. گوشتهایی که از خارج وارد میشود به دلیل قیمت نسبتا مناسبی که دارد مردم را به خود جذب کرده است. گوشت تولید داخل نیز باید توان رقابت با محصولات وارداتی را داشته باشد.
پوریان مطرح کرد: چه زمانی گوشت قرمز توان رقابت را در بازار مییابد؟ زمانی که عرضه گوشتهای تنظیم بازاری وارداتی زیاد شود و در این صورت بازار ناچار میشود هماهنگ با مصرف و عرضه حرکت خود را به سمت پایین انجام دهد و در این صورت شاهد کاهش قطعات در بیشتر بخشهای قیمت دام گوشت داخلی خواهیم بود.
قیمت دام زنده چند است؟
وی درباره قیمت دام زنده اظهار کرد: در حال حاضر قیمت دام زنده بسیار پایین است و طی سال گذشته و بازه زمانی مشابه قیمت گوساله تا ۳۰۰ هزار تومان و قیمت دام گوسفندی تا ۳۵۰ هزار تومان نیز بود، اما در حال حاضر قیمت دام گوساله ۱۷۵ هزار تومان و دام گوسفندی ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان است و با وجود ذخایر بسیار مناسبی که وجود دارد باید تحول در دل بازار عرضهکننده گوشت داخلی رخ دهد. این ناهماهنگی موجود و عدم عرضه گسترده گوشتهای وارداتی برای بازار، موجب شرایط فعلی شده و باید به میزان بالا و گستردهای این گوشتهای وارداتی وارد بازار شوند تا قیمت به تعادل برسد.
به گفته رئیس شورای تامین دام کشور، در بخش لاشه تنها تهران و قم دریافت کننده هستند و تنها در تهران و البرز گوشت گرم به میزان ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن با قیمت ۳۷۰ هزار تومان توزیع میشود و اگر این عرضه و توزیع در کشور عمومیت پیدا کند، ما شاهد کاهش قیمت گوشت گوسفندی و گوساله در بازار خواهیم بود. البته ما شاهد کاهش قیمت چشمگیر گوشت گوساله هستیم. گوشت وارداتی گوساله در بخش لاشه و گوشت گرم با قیمت ۲۰۰ هزار تومان عرضه میشود. لاشه تولید داخلی در محدوده ۴۵۰ هزار تومان است و باید این اختلاف قیمت کاهش یابد. با عرضه و تامین مقطعی نمیتوانیم انتظار اتفاقات خاصی را در بازار داشته باشیم باید استمرار وجود داشته باشد. طی چندماه گذشته که استمرار وجود داشت عملکرد خوب است. در روزهای آینده نیز شاهد کاهش شیب قیمت گوشت گوسفندی و گوساله در کف بازار خواهیم بود چراکه در بخش دام این اتفاق افتاده و در بخش لاشه نیز این کاهش قیمت وجود دارد.
وی افزود: گوشت برای پرمصرفها همچون پادگانها و … اگر به خوبی تامین شود فشار از بازار به خوبی برداشته میشود و دچار فراوانی ذخایر و در کنار آن تولید رو به رشدی خواهیم داشت.
فراوانی نهادههای دامی و کاهش قیمت در بازار نسبت به بازارگاه
پوریان در این خصوص که تولیدکنندگان میگویند تنها ۲۰ درصد از نهادههای مورد نیاز خود را از طریق نهادهای دولتی تامین میکنند و باقی نیاز خود را از بازار آزاد دریافت میکنند، اظهار کرد: بیشترین ارز به کار گرفته شده برای واردات نهاده انجام شده است. یعنی از مجموع واردات بیشترین ارز به نهادههای دامی تخصیص یافته است به این دلیل که نهاده یک کالای پایهای در تولید گوشت است.تفاوت قیمت و فراوانی نهاده موجب شد که در کف بازار نهادهها با قیمت پایینتر از بازارگاه به فروش برسد و به همین دلیل نیز دامداران به سراغ نهاده در بازار رفتند. واردات و تامین در بخش نهادهها به خوبی صورت گرفت و ما شاهد فراوانی و کاهش قیمت در برخی از حوزهها بودیم که سبب شد تولید نیز رشد نسبتا خوبی داشته باشد.
وی در پایان گفت: سبد پروتئین کشور تکمیل است. سالهای گذشته اولویت با واردات بود اما این اولویتها تغییر کرده و در حال حاضر اولویت با تولید و تامین گوشت داخلی است. سال گذشته شرایط بسیار نامناسب بود و ناچارا گوشت مورد نیاز از واردات تامین میشد اما الان گوسفند و گوساله زیاد است و وارد مرحله کشتار و تامین گوشت در داخل میشویم و این یک خبر خوب برای صنعت دامپروری است که نسبت به سال گذشته شرایط بسیار زیاد بهبود یافته است. همیشه نباید نگاه ما این باشد که واردات خوب نیست چراکه واردات صحیح و مدیریت شده میتواند مکمل امنیت غذایی در این کالای اساسی و مهم باشد.
ارسال دیدگاه