- 2025-07-13
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
تشخیص پارکینسون با کمک جرم گوش

به گزارش سلامت نیوز به نقل از sciencealert، تشخیص زودهنگام بیماری پارکینسون، برای بیماران، خانوادههای آنها و پژوهشگران، بسیار حیاتی است.اکنون، پژوهشی جدید نشان میدهد که ترکیبات آلی فرّار (VOCs) موجود در جرم گوش میتوانند سیگنالهای شیمیایی اولیهای از بیماری پارکینسون را در خود داشته باشند.
از بوی بدن تا جرم گوش؛ نشانههایی که نباید نادیده گرفت
مطالعات قبلی نشان داده بودند که بیماری پارکینسون میتواند از طریق تغییرات در بوی بدن شناسایی شود. علت این تغییر، دگرگونی در “سبوم” (چربی طبیعی پوست و مو) است.اما مشکل بررسی سبوم این است که با تماس مستقیم با هوا و محیط، کیفیت شیمیایی آن تغییر میکند و برای آزمایشهای بالینی چندان قابل اعتماد نیست.
برای همین، پژوهشگران دانشگاه ژجیانگ چین تصمیم گرفتند جرم گوش را بررسی کنند؛ مادهای که در برابر محیط بیرونی محافظتشدهتر است.
چهار ماده شیمیایی کلیدی در جرم گوش بیماران پارکینسون
پژوهشگران در این مطالعه، از ۲۰۹ فرد نمونهگیری کردند که ۱۰۸ نفر آنها مبتلا به پارکینسون بودند.با بررسی دقیق جرم گوش، چهار ترکیب آلی فرّار (VOCs) بهطور مشخص در افراد مبتلا یافت شد:
اتیلبنزن (Ethylbenzene)
۴-اتیلتولوئن (4-Ethyltoluene)
پنتانال (Pentanal)
۲-پنتادسیل-۱,۳-دیاکسولان (2-Pentadecyl-1,3-dioxolane)
این ترکیبات میتوانند در آینده، نقش «اثر انگشت شیمیایی» برای تشخیص پارکینسون داشته باشند.
هوش مصنوعی وارد عمل میشود
تیم تحقیقاتی برای تحلیل بهتر دادهها، یک سامانه هوش مصنوعی موسوم به AIO (Artificial Intelligence Olfactory System) طراحی کردند.این سامانه با استفاده از اطلاعات ترکیبات VOC توانست با دقت ۹۴.۴ درصد افراد مبتلا به پارکینسون را شناسایی کند.
اگرچه این نتایج بسیار امیدوارکنندهاند، اما فعلاً روی نمونه کوچکی از افراد اجرا شده و نیازمند بررسیهای بیشتر هستند.
تشخیصی سریع، ارزان و زودهنگام
در حال حاضر، تشخیص پارکینسون ترکیبی از بررسیهای بالینی و تصویربرداری مغزی است که ممکن است پرهزینه، وقتگیر یا برای مراحل پیشرفته مؤثرتر باشد.اما با استفاده از یافتههای این تحقیق، میتوان در آیندهای نزدیک، به یک آزمایش ساده برای غربالگری بیماری دست یافت — روشی سریعتر، ارزانتر و زودهنگامتر.
دکتر “هاو دونگ” از دانشگاه هوافضای نانجینگ چین، میگوید:«گام بعدی، انجام پژوهشهای گستردهتر در مراحل مختلف بیماری، مراکز تحقیقاتی مختلف و گروههای قومی گوناگون است تا ارزیابی کنیم آیا این روش در عمل هم کاربردی خواهد بود یا خیر.»
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه