طرز تهیه سیاه پلو نذری (قوام پلو) به روش گیلانی

مناسب برای 4 نفر زمان آماده‌سازی 1 ساعت زمان پخت 2 ساعت سیاه پلو، قوام پلو یا به زبان گیلانی…
طرز تهیه سیاه پلو نذری (قوام پلو) به روش گیلانی

مناسب برای

4 نفر

زمان آماده‌سازی

1 ساعت

زمان پخت

2 ساعت

سیاه پلو، قوام پلو یا به زبان گیلانی پله سر قوام یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی گیلانی است که در ماه محرم و رمضان به عنوان غذای نذری نیز سرو می‌شود. برای درست کردن این غذا از شیره‌ای مخصوص استفاده می‌شود. این غذا معمولا در کنار مرغ ریش ریش، قیسی و کشمش سرو می‌شود و طعم شیرین و خوشمزه‌ای دارد. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه سیاه پلو نذری یا قوام پلو به روش گیلانی و همه فوت‌وفن‌های درست کردن این غذا آشنا شوید.

نگاهی سریع به طرز تهیه

برای درست کردن این غذا باید رب انار، چای دم کرده، رب آلوچه، شیره انگور، مغز گردوی پودر شده، شکر، آب سبزیجات معطر، پودر سیر و روغن زیتون را با هم مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید و مدام هم بزنید تا شیره شما آماده شود.

برنج را دم و با شیره خنک شده مخلوط کنید. برنج را در قابلمه بریزید و دم کنید. مرغ را بپزید و ریش ریش کنید. کشمش و قیسی را در روغن تفت دهید و بعد از این که سیاه پلو آماده شد، آن را با مرغ، کشمش و قیسی تزیین کنید.

رسپی این غذای خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای سیاه پلو نذری برای 4 نفر

مواد لازممقدار مورد نیازرب انار170 گرمرب آلوچه130 گرمشیره انگور300 گرممغز گردوی پودر شده100 گرمشکر سرخ100 گرمآب سبزیجات معطر (کاکوتی، چوچاق، نعناع و گشنیز)3 قاشق غذاخوریپودر سیر1/8 قاشق چای‌خوریروغن زیتون50 گرمبرنج4 پیمانهچای بهاره گیلان3 قاشق غذاخوریکشمش پلوییبه مقدار لازمسینه مرغ1 تکهپیاز1 عددقیسی8 تا 10 عددنمک، زردچوبه و فلفل سیاهبه مقدار لازمروغن گیاهیبه مقدار لازمدر طرز تهیه سیاه پلوی نذری برای 40 نفر باید مواد اولیه این غذا را 10 برابر کنید.

مرحله اول: چای را دم کنید

برای شروع باید 3 قاشق غذاخوری چای را در قوری بریزید و بعد مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. قوری را روی بخار کتری قرار دهید تا چای دم بکشد و رنگ بگیرد.

استفاده از چای موجب خوشرنگ شدن سیاه پلو نذری می‌شود. به خاطر داشته باشید که برای درست کردن سس این غذا باید از چای غیرعطری گیلانی استفاده شود.

مرحله دوم: چای، شکر، رب‌ها و شیره را ترکیب کنید

چای دم کرده را در یک قابلمه بریزید و بعد شکر سرخ، رب انار و رب آلوچه را به اضافه کنید. در ادامه شیره انگور را همراه با 1/8 قاشق چای‌خوری نمک به قابلمه اضافه کنید.

مرحله سوم: گردو و پودر سیر را به مواد سس اضافه کنید

گردوها را به کمک دستگاه خرد کن یا آسیاب پودر کنید و همراه با پودر سیر در قابلمه بریزید. به خاطر داشته باشید که گردو باید تا حد امکان به صورت ریز خرد شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه کشمش پلو نذری برای 100 نفر

مرحله چهارم: آب سبزیجات را اضافه کنید

سبزی‌های معطر را نیز به کمک غذاساز، چرخ گوشت یا هر دستگاه دیگری که در دسترس دارید به صورت ریز خرد کنید و بعد با دست خوب فشار دهید تا آب آن گرفته شود. سپس آب سبزیجات را نیز در قابلمه بریزید.

مرحله پنجم: شیره سیاه پلو را آماده کنید

در این مرحله می‌توانید روغن زیتون را در قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید تا زمانی که شیره سیاه پلو بجوشد و کاملا غلیظ شود.

زمانی که شیره به غلظت مناسب رسید، می‌توانید آن را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید سرد شود.

مرحله ششم: برنج را آبکش کنید

برنج را برای 1 ساعت در آب بخیسانید. یک قابلمه آب روی حرارت قرار دهید و صبر کنید تا آب شروع به جوشیدن کنید. در ادامه برنج را همراه با مقداری نمک در قابلمه بریزید و برای حدود 7 دقیقه بجوشانید تا برنج قد بکشد و نیم پز شود.

زمانی که قسمت بیرونی برنج نرم و مغز آن هنوز کمی سفت بود، می‌توانید برنج را آبکش کنید.

مرحله هفتم: شیره مخصوص را با برنج ترکیب کنید

بعد از این که برنج را آبکش کردید، باید شیره را به آن اضافه کنید. در این مرحله باید از شیره به اندازه‌ای استفاده کنید که برنج به طور کامل به آن آغشته شود. در این مرحله باید شیره کاملا سرد و برنج داغ باشد.

مرحله هشتم: برنج را دم کنید

برای دم کردن سیاه پلو باید مقداری روغن در قابلمه بریزید و بعد کف قابلمه را با برنج ساده یا مقداری نان بپوشانید. در ادامه برنج آغشته به شیره مخصوص را اضافه کنید.

درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. اجازه دهید برنج برای حدود 45 دقیقه دم بکشد و آماده شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه عدس پلو نذری برای 200 نفر

مرحله نهم: مرغ را آماده کنید

در این مرحله باید سینه مرغ را با یک عدد پیاز خرد شده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه در قابلمه بریزید. مقداری آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید مرغ به طور کامل بپزد.

بعد از این که مرغ پخت آن را از قابلمه خارج و سپس ریش ریش کنید. سپس می‌توانید برای خوشمزه‌تر شدن مرغ، آن را در کمی روغن تفت دهید و برای روی غذا کنار بگذارید.

مرحله دهم: قیسی و کشمش را آماده کنید

قیسی را برای چند دقیقه در آب بخیسانید و بعد آن‌ها را در کمی روغن تفت دهید تا نرم و خوشرنگ شوند. کشمش‌ها را نیز برای چند دقیقه کوتاه در روغن تفت دهید. سپس آن‌ها را برای تزیین و مزه دار کردن برنج کنار بگذارید.

مرحله یازدهم: سیاه پلو نذری را سرو کنید

بعد از این که سیاه پلو نذری آماده شد، آن را در ظرف مورد نظرتان برگردانید. در ادامه روی برنج را با مرغ ریش ریش شده، قیسی و کشمش پلویی سرخ شده تزیین کنید. سیاه پلوی شما آماده است و می‌توانید از طعم آن لذت ببرید.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سیاه پلو نذری

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سیاه پلو نذری

در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت سیاه پلو نذری یا قوام پلو به روش گیلانی اشاره شده است، با ما همراه باشید.

در قدیم برای درست کرده شیره مخصوص این غذا از شیره اربه به جای شیره انگور استفاده می‌شود. اربه یک نوع خرمالوی وحشی است که در گیلان یافت می‌شد.اگر به سبزیجات معطر تازه دسترسی ندارید، می‌توانید از سبزی خشک برای درست کردن این سیاه پلو استفاده کنید.شکر سرخ بافت نرمی دارد و خواص آن بیشتر از خواص سفید است.برای درست کردن این غذا می‌توانید به جای شیره انگور از شیره توت نیز استفاده کنید.اضافه کردن پودر سیر به این غذا اختیاری است.برای پخت این غذا به هیچ عنوان از پودر سیر به مقدار زیاد استفاده نکنید.به هیچ عنوان برای درست کردن شیره مخصوص سیاه پلو از کره استفاده نکنید، زیرا این کار موجب کاهش ماندگاری سس می‌شود.بعد از آماده کردن سیاه پلو می‌توانید باقی مانده شیره مخصوص را در یک ظرف در بسته بریزید و در بیرون از یخچال نگهداری کنید.در صورت تمایل می‌توانید برای روی سیاه پلو نذری از مقداری آلو یا قیسی خیسانده و تفت داده شده استفاده کنید.اگر به شکر سرخ دسترسی ندارید، می‌توانید از شکر قهوه‌ای یا شکر سفید نیز استفاده کنید.شیره مخصوص سیاه پلو در قابلمه ته نشین می‌شود و از همین رو بهتر است برای ته دیگ این غذا از مقداری برنج ساده یا نان استفاده کنید تا شیره به ته قابلمه نفوذ نکند و نسوزد.در تمام مراحل آماده کردن شیره مخصوص این غذا باید مدام آن را هم بزنید تا غلیظ شود.اضافه کردن چای دم کرده به شیره قوام اختیار است و می‌توانید آن را حذف و به جای آن از مقداری آب استفاده کنید.در قدیم برای پخت سیاه پلو به جای برنج معمولی از برنج نیم دانه استفاده می‌شد.سیاه پلو نذری در اصل با خورش آلو قیسی، فسنجان و کوکوی سیب زمینی گیلانی سرو می‌شود.تا زمانی که شیره داغ است، بسیار رقیق به نظر می‌رسد، اما بعد از خنک شدن غلظت سس بیشتر خواهد شد.شیره داغ سیاه پلو را به هیچ عنوان به برنج داغ اضافه نکنید، زیرا این کار موجب خمیری شدن برنج می‌شود. در زمان اضافه کردن شیره باید یا برنج داغ و شیره سرد باشد یا شیره سرد و برنج داغ باشد.اگر به پودر سیر دسترسی ندارید، می‌توانید از مقداری سیر رنده شده برای مزه دار کردن این شیره قوام استفاده کنید.مقدار رب انار و رب آلوچه‌ای که برای درست کردن شیره قوام استفاده می‌شود، اختیاری است.در صورت تمایل می‌توانید برای درست کردن این شیره قوام به جای رب انار ترش از رب انار شیرین استفاده کنید.مقدار ترشی و شیرینی شیره قوام به ذائقه شما بستگی دارد و باید طعم آن را به سلیقه خودتان آماده کنید.

در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه سیاه پلو نذری یا قوام پلو به روش گیلانی و همه فوت‌وفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

منبع خبر

بیا تو صدا