- 2025-05-21
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
جوانی جمعیت زیر سایه سنگین مسکن تنگ و دخانیات رنگارنگ

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر فرشید رضایی، مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با اشاره به نگرانیهای جدی درباره پیری جمعیت در ایران، تاکید کرد که سیاستهای فعلی در حوزه مسکن و دخانیات با اهداف جوانسازی جمعیت همراستا نیستند. او اظهار داشت: «نمیتوان از یکسو نگران کاهش زاد و ولد بود و از سوی دیگر، مسیر اشتباهی مانند توسعه بیرویه آپارتمانسازی و رواج دخانیات را ادامه داد.»
تأثیر مسکن بر فرزندآوری
رضایی یکی از عوامل مهم در کاهش نرخ فرزندآوری را متراژ پایین و تراکم بالای محل سکونت دانست و گفت: «تحقیقات نشان میدهند که زندگی در آپارتمانهای کوچک باعث کاهش میل به ازدواج و فرزندآوری، بهویژه در زنان، میشود.»
او افزود که اگرچه زندگی شهری ممکن است فرصتهای تحصیلی و شغلی بیشتری برای زنان ایجاد کند، اما همزمان با افزایش قیمت مسکن و کوچک شدن فضاهای زندگی، تمایل به فرزندآوری به تأخیر میافتد. به گفته او، زوجهایی که خانهای نمیخرند یا در شرایط نامناسب زندگی میکنند، معمولاً فرزندآوری را عقب میاندازند.
تجارب بینالمللی و هشدارها
رضایی به تجارب کشورهایی چون کرهجنوبی، چین، هلند و آمریکا اشاره کرد که بهدلیل سیاستهای نادرست در حوزه شهرسازی، اکنون با پدیده «ابرسالمندی» مواجه هستند. او هشدار داد که اگر ساختوسازهای انبوه بدون در نظر گرفتن استانداردهای فضای زندگی ادامه یابد، ایران نیز ممکن است به همین سرنوشت دچار شود.
راهکار: بازگشت به خانههای ویلایی
او تأکید کرد که «ساخت خانههای ویلایی و تکخانواری با فضاهای باز، گزینهای مناسب برای بازگرداندن نشاط و جوانی به جمعیت کشور است» و از خیرین خواست به جای سرمایهگذاری در بیمارستانسازی، در ساخت منازل مناسب برای خانوادهها مشارکت کنند.
دخانیات؛ تهدیدی خاموش برای باروری
رضایی با هشدار نسبت به افزایش بیرویه مصرف و تبلیغ دخانیات در بین جوانان گفت: «مصرف سیگار، قلیان و بهویژه سیگارهای الکترونیکی، بهشدت بر باروری زنان و مردان تأثیر منفی دارد.» او تاکید کرد که ترویج این محصولات در تضاد کامل با سیاست جوانی جمعیت است.
نقش رسانه و سیاستگذاری
مدیر دفتر آموزش سلامت گفت: «پخش فیلمهایی که مصرف دخانیات را تبلیغ میکنند و بیتوجهی به آموزش عمومی، سلامت اجتماعی و روانی جوانان را تهدید میکند. این روند نمیتواند با آرمان جوانسازی جمعیت همخوانی داشته باشد.»
دکتر رضایی در پایان خواستار بازنگری جدی در سیاستهای مسکن و دخانیات شد و افزود: «اگر بهدنبال نسلی پویا و جمعیتی جوان هستیم، باید در دو حوزه مهم—ساختار مسکن و فرهنگسازی سلامتمحور—اقدامی عاجل و موثر انجام دهیم. در غیر اینصورت، آیندهای با جمعیتی سالخورده، بیمار و بینشاط در انتظارمان خواهد بود.»
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه