- 2025-05-14
- 6 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
نشستن زیاد، مغز را میفرساید!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،تحقیقات تازهای که هفت سال به طول انجامیده، نشان میدهد نشستن زیاد میتواند به مغز آسیب برساند—even اگر فرد فعالیت بدنی منظم داشته باشد. محققان دانشگاه وندربیلت آمریکا، در این مطالعه ۴۰۴ فرد مسن با میانگین سنی ۷۱ سال را بررسی کردند. آنها با استفاده از ابزارهای پوشیدنی، میزان تحرک و نشستن شرکتکنندگان را در طول روز با دقت بالا اندازهگیری کردند.
نتایج نشان داد که افراد بهطور میانگین ۱۳ ساعت در روز را نشسته سپری میکردند. در نگاه اول ممکن است این عدد بالا بهنظر برسد، اما وقتی زمانهایی مثل کار با کامپیوتر، تماشای تلویزیون، غذا خوردن و استراحتهای عصرگاهی را کنار هم بگذارید، بهراحتی میتوان به چنین عددی رسید.
مهمترین یافته این بود که افرادی که بیشتر مینشستند، دچار کاهش حجم مغز بهویژه در نواحی حساس به آلزایمر شدند. این افراد در آزمونهای شناختی، مانند بهیاد آوردن وقایع گذشته یا نامبردن اشیا، عملکرد ضعیفتری داشتند. بهخصوص بخشی از مغز به نام هیپوکامپ—which نقش کلیدی در حافظه دارد—در این افراد زودتر تحلیل میرفت.
نگرانکنندهتر آنکه اثرات منفی نشستن در افراد دارای ژن APOE-ε۴—که آنها را در معرض خطر بالای آلزایمر قرار میدهد—بیشتر و شدیدتر بود. حتی با وجود فعالیت بدنی منظم، این گروه همچنان افت قابل توجهی در حجم ماده خاکستری مغز، بهویژه در لوبهای پیشانی و آهیانه داشتند.
این یافتهها نشان میدهد که صرفاً ورزش کردن کافی نیست؛ بلکه باید زمانهای طولانی بیتحرکی را نیز کاهش داد. طبق گفته پژوهشگران، نشستن مداوم میتواند گردش خون در مغز را مختل کرده، باعث افزایش التهاب شود و ارتباط بین نورونها را تضعیف کند.
با توجه به گسترش سبک زندگی کمتحرک در دوران دیجیتال و پس از همهگیری کرونا، این نتایج زنگ خطری جدی است. محققان پیشنهاد میکنند که برای حفظ سلامت مغز، باید در کنار ورزش، زمان نشستن را هم بهطور فعال مدیریت کرد؛ مانند استفاده از میزهای ایستاده، پیادهرویهای کوتاه در میان کار، و داشتن تحرکهای منظم در طول روز.
آنچه بین جلسات ورزشی انجام میدهید، به اندازه خود ورزش اهمیت دارد. برای داشتن مغزی سالم، کمتر بنشینید و بیشتر بجنبید!
ارسال دیدگاه