- 2025-05-14
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
دردسرهای تصمیم عجیب آموزش و پرورش

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، از روزگذشته زنگ مدارس زودتر ازهمیشه بهصدا درآمد!اتفاقی که برای بسیاری از دانشآموزان و والدین به چالش بدل شده است.بهتازگی آموزشوپرورش در اطلاعیهای اعلام کرد که ساعت کار مدارس اعم از نوبت اول و دوم ازساعت۶صبح تا۱۳خواهد بود.
این تصمیم که با هدف مدیریت بهینه مصرف انرژی و کاهش ناترازی موجود صورت گرفته، حالا در واپسین روزهای سال تحصیلی و چند روز باقیمانده به فصل امتحانات، تبدیل به معضلی برای خانوادهها، دانشآموزان و حتی کادر مدرسه شده است.
البته سخنگوی وزارت آموزشوپرورش درباره چرایی این تصمیم میگوید که تقاضاهای زیادی از سوی والدین شاغل به آموزشوپرورش ارائه شد، چراکه ساعت حضور دانشآموزان در مدرسه با زمان شروع کار والدین همخوانی ندارد. درحالیکه برخی از کاهش ترافیک و صرفهجویی در انرژی استقبال میکنند، اما صدای گلایههای بعضی از خانوادهها و کادر آموزشی دراینباره نیز به گوش میرسد.
تغییر ساعتهای متفاوت
تصمیم اخیر وزارت آموزشوپرورش که با هدف صرفهجویی در مصرف برق و هماهنگی با ساعات کاری ادارات صورت گرفته، زندگی روزمره بسیاری از دانشآموزان، والدین و معلمان را دگرگون کرده است. اما پشت این تغییر، داستانهایی از نگرانی برای سلامت کودکان، فشار بر خانوادهها و تلاش معلمان برای سازگاری با برنامه جدید نهفته است.
برای این منظور ما با تعدادی از خانوادهها و حتی کادر مدرسه گفتوگو کردهایم. آقای تشکری، پدر یکی از دانشآموزان دختر در مدرسهای غیرانتفاعی در محله سبلانشمالی است.
او به ما توضیح میدهد که ساعت حضور فرزندش همچون سابق بوده و تغییری نکرده اما ساعت پایان مدرسه که تا پیش از این ۱۴:۳۰ بوده به ۱۲:۳۰ تغییر پیدا کرده است. البته او با وجود شاغل بودن اما از این تغییر ناگهانی گلایهمند است و میگوید: «ساعت ۶ صبح برای دانشآموزان دبستانی بسیار زود است، چرا که هرچقدر هم زود بخوابندبازهم درکلاسهای درس وامتحان،آن تمرکز لازم را ندارند.
ازطرفی سبک زندگی والدین و خانوادهها نیز بههم میخورد و حتی سرویس مدارس راهم به چالش میکشد.» گلایههایی که زندگی روزمره بسیاری از خانوادهها را با مشکلاتی مواجه کرده است. بررسیهای ما نشان میدهد که تغییر ساعت یعنی آغاز فعالیت مدارس از ۶ صبح هنوز بهصورت کامل اجرایی نشده است.
خانم جعفرزاده مادر دو پسر در مقطع ابتدایی و متوسطه اول است. او به ما میگوید که این تغییر ساعت به شکل دیگری در مدرسه فرزندانش اعمال میشود، چون مدیر مدرسه ساعت پایان کلاسها را ۱۰:۳۰ صبح اعلام کرده است؛ تغییرات بدون برنامهای که ایفای نقشهای متعدد والدین مخصوصا مادران را دچار چالش میکند و میتواند به فرسودگی روانی و کاهش کیفیت زندگی آنان نیز منجر شود.
دانشآموزان خوابآلود و فشار بر کادر آموزشی
شروع زودهنگام فعالیت مدارس، چالشهایی برای معلمان و کارکنان مدرسه نیز ایجاد کرده است؛ از زودتر حاضرشدن آنان در محل کار و کاهش انگیزه گرفته تا آمادهسازی دروس و مدیریت کلاسها در این زمان فشرده. معلمان و کارکنان مدارس نیز باید خود را با این تغییر ساعت وفق دهند. حضور مدیران ومعاونان قبل از ساعت ۶ صبح در مدارس میتواند به خستگی و کاهش انگیزه کادر آموزشی منجر شود.
یکی از معلمان مدرسهای در جنوبشهر تهران تاکید میکند که دانشآموزان در ساعتهای قبلی آنگونه که باید و شاید از انرژی لازم برخوردار نبودند و حالا با این تصمیم جدید، کادر مدرسه باید برای بازیابی و ارائه انرژی بیشتر به دانشآموزان بیش از پیش تلاش کنند. این موضوع درحالیاست که کوتاهشدن ساعات حضور در برخی مدارس دونوبته، ممکن است زمان کافی برای پوشش کامل مطالب درسی را محدود کند. مسألهای که به ویژه در دوره متوسطه خود را بیشتر نشان میدهد، چراکه حجم مطالب درسی بالاست و میتواند برای معلمان چالشساز باشد.
یک راهکار بلندمدت
شاید تصمیم جدید آموزشوپرورش درنگاه اول برای والدینی که کارمند هستند، باعث برنامهریزی آسانتر شود وازسوی دیگر و در شرایط گرمای شدید و فشار بر شبکه برق، به پایداری انرژی کمک کند اما نباید این تصمیم، بدون اجرای آزمایشی در برخی از نقاط اجرامیشد. بااینحال محمدصادق عبداللهی، مدیر گروه آموزشوپرورش مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص ارائه راهکار برای حل این چالش میگوید: «تقویم آموزشی ما نیاز به بازنگری و انعطافپذیری بیشتری دارد.
بر اساس قانونی که درسال۱۳۷۶تصویب شد، سال تحصیلی از ابتدای مهر آغاز و در پایان اردیبهشت خاتمه مییابد. اما با توجه به تغییر نیازهای آموزشی و شرایط جغرافیایی استانها، لازم است این قانون لغو و اختیارات بیشتری به وزارت آموزشوپرورش وشوراهای استانی داده شود.این امکان، به آنها اجازه میدهد که ساعات آموزشی را متناسب با شرایط ونیازهای هرمنطقه تنظیم کنند و از چارچوبهایثابت خارج شوند.»
ویهمچنینمیافزاید:«طبق سندتحول آموزشوپرورش، هر دانشآموز در مقطع ابتدایی باید ۹۵۰ ساعت آموزش ببیند. بااینحال، تحقق این میزان ساعت آموزشی با تعداد روزهای فعالیت مدارس همخوانی ندارد. چالش اصلی این است که ناترازی انرژی یک مسأله جدی است و دولت ناچار به اتخاذ تصمیماتی برای مدیریت این شرایط است. امادراین میان، تقویم آموزشی وساعات تدریس باچالشهای مهمی روبهرو میشوند.
برای رفع این چالشها، نیاز به بررسی دقیقتر و ایجاد انعطاف در برنامهریزی آموزشی وجود دارد تا بتوان تعادلی میان تأمین انرژی و حفظ کیفیت آموزشی برقرار کرد.» تغییر تقویم آموزشی سالهاست در دستورکار مجلس قرار دارد، چراکه روزهای تعطیل مدارس با دلایل مختلف، ازآلودگی هوا وسرما گرفته تا ناترازیهای انرژی به حدی شده که نیازمند این تغییر در قانون است. بااینحال به نظر میرسد که تغییر ساعات مدارس، یک راهکار کوتاهمدت برای مدیریت مصرف انرژی بهشمار میرود و بهتر است مسئولین راهکارها و سیاستگذاریهای منطقی و منسجمی را برای این موضوع در نظر بگیرند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه