- 2025-05-12
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
کاهش تولید روغن/ منتظر تشدید گرانی در بازار روغن باشیم؟

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، کاوه زرگران، رئیس انجمن غلات ایران در گفتوگویی از تاثیر سیاست جدید دولت در سهمیهبندی واردات کالاهای اساسی بر تامین کالاهای مصرفی مردم گفت و توضیح داد: دولت از اواسط سال گذشته در واردات کالاهایی که به آنها ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اختصاص پیدا میکند سیاست سهمیهبندی واردات را اتخاذ کرده است. به این ترتیب که وزارت کشاورزی در ثبت سفارش شرکتها برای واردات غلات سابقه وارداتی آنها را در پنج سال گذشته ارزیابی میکند و شرکتها براساس عملکردی که در این مدت داشتهاند سهمیه دریافت میکنند و ثبت سفارش آنها صورت میگیرد. در این فرآیند سهمیه را وزارت کشاورزی و سقف واردات را وزارت صمت تعیین میکند.
وی افزود: وزارتخانههای کشاورزی و صمت در هماهنگی با سیاستهای ارزی بانک مرکزی این رویه را اتخاذ کردهاند تا ورود کالا به کشور از یک حدی بیشتر نشود و به عبارت دیگر دولت میخواهد واردات کالاهای اساسی را مدیریت کند.
زرگران خاطرنشان کرد: در گذشته واردکنندگان بار را وارد و در بنادر تخلیه میکردند و پس از تخصیص ارز کالا را ترخیص میکردند، وزارتخانههای کشاورزی و صمت با توصیه بانک مرکزی این رویه را تغییر دادند و واردکنندگان اکنون باید پیش از واردات سهمیه خود را دریافت کرده باشند.
وی اضافه کرد: مراحل اولیه این طرح در دولت سیزدهم آغاز شده بود و اجرای آن به دولت چهاردهم موکول شد.
رئیس انجمن غلات ایران درباره تاثیر اتخاذ این سیاست بر تولید و عرضه کالاهای مصرفی مردم توضیح داد: وفور کالاهای اساسی به عنوان ماده اولیه تولید صنایع به شکلگیری رقابت بین تولیدکنندگان میانجامید و این رقابت گاه سبب میشد محصولات صنایع که کالاهای مصرفی مردم بودند با قیمت پایینتر از سقف مجاز به دست مردم برسند. اما وقتی ورود کالا به کشور سهمیهبندی میشود نیاز به رقابت در بازار از بین میرود و قیمتها با سقف مجاز تعیینشده به فروش میروند.
زرگران اظهار کرد: این سیاست میتواند به کاهش عرضه در برخی کالاهای مصرفی نیز بینجامد، نمونهای از کالایی که به دلیل سهمیهبندی مواد اولیه تولید با کاهش عرضه در بازار روبهرو شده روغن خوراکی است. با شروع سهمیهبندی واردات روغن خام شاهد کاهش عرضه روغن خوراکی در بازار بودهایم.
وی ادامه داد: دولت همچنین این سیاست را پیش گرفته که واردات کالاهای اساسی مشروط به خرید کالای مشابه تولید داخل باشد و این موضوع نیز به سهم خود تولیدکنندهای که برای تولید به کالاهای اساسی نیاز دارد را در دسترسی به مواد اولیه تولید با دشواری روبهرو میکند. همه آنها به این معناست که وفور انواع کالا از جمله روغن در سال جاری همچون سالهای گذشته نخواهد بود، زیرا چنانچه شرح داده شد دسترسی به مواد اولیه سخت شده است.
رئیس انجمن غلات گفت: در پی همین سیاست بود که در نیمه دوم سال گذشته کشور با کمبود گوشت گوسفندی به دلیل کمبود خوراک دام روبهرو شد و حجم زیادی گوشت تازه گوسفندی با تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی با هواپیما از مبادی استرالیا، کنیا، قزاقستان و روسیه به ایران وارد و در قالب گوشت تنظیم بازاری در کشور عرضه شد.
زرگران در پاسخ به اینکه چه میزان از غلات از تولید داخل و چه میزان از واردات تامین میشود، گفت: در سالهایی که بارش خوب باشد حدود نیمی از جوی مصرفی کشور با تولید داخل تامین میشود و نیمی دیگر بیشتر از روسیه وارد میشود، در گندم برخی سالها خودکفا بودهایم و در برخی سالها ۲۰ تا ۳۰ درصد از نیاز کشور با واردات تامین میشد. در کل، واردات گندم از ۲ میلیون تا ۷ میلیون تن در سال در نوسان است.
وی افزود: ۹۰ درصد ذرت مصرفی کشور از برزیل، اکراین و روسیه وارد میشود. بیش از ۹۵ درصد کنجاله سویا و دانه سویا مصرفی ایران نیز وارداتی است و بیشتر از امریکای جنوبی و اندکی هم از اوکراین به ایران میآید.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه