- 2025-05-05
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
۸۰ هزار ماما، ۲۰ هزار جای خالی!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،در آستانه روز جهانی ماما، نوشین زندهزبان، عضو شورای عالی نظام پزشکی، از وضعیت ناپایدار شغلی جامعه مامایی کشور و بیتوجهی ساختاری به این گروه کلیدی در نظام سلامت انتقاد کرد.
او با بیان اینکه «ماماها نقش حیاتی در سلامت مادر و کودک دارند»، گفت:
«بیش از ۸۰ هزار ماما در کشور داریم، اما در زایشگاهها کمبود ۲۰ هزار ماما داریم و در عین حال، بسیاری از ماماها به دلیل نبود فرصت شغلی، بیکارند. این پارادوکس نشان میدهد که جذب هدفمند و سیاستگذاری مؤثر در حوزه مامایی به درستی انجام نشده است.»
مامایی ایران در جهان
به گفته او، ایران در منطقه مدیترانه شرقی رتبه نخست و در سطح جهان رتبه سوم را از نظر کیفیت آموزش و توانمندی نیروی مامایی دارد. با این حال، در اجرای قوانین مرتبط، به ویژه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ظرفیت ماماها به درستی به کار گرفته نشده است.
قوانین اجرا نمیشوند، مشکلات انباشتهاند
زندهزبان با اشاره به اینکه استاندارد جهانی حضور ماماها در سیستم سلامت، ۱۲ تا ۱۵ نفر به ازای هر هزار تولد است، گفت:
«در عمل، کمتر از این میزان ماما در سیستم جذب شدهاند. در حالی که اجرای سیاستهای جمعیتی و سلامت مادر و کودک، بدون حضور فعال ماماها، ناکارآمد خواهد بود.»
وی خواستار توقف موقت جذب دانشجوی مامایی در دانشگاه آزاد شد تا فرصت اشتغال برای فارغالتحصیلان فعلی فراهم شود.
درخواست برای ایجاد ادارهکل مامایی
او تاکید کرد که جامعه مامایی نیازمند داشتن ادارهکل مستقل در وزارت بهداشت است تا تصمیمات مربوط به این حوزه با حضور کارشناسان واقعی اتخاذ شود.
«وقتی ماماها در تصمیمسازیها حضور ندارند، طبیعی است که سیاستها موفق نباشد. حتی اگر ایجاد معاونت مامایی ممکن نیست، تشکیل ادارهکل یک ضرورت فوری است.»
جایگاه مبهم در پزشکی خانواده
زندهزبان از آنچه «جایگاه مبهم ماماها در برنامه پزشکی خانواده» خواند، انتقاد کرد و گفت:
«اگرچه ماماها وظایف مستقل دارند، اما در نظام ارجاع به عنوان نیروی وابسته به پزشک دیده میشوند، حق مهر زدن ندارند و قراردادهای مستقل با آنها بسته نمیشود. این در حالی است که آنها شماره نظام پزشکی دارند و باید به عنوان شخصیت حقوقی مستقل شناخته شوند.»
مشکلات بیمهای؛ برخورد سلیقهای با وظایف ماماها
او یکی از مشکلات جدی جامعه مامایی را برخورد تبعیضآمیز و سلیقهای بیمهها با شرح وظایف این گروه دانست:
«شرح وظایف مامایی مصوب و تایید شده توسط وزارت بهداشت است، اما سازمانهای بیمهگر، برخی خدمات مانند تجویز آزمایش یا سونوگرافی را نمیپذیرند. حتی با نسخهنویسی الکترونیک هم این برخوردها ادامه دارد و در برخی استانها مشکلات زیادی برای پوشش بیمهای وجود دارد.»
تعرفهها پایین، کار سخت، آینده مبهم
وی با اشاره به افزایش ۴۶ درصدی تعرفه ویزیت سرپایی ماماها در سال جاری گفت:
«با وجود این افزایش، تعرفهها همچنان بسیار کمتر از عدد واقعی است و بسیاری از خدمات تخصصی ماماها تعرفهگذاری نشدهاند. باید K زایمان برای خدمات مامایی نیز در نظر گرفته شود.»
مامایی؛ شغلی سخت، بدون حمایت قانونی
زندهزبان تاکید کرد که مامایی در زمره مشاغل سخت و زیانآور است، اما این قانون برای ماماها اجرایی نمیشود.
«در حالی که ماماها در حساسترین لحظات تولد نوزاد حضور دارند، هنوز حمایت قانونی متناسب با سختی کارشان دریافت نمیکنند.»
هشدار درباره مهاجرت ماماها
او در پایان با ابراز امیدواری نسبت به دوره فعلی وزارت بهداشت گفت:
«سالهاست که ماماها با کمتوجهی و بیانگیزگی روبهرو هستند. اگر حمایتهای صنفی، حقوقی و مالی از ماماها ادامهدار نباشد، با موج جدید مهاجرت مواجه خواهیم شد؛ و در نهایت، این نظام سلامت کشور و مردم هستند که متضرر میشوند.»
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه