- 2025-04-29
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
بحرانهای حل نشده از جنس دخترانه

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، «روز دختر» فرصت مناسبی است تا نگاهی عمیقتر به چالشهایی بیندازیم که دختران کشورمان در مسیر رشد و بالندگی با آن مواجه هستند. دخترانی که دغدغههایشان کم نیست و آرزوهای برخیشان شاید دستنیافتنی، اما آنها برای رسیدن به موفقیت و رفع موانع پیشرویشان تلاش میکنند.
از دخترانی که در آزمایشگاههای علمی به اکتشافات میپردازند گرفته تا فعالیت و ایدههای نوآورانهشان در اقتصاد و کارآفرینی، همانهایی که روشنیبخش آینده این سرزمین هستند.پیامبر اکرم(ص)فرمودهاند: «در هر روز ۱۲ برکت و رحمت الهی بر خانهای که در آن دختران زندگی میکنند نازل میشود و آن منزل مورد زیارت و دیدار ملائکه قرار میگیرد».
نبود تناسب بین تحصیلات و بازار کار
بررسیهای آماری نشان میدهد در کل کشور، سهم زنان شاغل با بیش از ۴۹ ساعت کار در هفته معادل ۴/۱۴درصد است. مساله اشتغال دختران و زنان از آن دست موضوعاتی است که آنان را با چالشهایی مواجه کرده.
مهدیه شادمانی، فعال حوزه زن و خانواده و استاد دانشگاه ضمن بیان این مساله که هیچ تناسبی بین تحصیلات و حضور بانوان و دختران در بازار کار وجود ندارد، میگوید: «نزدیک به ۷۰درصد دختران کشور در دانشگاهها تحصیل میکنند و این افتخاری بزرگ است اما همچنان زمینه لازم برای اشتغال آنان فراهم نیست.
در همین راستا، باید رشتههایی متناسب با جنسیت آنان تعریف و اختصاص داده شود، تا فرصتهای شغلی برای آنها بهبود یابد. همچنین، افزایش ظرفیت دانشگاهها باید مورد توجه قرار گیرد تا امکان دسترسی بیشتری به آموزش عالی فراهم شود.»
مساله دیگری که کارشناسان روی آن دست میگذارند این است که تعدادی از دختران کشور به سن تجرد قطعی رسیدهاند. نکتهای که در ادامه گزارش به آن بازخواهیم گشت. در این میان شادمانی با تاکید به اهمیت اشتغال این دختران به ما توضیح میدهد: «اشتغال دخترانی که به تجرد قطعی رسیدهاند، باید از سوی جامعه و نظام حاکمیتی مورد حمایت قرار گیرد. با این حال، بسیاری از مسئولان این موضوع را تابو دانسته و آن را نوعی ترویج الگویی رفتاری میدانند؛ در نتیجه، به این افراد توجه کافی نمیشود. این در حالی است که این دختران در محیط خانواده با مشکلاتی مواجه هستند و اگر حمایت اقتصادی مناسبی از آنها نشود، ممکن است در سالهای آتی، جامعه با بحرانهای ناشی از این شرایط روبهرو شود.»
توجه ویژه به هویت
هویتیابی، سفری است که هر دختری را به سوی کشف توانمندیها و ارزشهای منحصر بهفردش میبرد. هویتی که در مواقعی به دلیل آموزشهای به دور از واقعیت اجتماعی، دچار بحران میشود و زمینه خلاقیت و سازندگی را از برخی دختران این سرزمین سلب میکند.
مهدیه شادمانی نیز با اشاره به موضوع هویتیابی دختران برای ایفای درست نقش آنان عنوان میکند: «در حال حاضر با مساله مهم نارضایتی جنسیتی در برخی از دختران روبهرو هستیم و باید این موضوع را جدی بگیریم؛ زیرا دختران ما از سوی نظام تربیتی یا خانواده، آموزش درست و لازم را برای پذیرش هویت دخترانه در جایگاه همسری یا مادری دریافت نمیکنند. در نتیجه، نبود آمادگی و آموزش مناسب موجب شده که بحث نارضایتی جنسیتی در میان برخی از دختران شکل بگیرد.»
مساله حائز اهمیتی که مینو اصلانی، رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه جامع امام حسین(ع) به آن اشاره میکند و میگوید: «ما براساس شرایط و هویت دختران، برنامه تحصیلی، آموزشی و تربیتی مناسبی نداریم. متأسفانه برنامهای که متناسب با روحیات، توانمندی، ظرفیت و تفاوتهای تکوینی و تشریعی دختران باشد، بسیار محدود هستند.»
وی ادامه میدهد: «با توجه به تفاوتهای تکوینی و تشریعی دختران، باید در کتب درسی بر تقویت هویت آنان تمرکز شود و برای آینده دخترانی تلاش شود که قرار است نقشی بهعنوان کنشگر اجتماعی، مادر یا همسر ایفا کنند. همچنین، نقشهایی که برای زنان در نظر گرفته شده، باید در قالب چهارچوبهای تربیتی و رسانهای تعریف شود تا زمینه رشد و پذیرش این نقشها بهصورت متناسب فراهم شود.»
افزایش سن ازدواج
«میانگین سن ازدواج در مردان به ۳۰ سال و در زنان به ۲۸ سال رسیده است.» خبری که بهتازگی معاون وزارت بهداشت به آن پرداخته است. افزایش سن ازدواج و اینکه برخی جوانان به سن تجرد قطعی رسیدهاند، چالشهایی را ایجاد کرده است. در این بین شادمانی، استاد دانشگاه نقش آموزش نادرست استقلال به دختران را عامل این معضل میداند و به ما میگوید: «از دهه ۷۰ به بعد، نوع آموزشی که برای دختران ما ارائه شده، صحیح نبوده است. در واقع، استقلال به شکلی آموزش داده شده که مطابق با خواستههای مدرنیته است. امروز مشاهده میکنیم که دختران ما، استقلال را بدون اتکا به مردان برای خود تعریف کردهاند. بهطور کلی، از دهه۷۰ به بعد، سبک زندگی و رویه رفتاری دختران دستخوش تغییرات اساسی شده است.»
وی میافزاید: «در حال حاضر تجرد دختران، شکلگیری سبکهای زندگی متفاوت و عدم تمایل به ازدواج، ناشی از روند نادرست ورود مدرنیته به جامعه است. درواقع، اگر تفکرات مختلف وارد جامعه شدهاند، فرآیند بومیسازی آنها مطابق با فرهنگ ایرانی و اسلامی بهدرستی انجام نشده است. در نتیجه، بسیاری از دختران حتی در سنین بالاتر، نهتنها شناخت دقیقی از معیارهای ازدواج و زندگی زناشویی ندارند، بلکه مهارتهای لازم نیز به آنها آموزش داده نشده است.» با این حال روز دختر فقط یک مناسبت تقویمی نیست؛ بلکه فرصتی است برای یادآوری این که هر دختری حق دارد تا رویاهایش را زندگی کند. با حمایت جامعه، آموزش باکیفیت و ایجاد فرصتهای برابر، میتوان آیندهای ساخت که در آن دختران نهتنها با چالشها مبارزه کنند، بلکه آنها را پشتسرگذاشته و از پلههای موفقیت نیز بالا روند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه