- 2025-01-26
- 5 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
وضعیت مازندران از نظر شیوع آنفولانزا نگران کننده شد
داروخانههای مازندران این روزها با بیشترین حجم تقاضا برای داروهای سرماخوردگی و آنفلوانزا روبهرو شدهاند، بهطوری که از ابتدای فصل سرما فروش داروهای ضدویروسی، شربتهای سرماخوردگی، مسکنها و مکملهای تقویتی مثل ویتامین C و زینک افزایش چشمگیر و بیسابقهای نسبت به سالهای گذشته داشته است.
گزارشها حاکی از آن است که بخشهای اورژانس بیمارستانها و کلینیکهای سراسر استان هم مملو از بیمارانی است که با علائمی مانند تب، بدندرد، خستگی و مشکلات تنفسی مراجعه میکنند. آنفلوانزا در میانه فصل سرما در اکثر شهرها و حتی روستاهای مازندران سرایت کرده و محیطهای شلوغ از تاکسیها و اتوبوسها گرفته تا ادارهها و مدارس، تبدیل به کانونهایی برای انتقال این ویروس شده است.
مقامات بهداشتی استان نسبت به این وضعیت هشدار دادهاند و از مردم خواستهاند تا جدیتر با این بیماری برخورد کنند؛ چراکه بیتوجهی میتواند به عوارض خطرناک، از جمله ذاتالریه یا مشکلات قلبی، منجر شود. نکته دیگری که بر نگرانیهای کارشناسان و مسئولان بهداشتی استان مازندران افزوده است، خوددرمانی و استفاده خودسرانه از آنتیبیوتیکهاست. بسیاری از مراجعهکنندگان هنوز تصور میکنند که برای درمان آنفلوانزا باید آنتیبیوتیک مصرف کنند، در حالی که این بیماری ویروسی است و آنتیبیوتیکها تأثیری بر آن ندارند.
در اطلاعیههایی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران منتشر شده است، تأکید شده استفاده از ماسک، شستوشوی مرتب دستها و پرهیز از تجمعات بخصوص در اماکن بسته، مهمترین اقداماتی است که هر فرد میتواند برای پیشگیری از ابتلا انجام دهد. همچنین تقویت سیستم ایمنی با تغذیه سالم و مصرف مایعات کافی نقش بسیار مهمی دارد.
آنفلوانزا یا کرونا
در این میان کم نیستند مبتلایان و خانوادههایی که به محض بروز نشانههای بیماری، با تصور اینکه به کرونا مبتلا شدهاند، دنبال این هستند تا نسخههای قبلی کرونا را تجدید کرده و از داروهایی استفاده کنند که در زمان شیوع کرونا سراغ آن رفته بودند. محمدصادق رضایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره تفاوت آنفلوانزا و کرونا گفت: برخی خانوادهها متأسفانه فرق بین سرماخوردگی و آنفلوانزا و کرونا را نمیدانند و امکان تشخیص اینها را از هم ندارند.
این فوقتخصص بیماریهای عفونی کودکان و استاد دانشگاه افزود: وقتی فردی به بیماری کرونا یا آنفلوانزا مبتلا میشود، علائمی چون تب بالا و گلودرد یا سرفه و دردهای عضلانی را تجربه میکند. فرد بیمار دچار سرفههای تحریکی و تنگی نفس و اختلال بویایی و چشایی میشود.
به گفته وی، نکته کلیدی در میان این بیماران، ابتلای غالب اعضای خانواده به بیماری به دلیل مسری بودن آنهاست.
سرماخوردگی معمولاً بیماریای است که با نشانههایی چون عطسه و سرفه و آبریزش بینی همراه است و به مرور زمان بعد از سه تا ۵ روز این ترشحات رنگی شده و از بین میرود.
بنا بر اظهارات این مقام ارشد دانشگاه علوم پزشکی مازندران، بهترین راهکار برای عبور از بحران این بیماری، توجه جدی به پروتکلهای بهداشتی، رعایت فاصلههای اجتماعی، شستن دستها، استفاده از ماسک هنگام حضور در اجتماع و اماکن شلوغ است. همچنین وقتی یکی از اعضای خانواده با ابتلا به این بیماری درگیر علائم گوارشی شد، باید از تماس با فرد مبتلا خودداری شود.
آمادهباش بیمارستانهای مازندران
سیدهمحدثه حسینی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به شرایط حساس فعلی در استان و شیوع بیماری آنفلوانزا، گفت: «تمام بیمارستانهای استان مازندران در حالت آمادهباش قرار دارند و تمهیدات ویژهای برای پذیرش بیماران مبتلا به بیماریهای ویروسی، بویژه آنفلوانزا، اندیشیده شده است. کادر درمانی و نیروهای پشتیبان بهصورت شبانهروزی در تلاشاند تا خدمات لازم را با سرعت و کیفیت مناسب ارائه دهند. ما از تمامی شهروندان میخواهیم که در صورت بروز علائم بیماری به نزدیکترین مراکز درمانی مراجعه کنند و از خوددرمانی پرهیز نمایند.»
وی همچنین با تأکید بر اهمیت فرهنگسازی در کاهش شیوع بیماری، اظهار کرد: «برای مقابله با آنفلوانزا، تنها اقدامات درمانی کافی نیست. فرهنگسازی و افزایش آگاهی عمومی نقش اساسی در پیشگیری دارد. ما با همکاری رسانهها، مدارس و سایر نهادهای اجتماعی، برنامههای آموزشی متعددی را برای ارتقای سطح آگاهی مردم درباره این بیماری اجرا کردهایم. مردم باید بدانند که رعایت نکات بهداشتی نهتنها سلامت خودشان، بلکه سلامت کل جامعه را تضمین میکند.»
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به شیوع گسترده بیماری آنفلوانزا در استان، توصیههایی جدی برای پیشگیری و کنترل این بیماری ارائه کرد. وی گفت: «پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه یا عطسه نهتنها برای جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران ضروری است، بلکه یک مسئولیت اجتماعی است. اگر فردی علائم سرماخوردگی یا آنفلوانزا دارد، بهتر است از ماسک یکبارمصرف استفاده کند تا احتمال انتقال ویروس به حداقل برسد. همچنین شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون یا استفاده از محلولهای ضدعفونیکننده نیز مؤثر است.
سراغ داروهای کورتونی نروید
رویا قاسمیان مدیر گروه آموزشی عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با هشدار شیوع بیماری آنفلوانزا در مازندران گفت: استفاده داروهای کورتونی و تزریق سرم هیچ تأثیری در درمان آنفلوانزا ندارد و باید مراقب شیوع آنفلوانزا بود.
استاد بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین به افزایش روند قابل توجه عفونتهای تنفسی بویژه عفونت ویروسی در استان اشاره و اظهار کرد: از سالهای گذشته با اپیدمی کرونا مواجه بودیم و لزوم توجه به مراقبتهای بهداشتی اهمیت دارد. شیوع آنفلوانزا امسال بهطور قابل توجهی بیشتر از سالهای گذشته بوده است و بیشتر نمونههای مثبت مربوط به بیماری آنفلوانزا گزارش شد. مدیر گروه آموزشی عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران آنفلوانزا را سبب بروز عفونتهای ریوی شدید دانست و تأکید کرد: این بیماری منجر به بستری شدن و در مواردی منجر به از دست رفتن بیمار میشود.
وی بر اهمیت بحث درمان تأکید کرد و گفت: با شیوع عفونت کرونا از داروهای دگزامتازون و گروه داروهای کورتون در درمان کرونا استفاده شد و این شبهه و درمان اشتباه هم بین پزشکان و بیماران باقی مانده است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: در بسیاری از بیماران مصرف دگزامتازوان بویژه در دوره ابتدای آنفلوانزا میتواند خطرناک باشد.
قاسمیان افزود: آنفلوانزا عفونت ویروسی است و در کشور داروی ضد ویروس در دسترس داریم و اگر در ۴۸ ساعت اولیه بیماری استفاده شود، میتوانیم پاسخ درمانی خوبی دریافت کنیم. استفاده از داروهای کورتون در درمان آنفلوانزا تأثیری ندارد و مصرف آنتی بیوتیک و سرم در درمان مؤثر نیست و موضوع مهم استراحت و مایعات گرم است.
ارسال دیدگاه