• 2025-01-26
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

تباهی نقطه پایان کودک بلاگری!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، شاید شما هم با نگاهی به صفحه اکسپلور شبکه اجتماعی اینستاگرام‌تان،…
تباهی نقطه پایان کودک بلاگری!

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، شاید شما هم با نگاهی به صفحه اکسپلور شبکه اجتماعی اینستاگرام‌تان، با انواع و اقسام پیج‌هایی روبه‌رو شوید که گرداننده خیلی از آنها کودکان و نوجوانانی باشند که از آنان به‌عنوان «بلاگر» یاد می‌شود. نسلی که خیلی از لحظات‌شان لذت نمی‌برند، مخصوصا دوران کودکی که در آینده می‌تواند برای‌شان یادآور خاطرات خوش‌وشیرین باشد.

کودکانی که تمام دوران کودکی و نوجوانی‌شان را در این فضا رشد و سپری کرده‌اند و نه‌تنها دانش و مهارت لازم را کسب نکرده، بلکه هویت‌شان هم در این فضا نشانه گرفته شده است. البته دکتر معصومه نصیری،دبیرکل «باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانه‌ای یونسکوی ایران» نیز  بر این باوراست که این فضا، محیطی است که هویت‌های جدید را می‌سازد و به آنها ضریب می‌دهد و هویت‌های پیشین را از بین می‌برد. 

خانم دکتر، به‌صورت‌کلی شبکه‌های اجتماعی چه اثراتی بر هویت کودکان و نوجوانان بلاگر ایجاد می‌کند؟

شبکه‌های اجتماعی به دلیل توجه به زوایای ذهنی مخاطبان، از جمله تمایل به دیده‌شدن، جلب توجه و نمایش جنبه‌هایی از هویت و ذهنیت افراد که در شرایط عادی زندگی ممکن است کمتر بروز کند، تأثیر زیادی بر هویت کودکان و نوجوانان دارند؛ به‌ویژه برای کسانی که در زمینه بلاگری فعالیت می‌کنند. این فضا، محیطی است که هویت‌های جدید رامی‌سازدوبه آنها ضریب می‌دهد و هویت‌های پیشین را از بین می‌برد و این باعث می‌شود تااین هویت‌های جدید ساخته‌شده متاثر از فضای شبکه‌های اجتماعی که منبعث از اقتصاد توجه، گرفتن لایک و کامنت و تایید از سوی دیگران هستند، رخ دهد.اساسا اتمسفر و آن فضایی که شبکه‌های اجتماعی در آن بروز و ظهور مخاطب را می‌طلبد، محیطی است که برساخت‌های جدیدهویتی را ایجاد می‌کند.این برساخت‌ها چون منبعث از الگوریتم‌های شبکه‌اجتماعی‌بوده،ممکن است شاخص‌وساختارونظام ارزشی،البته نه به مفهوم ایدئولوژیک‌بلکه به معنای ساختاریافتگی و قوام‌یافتگی هویتی، را نداشته باشد.

این فضا به لحاظ روانی و جسمانی چه تاثیراتی روی این نسل دارد؟ برای مثال اثراتی که پس از دیدن محتواهای نامناسب برای کودکان و نوجوانان به‌ویژه بلاگرهای این نسل حاصل می‌شود.

به‌طورکلی، ضروری است که در مورد محتواهای نامناسب دسته‌بندی دقیقی داشته باشیم. این محتواها معمولا در زمینه‌های اخلاق، هویت، سبک‌زندگی و روزمرگی‌ها قرار می‌گیرند. بنابراین، باید این موارد را به‌دقت طبقه‌بندی کنیم و نمی‌توانیم به تمامی دسته‌های محتوا، عنوان محتوای نامناسب را اطلاق کنیم. به‌هرحال، شبکه‌های اجتماعی و فضای بلاگری که تحولات نسلی را به همراه دارد، فضایی را ایجاد می‌کند که مخاطبان، به‌ویژه کودکان‌ونوجوانان، در معرض محتواهایی قرار می‌گیرند که ممکن است با رشد شناختی، روان‌شناختی، اجتماعی و حتی فیزیولوژیک آنها همخوانی نداشته باشد. این فضاها زمانی که فراتر از مراحل رشد همه‌جانبه کودک‌ونوجوان قرار می‌گیرند، آنها را از محیطی که باید به‌طورطبیعی در آن قرار داشته باشند خارج کرده و به سمت فضاهایی سوق می‌دهند که ممکن است نادرست یا نامناسب باشد. این امر می‌تواند نسل جدید را با چالش‌های هویتی، شناختی، رفتاری و اجتماعی مواجه کند که قابل تأمل و بررسی است.
 
با عنایت به صحبت‌های شما، بلاگری چه تاثیراتی را در آینده این کودکان ایجاد می‌کند؟ 

معمولا ما معتقدیم که بلاگری به مفهوم تباه‌کردن آینده کودک‌ونوجوان مطرح می‌شود. به‌هرحال کودکان ما به‌صورت ویژه‌تر در دوران کودکی از جذابیت‌های این دوره برخوردار هستند و توفیق‌شان در حوزه بلاگری راحت‌تر رخ می‌دهد؛ اما زمانی که اینها بزرگ‌تر می‌شوند و در فضای جدی‌تری قرار می‌گیرند، دیگر آن جذابیت‌های کودکی را ندارند و مجبورند به هر روشی تن دهند تا در این فضا ماندگار شوند. البته ممکن است این روش‌ها به لحاظ رفتاری و کنشگری روش‌های مخربی نیز باشد. همین شاخ‌های اینستاگرام و رفتارهای عجیب‌وغریب و افسارگسیخته درون این فضا، به این دلیل است که کودکان به گرفتن تایید و توجه عادت و حتی نسبت به آن اعتیاد هم پیدا کرده‌اند و برای بقای این تایید و توجه، تن به هر رفتار و محیطی در فضای پلتفرمی می‌دهند. این بدان معنی است زمانی که کودک را در فضای بلاگری قرار می‌دهیم آینده او را تباه می‌کنیم، چرا که با توجه به ترشح هورمون‌های پاداش در ذهنش، دیگر در بزرگسالی هم نمی‌تواند این عدم توجه را تحمل کند. حتی ممکن است به اختلالات روانی همچون افسردگی هم منجر شود.

آیا می‌توانیم بگوییم که حضور در این فضا و بلاگری برای این نسل، دارای پیامدهای مثبت هم هست یا نه؟

معمولا این‌گونه است که فضای بلاگری، فضای به‌اصطلاح درنهایت عاقبت‌به‌خیری نیست. اگر این افراد در حوزه‌هایی همچون علم، مهارت، دانش، انتقال تجربه، مفاهیم ادبی و فاخر بلاگری کنند، شاید خوب باشد اما چون معمولا بلاگرها به‌دنبال دیده‌شدن افراطی هستند، فضای فاخر در شبکه‌های اجتماعی خیلی مورد توجه قرار نمی‌گیرد. به دلیل این‌که این کودکان‌ونوجوانان ناچارند در زمینه‌های دیگر به بلاگری بپردازند، به نظرمی‌رسد رویکردهای منفی درآنها شکل می‌گیرد. اگر فضایی سالم و مناسب برای بلاگری انتخاب شود، نتایج بهتری به‌دست خواهد آمد؛ اما هنگامی که فضاهای خوب و باکیفیت کمتر دیده می‌شوند، به‌طور ناخودآگاه افراد به سمت فضاهای معیوب، غیرفاخر و نادرست کشیده می‌شوند. این امر می‌تواند به لودگی، سطحی‌نگری و ابتذال رفتاری و کلامی منجر شود که در نهایت جنبه‌های مثبت موضوع را کمرنگ می‌کند. 

منبع خبر