• 2025-01-22
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

فروش داروهای غیرمجاز در فضای مجازی، تهدیدی جدی برای سلامت و رفاه جامعه

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، در دنیای امروز، فضای مجازی به مدینه‌فاضله کسانی تبدیل شده…
فروش داروهای غیرمجاز در فضای مجازی، تهدیدی جدی برای سلامت و رفاه جامعه

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، در دنیای امروز، فضای مجازی به مدینه‌فاضله کسانی تبدیل شده که در دنیای واقعی جایی برای فعالیت‌های خود ندارند! این فضای بی‌مرز، بی‌قانون و گاه بی‌رحم، بستر مناسبی برای جولان صفحات جعلی، پروفایل‌های ساختگی و تبلیغات اغواکننده‌ای است که به‌سرعت در کمین کاربران ناآگاه می‌نشینند.

در این دنیای فریب،این صفحات نه‌تنها وعده‌های دروغین رابه شکلی جذاب ووسوسه‌برانگیز مطرح می‌کنند، بلکه به شکار اطلاعات، سرمایه‌ها و حتی اعتماد افراد می‌پردازند. گردانندگان این صفحات‌که خود را در قالب برندهای معتبر یا شخصیت‌های شناخته‌شده می‌پوشانند، به‌راحتی از چنگال قانون فرار می‌کنند، چرا که پنهانکاری و هویت‌های تقلبی، خط دفاعی اصلی آنهاست اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود!دنیای مجازی امروز به یک ویرانه برای انواع کلاهبرداری‌ها تبدیل شده و به بازاری برای کالاهای غیرمجاز و خطرناک است. فروش داروهای قاچاق و غیرقانونی سقط جنین، مشروبات الکلی،اسلحه و… به‌راحتی در این فضا توسط فروشندگان زیرزمینی عرضه می‌شود، به‌گونه‌ای که اگر یک کاربر ناآگاه روی یک لینک غلط کلیک کند، ممکن است به‌راحتی نه‌تنها پولش، بلکه سلامت یا حتی امنیتش را از دست بدهد.

رشد ۹ درصدی جرایم سایبری

به‌تازگی سرداروحید مجید،رئیس پلیس فتای کشور از افزایش ۹درصدی کشف جرایم سایبری طی سال جاری درکشور خبرداد. به‌گفته جواد بابایی، معاون دادستانی کل کشور، جعل و کلاهبرداری رایانه‌ای مثل درگاه‌های جعلی بانکی، ابلاغیه‌های جعلی قضایی و پستی و برداشت غیرمجاز از حساب‌های بانکی، هک و دسترسی غیرمجاز، هتک حیثیت و افشای اسرار و فیلم‌های خصوصی به ترتیب از مهم‌ترین و پرشمارترین جرایم سایبری در کشور است. رئیس پلیس فتای کشور ۷۰ تا ۸۰ درصد این جرایم را ناشی از ناآگاهی کاربران می‌داند.

نیشخند فضای مجازی به محدودیت‌های قانونی سقط

این روزها که رشد صفحات در فضای مجازی افسار پاره کرده و سودجویان هرروز یک موضوع را نشانه می‌گیرند، تهدیدات این فضا دیگر به مسائل مالی محدود نمی‌شود و حالا با پیدا شدن سروکله فروشندگان انواع داروهای غیرمجاز و دور زدن محدودیت‌های قانونی، سلامت عمومی جامعه درخطر جدی است. درحالی که مسئولان و سیاست‌گذاران کشور قوانین و محدودیت‌های سختگیرانه‌ای را برای سقط جنین و حفظ سلامت عمومی مردم وضع کرده‌اند، به‌طوری که براساس ماده ۵۸ قانون جوانی جمعیت، وزارت بهداشت موظف است داروهای مرتبط با سقط جنین را شناسایی و مشخص کند و این داروها تنها از طریق سیستم وزارت بهداشت توزیع می‌شوند، فضای مجازی اما به‌سرعت در حال تبدیل‌شدن به یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای سیاست‌های بهداشتی و اجتماعی کشور است. چراکه این روزها با یک جست‌وجوی ساده در اینترنت و فضای مجازی، می‌توان به‌راحتی به ده‌ها کانال و صفحه فروش قرص‌های سقط جنین دست پیدا کرد. صفحاتی که هویت گردانندگان آنها مشخص نیست اما ده‌ها هزار عضو دارند که تعداد آنها بعضا به ۶۰ هزار نفر هم می‌رسد! هزاران نفری که حسابی تنور سودجویان این حوزه را داغ کرده‌اند و داروهایی که اصل و تقلبی بودن‌شان هم مشخص نیست را چند برابر بالاتر از قیمت واقعی آنها خریداری می‌کنند. به‌گفته رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت هر ورق ۱۰تایی آن درسیستم بهداشت و درمان حدود ۶۰ هزار تومان است اما همین داروها در بازار آزاد و قاچاق، بین ۱.۵تا ۳میلیون تومان فروخته می‌شود. داروهایی که نه‌تنها بار مالی مضاعفی را بر دوش خانواده‌ها وارد می‌کند، بلکه سلامت مادران را تهدید و به‌طور غیرمستقیم نیز به افزایش آمار سقط‌های غیرقانونی دامن می‌زند.

نگاهی به آمار سقط قانونی و غیرقانونی در کشور

با توجه به این‌که سقط جنین در کشور کاری غیرقانونی است و بسیاری از سقط‌ها در مراکز غیرمجاز و افراد غیرمتخصص انجام می‌شود، آمار دقیقی انجام غیرقانونی این‌کار در دسترس نیست. به‌گفته انسیه کتابچی، معاون نظارت و پایش ستاد ملی جمعیت، سالانه ۱۰هزار مورد سقط قانونی با مجوز سازمان پزشکی قانونی در بیمارستان‌ها و به‌صورت رسمی انجام می‌شود اما متأسفانه آمار سقط‌های غیرقانونی بسیار بیشتر است. امیرحسین بانکی‌پور، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس روز گذشته اعلام کرد که روزانه بیش از هزار سقط غیرقانونی در کشور انجام می‌شود که اگر این‌طور باشد با یک حساب سرانگشتی سالانه ۳۶۰ هزار جنین به صورت غیرمجاز از بین می‌روند! البته برخی دیگر از کارشناسان آمار را بالاتر از این حرف‌ها می‌دانند. به‌طوری‌که معاون نظارت و پایش ستاد ملی جمعیت می‌گوید که در پژوهش‌های مختلف دانشگاهی و گزارش‌های رسمی وزارت بهداشت، تا بیش از ۵۰۰ هزار مورد سقط غیرقانونی در سال اعلام شده است. به‌گفته صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت سهم سقط‌های قانونی و خودبه‌خودی کمتر از۵درصد است، درحالی که ۹۵ درصد از سقط‌ها به صورت عمدی و غیرقانونی انجام می‌شود. نکته قابل‌توجه این است که حدود ۶۰ درصد سقط جنین در منزل با استفاده از قرص‌های سقط جنین انجام می‌شود.

برخورد با فروش غیرمجاز در دستور سازمان غذا و دارو

هرچند فضای مجازی اگرچه فرصتی برای دسترسی سریع به اطلاعات فراهم می‌آورد اما در عین حال، می‌تواند چالشی جدی برای سلامت و رفاه جامعه ایجاد کند. مهندس حامد عبدی، رئیس اداره مبارزه با قاچاق سازمان غذا و دارو، در گفت‌وگو با جام‌جم با اشاره به رشد روزافزون فعالیت‌های غیرقانونی فروش داروهای حساس در فضای مجازی، ازجمله داروهای سقط جنین، می‌گوید: گسترش این اقدامات غیرمجاز تهدیدی جدی برای سلامت عمومی به‌شمار می‌رود. ناشناس بودن هویت گردانندگان این صفحات و خطرات ناشی از مصرف این داروها، ضرورت مقابله فوری با این پدیده را افزایش داده است.وی می‌افزاید:سازمان غذا و دارو، در همکاری نزدیک با پلیس فتا، قوه‌قضاییه و دیگر ارگان‌ها و نهادهای مرتبط شناسایی و برخورد قانونی با این صفحات را به‌صورت جدی دنبال می‌کند. همچنین، روند مسدودسازی این صفحات در فضای مجازی با هماهنگی دستگاه‌های مربوطه سرعت گرفته است. مهندس عبدی با اشاره به اهمیت آگاهی‌رسانی عمومی ادامه می‌دهد: یکی ازرویکردهای اصلی ما، افزایش سطح آگاهی مردم درباره خطرات ناشی از خرید و مصرف داروهای حساس از منابع غیرمعتبر است. این داروها نه‌تنها ممکن است فاقد ضوابط کیفی باشند، بلکه مصرف خودسرانه آنها می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری برای سلامت افراد به همراه داشته باشد؛ بنابراین تأمین این داروها باید تنها از طریق مجاری قانونی و با نسخه پزشک انجام شود. بنابراین این روزها باید در کنار تمام تلاش‌های قانونی و بهداشتی، باید توجه ویژه‌ و نظارت‌های دقیق‌تری بر فضای مجازی صورت گیرد.

منبع خبر