طرز تهیه آش ترخینه لرستانی+ نکات و فوت‌وفن ها

زمان آماده‌سازی 1 ساعت زمان پخت 4 ساعت آش ترخینه لرستانی یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های سنتی ایرانی است که برای…
طرز تهیه آش ترخینه لرستانی+ نکات و فوت‌وفن ها

زمان آماده‌سازی

1 ساعت

زمان پخت

4 ساعت

آش ترخینه لرستانی یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های سنتی ایرانی است که برای درست کردن آن از ترکیب بلغور و ماست یا دوغ استفاده می‌شود. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه آش ترخینه و همه فوت‌وفن‌ های درست کردن این آش آشنا شوید.

نگاهی سریع به روش پخت

برای درست کردن این آش خوشمزه ابتدا باید ترخینه را آماده کنید. برای این کار باید بلغور گندم و ماست را روی حرارت ملایم قرار دهید و بعد از یک ساعت زعفران دم کرده، پونه خشک، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را اضافه کنید.

در ادامه مواد ترخینه را در سینی قرار دهید و خشک کنید. برای درست کردن آش باید نخود و ترخینه را همراه با آب بپزید. در ادامه لوبیا چیتی و عدس را اضافه کنید. بعد از پخت حبوبات سبزی را در آش بریزید و سپس پیاز داغ، سیر داغ و کشک را اضافه کنید و اجازه دهید آش جا بیفتد.

برای درست کردن این آش با مرغ باید مرغ را به صورت جداگانه بپزید، ریش ریش کنید و در آش بریزید. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای آش ترخینه لرستانی برای ۴ نفر

مواد لازممقدار مورد نیازترخینه دوغ۳ عددلوبیا چیتی۷۵ گرمنخود۷۵ گرمعدس۷۵ گرمکشک۱ لیوان فرانسوی دسته‌دارسبزی آش۵۰۰ گرمپیاز۳ عدد متوسطسیر۸ حبهنعنا خشک۱ قاشق غذاخورینمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازمروغنبه مقدار لازم

مواد لازم برای ترخینه

مواد لازممقدار مورد نیازبلغور گندم۵۰۰ گرمماست ترش۱/۵ کیلوگرمزردچوبه۱ قاشق غذاخوریپونه خشک۱ قاشق غذاخوریزعفران۱ قاشق چای‌خوریفلفل سیاه۱/۲ قاشق چای‌خورینمک۱ قاشق چای‌خوری

خرید مواد اولیه با تخفیف از اکالا

مرحله اول: مواد ترخینه را آماده کنید

برای درست کردن آش ترخینه، قبل از هر چیزی باید ترخینه را آماده کنید. برای شروع باید بلغور گندم را در یک کاسه بزرگ بریزید و مقداری آب به آن اضافه کنید و بلغورها را برای ۷ ساعت یا یک شب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آن‌ها را عوض کنید.

در ادامه بلغورها را آبکش کنید و روی حرارت قرار دهید. ماست را خوب هم بزنید تا یکدست شود و به قابلمه اضافه کنید. مواد را روی حرارت ملایم هم بزنید تا ته نگیرد.

بعد از یک ساعت که بلغورها پختند، می‌توانید زعفران دم کرده، پونه خشک، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را اضافه کنید. همه مواد را به خوبی ترکیب و شعله گاز را خاموش کنید. صبر کنید تا مواد خنک شوند.

مرحله دوم: ترخینه‌ها را خشک کنید

بعد از آماده شدن مواد ترخینه باید به اندازه یک پرتقال از مواد بردارید و با کف دو دوست مواد را گرد و سپس تخت کنید و روی سینی بچینید. همه مواد را به همین روش آماده کنید و سینی را در معرض نور آفتاب قرار دهید تا ترخینه‌ها کاملا خشک شوند.

مرحله سوم: حبوبات را بخیسانید

بعد از آماده شدن ترخینه باید به سراغ درست کردن آش بروید. برای شروع باید حبوبات را به صورت جداگانه در کاسه‌های آب بریزید و برای یک شب تا صبح بخیسانید و در این مدت چند بار آب آن‌ها را عوض کنید تا نفخ حبوبات به طور کامل گرفته شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش دوغ شیرازی

مرحله چهارم: ترخینه‌ها را بخیسانید

ترخینه‌ها را در یک کاسه قرار دهید و مقداری آب به آن اضافه کنید. اجازه دهید ترخینه‌ها برای حدود ۲ ساعت در آب بمانند و نرم شوند.

مرحله پنجم: نخود و ترخینه را بپزید

یک قابلمه بزرگ را روی حرارت قرار دهید و بعد نخود را به آن اضافه کنید. در ادامه آب داخل کاسه ترخینه را دور بریزید و ترخینه‌ها را به قابلمه اضافه کنید.

حدود یک لیتر آب در قابلمه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا آب شروع به جوشیدن کند. زمانی که آب جوشید حرارت را کم کنید تا نخودها بپزند.

مرحله ششم: لوبیا چیتی را اضافه کنید

بعد از حدود ۴۰ دقیقه، می‌توانید لوبیا چیتی را به قابلمه اضافه کنید. ۱ لیتر دیگر آب جوش در قابلمه بریزید و اجازه دهید حبوبات به خوبی بپزند و نرم شوند.

آش ترخینه با مرغ

مرحله هفتم: پیاز داغ و سیر داغ را آماده کنید

پیازها را بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. در ادامه پیازها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند، سپس آن‌ها را از ماهیتابه خارج کنید و در یک ظرف بریزید.

سیر را به صورت خلالی خرد کنید و در همان ماهیتابه بریزید و روی حرارت ملایم سرخ کنید. زمانی که سیرها سرخ شدند، پیاز داغ را دوباره در ماهیتابه بریزید و کمی زردچوبه و فلفل به مواد بزنید و بعد شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله هشتم: عدس را به قابلمه اضافه کنید

زمانی که حبوبات نیم پز شدند، می‌توانید عدس را به قابلمه آش اضافه کنید. سپس اجازه دهید آش برای ۱/۵ تا ۲ ساعت دیگر روی حرارت بماند و حبوبات به طور کامل بپزند و نرم شوند.

مرحله نهم: سبزی آش را اضافه کنید

برای درست کردن این آش باید از ترکیب اسفناج، تره، گشنیز و جعفری استفاده کنید. سبزی‌های آش را بشویید و بعد در خرد کن بریزید یا روی تخته آشپزخانه به صورت متوسط خرد کنید. بعد از پخت حبوبات مقداری نمک در آش بریزید و بعد سبزی‌ها را اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش اشکنه اراک (او گرمه)

مرحله دهم: سیر داغ، پیاز داغ و کشک را اضافه کنید

۱۰ دقیقه بعد از اضافه کردن سبزی‌ها باید مقداری از پیاز داغ و سیر داغ را در آش بریزید. حدود نیم ساعت دیگر صبر کنید و بعد کشک را در آش بریزید و مواد را خوب هم بزنید.

در این مرحله به هیچ عنوان نباید درب قابلمه را روی آن قرار دهید. زمانی که آش جا افتاد می‌توانید شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله یازدهم: نعنا داغ را آماده کنید

۲ قاشق روغن در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. در ادامه نعنا خشک را اضافه کنید و بعد از یک تفت کوتاه شعله گاز را خاموش کنید. به خاطر داشته باشید که نعنا داغ خیلی سریع می‌سوزد و نباید بیشتر از یک دقیقه روی حرارت تفت داده شود.

مرحله دوازدهم: آش را سرو کنید

بعد از این که آش آماده شد، آن را در ظرف مورد نظر بریزید. سپس روی آش را با نعنا داغ، پیاز داغ و سیر داغ تزیین کنید و از طعم این آش خوشمزه و مقوی لذت ببرید.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه آش ترخینه لرستانی

آش ترخینه با مرغ

برای درست کردن این آش باید حبوبات و ترخینه را به روش قبل آماده کنید و بپزید. مرغ را در یک قابلمه جداگانه همراه با پیاز و ادویه بپزید. در ادامه مرغ را ریش ریش کنید و بعد از پخت حبوبات در آش بریزید. در ادامه سبزی آش و سایر مواد را اضافه کنید و اجازه دهید آش شما مثل روش قبل آماده شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش کلم برگ تبریزی

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه آش ترخینه لرستانی

در ادامه این بخش به چند نکته طلایی برای پخت آش ترخینه اشاره شده است، با ما همراه باشید.

ترخینه یک نوع خمیر مخصوص است که از ترکیب دوغ یا شیر تخمیر شده، دوغ یا ماست با بلغور گندم یا جو درست می‌شود.ترخینه فواید زیادی برای بدن دارد و درست مثل یک آنتی بیوتیک طبیعی به درمان سرماخوردگی کمک می‌کند و از همین رو آش ترخینه بیشتر در فصل زمستان طبخ می‌شود.برای پخت آش ترخینه باید به صورت مرتب آش را هم بزنید تا ته نگیرد، در غیر این صورت آش مزه سوختگی پیدا می‌کند.آش ترخینه مزه نسبتا ترشی دارد و از همین رو برای متعادل کردن طعم آن می‌توانید مقداری شکر یا کمی شیره خرما یا چغندر قند به آن اضافه کنید.آش ترخینه باید با حرارت ملایم بپزد تا جا بیفتد، در صورتی که شعله گاز را زیاد کنید، ممکن است آش ته بگیرد.بهتر است آش ترخینه را کمی رقیق آماده کنید، زیرا این آش بعد از خنک شدن غلیظ‌تر می‌شود.آش ترخینه فواید زیادی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت قلب و عروق و بهبود سرماخوردگی دارد.برای پخت این آش می‌توانید از ترخینه آماده نیز استفاده کنید. درست کردن آش ترخینه با ترخینه آماده بسیار راحت‌تر است.می‌توانید ترخینه را به مقدار بیشتر آماده کنید و در فریزر قرار دهید و هر زمان که دوست دارید با آن آش درست کنید.برای مزه دار کردن این آش می‌توانید از هر نوع سبزی معطر دیگری که دوست دارید استفاده کنید.

در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه آش ترخینه و همه فوت‌وفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این آش را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

منبع خبر