- 2025-01-08
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- سبک زندگی ، نکات خانه داری
5 روش تکثیر و قلمه زدن گیاه پتوس+ نکات کلیدی
پتوس از گیاهان رونده آپارتمانی است که انواع مختلفی دارد؛ مانند پتوس ابلق (Satin pothos) و پتوس طلایی (Devil’s ivy). گیاه پتوس به دلیل راحتی در نگهداری، محبوبیت فراوانی دارد. در این مطلب از مجله اکالا با روشهای تکثیر و قلمه زدن گیاه پتوس آشنا خواهیم شد، پس با ما همراه باشید.
برای قلمه زدن پتوس چندین راه در پیش دارید، قلمه زدن در خاک، خوابانیدن، تکثیر با تقسیم بوته، تکثیر از طریق برگ و قلمه زدن در آب. در همه این روشها لازم است گیاهی سالم داشته باشید تا بتوانید از ساقههای آن برای قلمه زدن استفاده کنید.
هر یک از این روشها دارای جزئیات و ظرافتهایی هستند که در ادامه به صورت مفصل به هر کدام خواهیم پرداخت.
با گیاه پتوس آشنا شوید
پتوس یک گیاه رونده آپارتمانی است که در تصفیه هوای خانه و انتشار اکسیژن، عملکرد خوبی دارد؛ توجه داشته باشید که این گیاه برای کودکان و حیوانات خانگی سمی است. پتوس گیاه مقاومی است و در دما و شرایط مختلفی رشد میکند.
همچنین قلمه زدن و تکثیر پتوس نیز راحت و بیدردسر است. برای قلمه زدن پتوس کافی است یک گیاه پتوس سالم و سرحال به همراه چاقو یا قیچی داشته باشید. قلمه زدن پتوس به چند روش انجام میشود؛ روشهایی مانند قلمه زدن در آب، قلمه زدن در خاک و خوابانیدن.
تکثیر پتوس به روش خوابانیدن
در این روش قسمتی از ساقه را بدون جدا کردن از گیاه اصلی، خم کنید و در گلدانی جداگانه خوابانده و با خاک بپوشانید. پس از گذشت مدتی، این ساقه به طور مستقل ریشه میدهد و میتوانید آن را از گیاه مادر جدا کنید.
این گیاه جدید با ریشه خود میتواند رشد کند و گیاه مستقلی باشد. بعد از مدتی میتوانید در صورت تمایل گلدان گیاه را هم عوض کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی گیاه آگلونما؛ راهنمای نگهداری و پرورش
قلمه زدن پتوس در خاک
این روش یکی از موثرترین روشهای تکثیر پتوس است و بهتر است اواخر بهار یا اواسط تابستان انجام شود. برای انجام این روش باید ابتدا بستر مناسبی برای رشد گیاه فراهم شود.
برای این کار میتوانید گلدانی پر از خزه انتخاب کنید. سپس قلمه را در پلاستیکی سوراخ قرار داده و آن را در خاک قرار دهید. خاک مناسب برای پتوس در این مرحله، خاک ۵۰ درصد پرلیت به همراه مقدار مساوی کمپوست و خاک برگ است.
در این روش مدام رطوبت خاک را بررسی کنید. پس از گذشت ٢ تا ٣ هفته میتوانید گیاه را از پلاستیک خارج کنید. پس از خارج شدن از پلاستیک، گیاه باید در نور مناسب قرار بگیرد.
قلمه زدن پتوس در آب
برای این روش از گلدان یا انواع ظروف شیشهای یا حتی شیشه مربا میتوانید استفاده کنید. قسمتی از ساقه را انتخاب کنید و برگها را کاملاً از آن قسمت جدا کنید تا در آب هیچ برگی نباشد.
قسمت بالای گیاه باید چند برگ داشته باشد. بهتر است تا ۵ سانتیمتر از ساقه داخل آب باشد. در این مرحله میتوانید از محلولهای رشد هم استفاده کنید. لازم است قلمهها را در فضایی پر نور و در آب بدون املاح نگهداری کنید. هر هفته آب گیاه باید عوض شود.
پس از چند هفته، میتوانید ریشههای جدید را در آب ببینید. پس از رشد و قوی شدن ریشهها، میتوانید گیاه را در خاک بگذارید. پس از قرار گرفتن در خاک، باید خاک غنی باشد و از آبیاری بیش از حد جلوگیری شود. بعد از گذشت ١٠ هفته در خاک، گیاه ما آماده خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تقویت کنندههای طبیعی گیاهان
تکثیر پتوس با تقسیم بوته
برای تکثیر پتوس از طریق بوته کار نسبتا دشوارتری دارید. باید در این روش گیاه را به صورت کامل از خاک بیرون آورده و بتکانید تا خاک از ریشههای آن جدا شود.
بخشهایی از بوته را که دارای ریشه مستقل هستند جدا کنید و در یک گلدان دیگر بکارید. لازم است آبیاری این گیاه به صورت دائم انجام شود تا بوته جدید کم کم روند رشد عادی خود را شروع کند.
این روش نسبت به دیگر روشهای تکثیر پتوس سریعتر است زیرا در آن نیازی به صبر برای ریشهزایی وجود ندارد و و بوته مورد نظر خودش ریشه دارد.
تکثیر پتوس از برگ
برای این کار لازم است از برگهایی استفاده کنید که به تازگی در حال جوانه زدن هستند. این برگها را درون آب قرار دهید و از آنها در دمای ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری کنید. بعد از مدتی این برگها از بخش ساقه رشد کرده و ریشه میدهند. در این مرحله میتوانید برگ پتوس را در خاک بکارید.
نکات مهم در هنگام قلمه زدن گیاه پتوس
در ادامه به چند نکته طلایی برای قلمه زدن گیاه پتوس اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
بهترین زمان برای قلمه زدن پتوس اواسط بهار تا اوایل تابستان است.برای بریدن قلمهها از یک قیچی یا چاقوی تیز استفاده کنید. کند بودن چاقو و قیچی میتواند به قلمه آسیب بزند.برای قلمه زدن در خاک یا آب لازم است ساقههایی که دارای ریشه هوازی یا بند هستند را انتخاب کنید و از روی گره اقدام به جدا کردن ساقه کنید. هر قلمه شما باید یک یا دو برگ داشته باشد.گیاه پتوس ممکن است بعد از تکثیر به دلایل مختلفی زرد شود؛ از جمله: کمبود مواد مغذی، کود دهی بیش از حد، نور بیش از حد، گرما یا سرمای زیاد، رطوبت بالا، آبیاری نامناسب، کنههای تار عنکبوتی و عفونت قارچی. اگر گیاه شما زرد شده، شرایط آن را بررسی کنید و در صورت لزوم تغییراتی در شیوه نگهداری آن ایجاد کنید.ریشههایی که در آب رشد کردهاند، ضعیفتر از ریشههای خاکی هستند و ممکن است پس از گذاشتن در خاک، گیاه ضعیف شود یا حتی از بین برود. پس قبل از گذاشتن در خاک باید صبر کنید تا ریشهها قوی شوند.برای جلوگیری از گندیدگی در روش قلمه زدن در آب، بهتر است هر هفته ظرف شسته شود.روش خوابانیدن بین سایر روشها، بیشترین بازدهی را دارد.
در این مقاله از بخش سبک زندگی اکالا با شیوه تکثیر و قلمه زدن گیاه پتوس آشنا شدیم. با استفاده از این نکات میتوانید گیاه پتوس خود را تکثیر کنید و جلوهای زنده و سبز به منزل خود بدهید.
من فاطمه عاقلی هستم؛ عاشق کشف طعمهای تازه، غرق در دنیای کتابها و شیفته فیلمهایی که ذهن را به چالش میکشند. ماجراجوییهای جدید، ضربان زندگی من هستند! نوشتن و داستانگویی برای من چیزی بیش از یک سرگرمی است؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن لحظات ناب و تجربههای هیجانانگیز. با من در این سفرهای پرماجرا همراه شوید!
ارسال دیدگاه