- 2025-01-04
- 6 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
قتل عام طبیعت یا برداشت درختان شکسته؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، طرح برداشت درختان شکسته و افتاده در کنار جادههای جنگلی هیرکانی متوقف شد. «نقی شعبانیان» معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور این توقف را نتیجه حساسیت بسیار بالای کنشگران و فعالان حوزه جنگلها دانست و توضیح داد که برای رسیدن به جمعبندی نهایی، نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد.
آغاز ماجرا
برداشت درختان افتاده و شکسته از زمان دولت سیزدهم روی میز اجرا آمد. البته تصمیم به اجرایی کردن آن به پیش از دولت قبل برمیگشت. همان زمان که در سال 1396 طرح تنفس بهرهبرداری از جنگلهای هیرکانی روی میز اجرا آمد و برداشت رسمی از جنگلهای هیرکانی متوقف شد، قرار شد که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، بدهی شرکتهای بهرهبردار را از طریق برداشت از درختان شکسته و افتاده پرداخت کند.
طرح اجرایی نشد تا زمانی که عباس نوبخت، رئیس سابق سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در دولت سیزدهم_ که نقش ویژهای در نوشتن طرح تنفس جنگلها داشت_ تصمیم گرفت طرح را اجرایی کند؛ اجرایی کردن طرح به دوره مدیریت او میرسد. حسن نوبخت به جای او به عنوان سرپرست، مسئولیت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری را به عهده میگیرد و در نامهای که به نقی شعبانیان میزند، میخواهد تا طرح برداشت درختان شکسته و افتاده را اجرایی کند. این نامه رسانهای میشود تا موج دیگری از انتقادها و مخالفتهای کنشگران به طرح شروع شود. همزمان با این انتقادها، نقی شعبانیان گفت که طرح شامل درختان مزاحم در جادههای جنگلی است و قرار نیست درختان شکسته و افتاده از داخل جنگل برداشت شوند. او دلیل این اتفاق را حفظ جادههای جنگلی دانست.
او همچنان حفظ جادههای جنگلی برای اجرای طرحهای مدیریت پایدار را از جمله دلایل موافقت با انجام طرح میداند، البته تأیید میکند که برداشت آنها فقط شامل درختان مزاحم جادههای جنگلی و آبراهه است و یادآوری میکند، از تیتر برخی رسانهها که از قتلعام درختان جنگلی هیرکانی نوشتهاند، گلهمند است.
در هرصورت همزمان با رسانه ای شدن نامه حسن وحید، سرپرست سابق سازمان منابع طبیعی، کنشگران هم مثل همیشه از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی مخالفت خود را با اجرای این طرح اعلام کردند. آنها کارزاری را هم در اعتراض به این طرح راهاندازی کردند که تا کنون بیش از 55 هزار نفر آن را امضا کردهاند.
نمایندگان این کارزار جلسهای را هم با حضور محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهوری و فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ترتیب دادند و دلایل مخالفت خود را با این طرح به گوش آنها رساندند. از سوی دیگر از شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست هم خواستند تا جلوی اجرای طرح را بگیرد. «شینا انصاری» هم با وزیر جهادکشاورزی دیدار کرد و هادی کیادلیری معاون وی هم در گفتوگوهایی با رسانهها اعلام کرد سازمان حفاظت محیطزیست این طرح را دارای توجیه فنی و کارشناسی میداند.
انصاری هم در این دیدار به غلامرضا نوری وزیر جهادکشاورزی، اجازه برداشت درختان شکسته و افتاده را باعث افزایش قاچاق و برداشتهای غیراصولی از جنگلهای هیرکانی اعلام کرد.
این انتقادها ادامه داشت تا در نهایت چهارشنبه جلسهای بین کنشگران و نمایندگان کارزار با متین رمضانخواه؛ معاون استانی و سرمایه اجتماعی معاونت راهبردی ریاستجمهوری، علی تیموری؛ رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، ژیلا آقایی؛ مشاور عالی رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، نقی شعبانیان؛ معاون امور جنگل و یوسف مرادی، مدیرکل مشارکت مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد و خبر توقف طرح به رسانهها رسید.
شعبانیان میگوید، توقف طرح نتیجه جلساتی است که با کارشناسان، کنشگران و اساتید دانشگاه داشتند و تأکید میکند که هنوز به جمعبندی نهایی نرسیدهاند؛ جمعبندیای که قرار است آنها را به این نتیجه برساند که درختان مزاحم شکسته و افتاده کنار جادههای جنگلی را بردارند یا خیر؟
درختان شکسته و افتاده داخل جنگل برداشت نمیشود
او دوباره تأکید میکند: درختان شکسته و افتاده را برداشت نمیکنیم.چنین چیزی غلط است.در جنگلهای هیرکانی در حال تهیه طرح مدیریت پایدار هستیم.
این طرحها اکنون با سرعت تهیه میشود، امیدوارم تا دو سال دیگر بتوانیم برای بخش زیادی از این جنگلها و تمام جنگلها طرحهای مدیریت پایدار تهیه کنیم.
به گفته او، این طرحهای مدیریت پایدار هم براساس دستورالعمل و شرح خدماتی است که در طرح تنفس سال 1396 آمده است.
در واقع شرح خدمات براساس شاخصهای پایداری که وجود دارد، تهیه شد و اکنون براساس همان شرح خدمات، طرحها در حال تهیه است.
شعبانیان طرح مدیریت پایدار جنگل را دارای سه اصل کلی میداند که بر محور مسائل اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی میچرخد. او تأکید میکند، هرگونه دخالتی در داخل جنگل باید در قالب طرح مدیریت پایدار باشد، این طرح میتواند برداشت درختان افتاده و شکسته باشد یا عملیاتهای پرورشی. او یادآوری میکند، برای رسیدن به شاخصهای پایدار، گاهی شاید نیاز باشد دخالتهای فنی در جنگل انجام بگیرد، اما دخالتها حتماً در قالب طرح پایدار است.
شعبانیان تأکید میکند: آن چیزی که سازمان منابع طبیعی به دنبال اجرای آن بود، برداشت درختان شکسته و افتاده مزاحم در جادههای جنگلی بود که برخی از رسانهها به اشتباه از آن به عنوان «قتلعام درختان» یاد کردند.
او باز هم روی حفظ جادههای جنگلی برای انجام طرحهای مدیریت پایدار تأکید میکند و میگوید: براساس حساسیتهای به وجود آمده درباره برداشت درختان شکسته و افتاده کنار جاده، لازم دیدیم بررسی بیشتری درباره این طرح انجام دهیم.
ارسال دیدگاه