- 2025-07-23
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- آشپزی ، نکات آشپزی
8 روش خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن

خشک کردن انجیر در خانه، روشی عالی برای نگهداری طولانیمدت این میوه شیرین و مغذی است؛ اما یکی از چالشهای رایج در این فرآیند، سیاه شدن رنگ انجیرها است که میتواند از جذابیت بصری و کیفیت آنها بکاهد. در این مقاله از مجله اکالا، قصد داریم روشهای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن را برایتان شرح دهیم تا بتوانید از انجیرهای خشکشده با رنگ روشن و طعمی بینظیر لذت ببرید.
از جمله این روشها میتوان به خشک کردن به روش آبپز کردن، با کمک آبمیوه، با پودر متابی سولفیت، با چای، در میوه خشککن، در مایکروفر و… اشاره کرد که ادامه میتوانید هر یک از این روشها را با جزئیات کامل مطالعه کنید.
روشهای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن
در این بخش میتوانید با روشهای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن آشنا شوید.
خشک کردن انجیر با نور خورشید
خشک کردن انجیر با نور خورشید روشی سنتی است که به صبر و دقت نیاز دارد. ابتدا انجیرهای کاملاً رسیده را بشویید و از وسط ساقه برش دهید، به طوری که بخشی از ساقه به میوه متصل بماند.
سپس، آنها را روی یک توری مشبک با فاصله بچینید و در مکانی آفتابی، اما دور از نور مستقیم آفتاب بگذارید تا به آرامی خشک شوند. برای جلوگیری از نشستن حشرات، میتوانید یک پارچه توری سفید روی انجیرها بکشید. این فرآیند معمولاً ۲ تا ۳ روز زمان میبرد.
خشک کردن با دستگاه میوه خشککن
استفاده از دستگاه میوهخشککن یکی از بهترین و مطمئنترین روشها برای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن و حفظ کیفیت آن است.
برای شروع، انجیرها را با آب سرد به دقت بشویید و سپس در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها خارج شود؛ این مرحله برای جلوگیری از کپکزدگی ضروری است.
برای حفظ رنگ روشن انجیرها و پیشگیری از سیاه شدن آنها، میتوانید مقدار کمی آبلیمو را روی سطح انجیرها اسپری کنید. این کار به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی آبلیمو، از اکسید شدن و تغییر رنگ انجیر جلوگیری میکند.
پس از آمادهسازی، انجیرها را به طور یکنواخت روی سینیهای دستگاه خشککن میوه بچینید و دستگاه را روشن کنید. بیشتر دستگاههای میوهخشککن مجهز به تایمر و تنظیمات دما هستند که به شما امکان میدهند مدت زمان خشک کردن را با دقت کنترل کنید و به این ترتیب، از خشک شدن بیش از حد یا کم شدن رطوبت جلوگیری میشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه لواشک انجیر
خشک کردن انجیر در مایکروفر
برای خشک کردن انجیر در مایکروفر و درست کردن چیپس میوه، ابتدا انجیرهای برشخورده را با فاصلهی مناسب روی سینی مایکروفر که با کاغذ روغنی پوشاندهاید، بچینید. این کار به جدا شدن آسان انجیرها پس از خشک شدن کمک میکند.
سپس، مایکروفر را روی دمای 360 درجه سانتیگراد تنظیم کرده و سینی را به مدت 5 دقیقه درون آن قرار دهید. در طول این مدت، برای جلوگیری از سوختن انجیرها، آنها را زیر و رو کنید. با این روش ساده و سریع، به چیپس انجیرهایی خوشرنگ و زیبا دست پیدا خواهید کرد.
خشک کردن انجیر روی بخاری یا شوفاژ
خشک کردن انجیر با بخاری یا شوفاژ روشی ایدهآل برای تهیه انجیر خشک خانگی بدون تغییر رنگ است، بهخصوص اگر عجلهای برای اتمام کار نداشته باشید.
برای این کار، ابتدا روی بخاری یا شوفاژ را با فویل آلومینیومی بپوشانید و سپس یک پارچه نازک و تمیز روی آن پهن کنید. این پارچه به خشک شدن یکنواخت انجیرها کمک میکند و دیگر نیازی به زیر و رو کردن مداوم آنها نیست.
انجیرهای برشخورده را با فاصله مناسب روی پارچه بچینید. زمان لازم برای خشک شدن به ضخامت انجیرها و دمای دستگاه گرمایشی بستگی دارد، اما معمولاً بیشتر از یک روز طول نمیکشد.
حتماً دمای بخاری یا شوفاژ را در حدی تنظیم کنید که انجیرها بدون از دست دادن شکل زیبای خود، به آرامی خشک شوند.
خشک کردن انجیر به روش آبپز کردن
آب پز کردن انجیر قبل از خشک کردن از سیاه شدن انجیر جلوگیری میکند. در واقع آب پز کردن موجب تخریب آنزیمهای فعالی انجیر میشود و فرآیند اکسیداسیون را متوقف میکند و از همین رو جلوی سیاه شدن میوه را میگیرد.
در این روش باید انجیرها را بشویید و آبکش کنید. در ادامه یک قابلمه آب روی حرارت قرار دهید تا بجوشد؛ انجیرهای شسته شده را برای 2 تا 3 دقیقه در آب جوش قرار دهید و بعد دوباره آبکش کنید.
اجازه دهید انجیرها کاملا خشک شوند. سپس آنها را روی پارچه تمیز پهن کنید و در مقابل نور غیرمستقیم آفتاب قرار دهید تا خشک شوند.
به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن انجیر در برابر نور مستقیم خورشید، موجب سیاه شدن انجیر میشود. بنابراین بهتر است که انجیر را در مکانی آفتابی، اما دور از نور مستقیم آفتاب بگذارید تا به آرامی خشک شوند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیره انجیر خانگی
خشک کردن انجیر با کمک آبمیوه
یکی از دلایل سیاه شدن انجیر بعد از خشک شدن، واکنش نشان دادن قندها، پروتئینها و فیتوشیمیاییهای آن با اکسیژن هوا است. برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر میتوانید از آبمیوههای حاوی اسید اسکوربیک و ویتامین C استفاده کنید.
در این روش باید مقداری آب لیمو یا آب پرتقال طبیعی تهیه کنید. سپس برای هر کیلوگرم انجیر، باید 2 تا 3 قاشق غذاخوری آبلیمو یا آب پرتقال را با 1 لیتر آب ولرم ترکیب کنید. انجیرها را در این ترکیب غوطه ور کنید و بعد از 5 تا 10 دقیقه آنها را آبکش کنید.
یکی از سادهترین و رایجترین روشها برای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن، قرار دادن آن در برابر آفتاب است. در این روش بهتر است انجیرها را در سینی یا روی پارچه قرار دهید.
سپس سینی را در مقابل نور آفتاب بگذارید تا خشک شود. میتوانید برای خشک کردن انجیرها از دستگاه میوه خشک کن یا فر نیز استفاده کنید.
خشک کردن انجیر با پودر متابی سولفیت
در روشهای صنعتی و برای خشک کردن انجیر به مقدار زیاد، معمولا از پودری به نام پودر متابی سولفیت استفاده میشود. این پودر مانع تغییر رنگ انجیر میشود و به حفظ رنگ انجیر پس از خشک شدن و جلوگیری از رشد باکتریها و قارچها کمک میکند.
در این روش باید 1 گرم متابی سولفیت را در 1 لیتر آب حل کنید. سپس انجیرها را برای چند دقیقه در این محلول قرار دهید. در ادامه انجیرها را آبکش کرده و به روش دلخواه خشک کنید.
خشک کردن انجیر با چای
چای سیاه حاوی مادهای به نام تانن است و این ماده به حفظ رنگ طبیعی میوهها و جلوگیری از سیاه شده آنها کمک میکند.
برای جلوگیری از سیاه شدن انجیر در زمان خشک کردن میتوانید مقداری چای سیاه را در آب جوش بریزید و چند دقیقه روی حرارت قرار دهید تا چای دم بکشد و تیره شود.
در ادامه انجیرها را در چای غلیظ قرار دهید. چند دقیقه بعد انجیرها را آبکش و از هر روشی که دوست دارید برای خشک کردن آنها استفاده کنید. در این روش ممکن است طعم انجیرها کمی تغییر کند.
روشهای جلوگیری از سیاه شدن انجیر خشک
سیاه شدن انجیر خشک معمولاً به دلیل شرایط نامناسب در فرآیند خشککردن رخ میدهد. برای حفظ رنگ روشن انجیرهای خود، به نکات زیر توجه کنید:
انجیر حاوی آنزیمهایی است که در مجاورت اکسیژن اکسید شده و باعث تیره شدن رنگ آن میشوند. بنابراین، از قرار دادن طولانیمدت انجیر در معرض هوا خودداری کنید.خشک کردن انجیر در دمای بسیار بالا میتواند منجر به تیرگی رنگ آن شود. انجیرها را در دمایی مناسب و دور از گرمای مستقیم و شدید خشک کنید.قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور مستقیم خورشید یکی دیگر از دلایل سیاه شدن انجیر است. انجیرها را در مکانی آفتابی، اما ترجیحاً دور از تابش مستقیم و شدید آفتاب قرار دهید.محیط آلوده میتواند منجر به رشد میکروبها و آفات شده و رنگ انجیر را تیره کند. برای حفظ رنگ و کیفیت انجیر، آن را در برابر آلودگیهای محیطی محافظت نمایید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه میلک شیک انجیر خشک
نکات و فوتوفن های طرز تهیه انجیر خشک بدون سیاه شدن
در ادامه به چند نکته مهم برای خشک کردن انجیر بدون سیاه شدن اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای خشک کردن انجیر حتما از انجیرهای سالم و کاملا خشک استفاده کنید.برای خشک کردن انجیر در فر، سولاردم و میوه خشک کن بهتر است انجیرها را به صورت ورقهای برش دهید.خشک کردن انجیر با پودر متابی سولفیت موجب بروز حساسیت میشود و از همین رو این نوع انجیر برای همه افراد مناسب نیست.
در این مطلب از بخش آشپزی اکالا طرز تهیه انجیر خشک بدون سیاه شدن را برایتان شرح دادیم. شما از چه روشی برای خشک کردن انجیر استفاده میکنید؟ تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه