یارانه نقدی کدام دهک ها حذف شد؟ + جزئیات

یارانه نقدی هر ماه از طرف دولت برای کمک به معیشت خانوارها واریز می شود.یارانه نقدی رقم مشخصی برای هر نفر دارد.یارانه…
یارانه نقدی کدام دهک ها حذف شد؟ + جزئیات

یارانه نقدی هر ماه از طرف دولت برای کمک به معیشت خانوارها واریز می شود.یارانه نقدی رقم مشخصی برای هر نفر دارد.یارانه نقدی در تاریخ مشخص و طبق روال پرداخت می شود.یارانه نقدی به همه پرداخت نمی شود.یارانه نقدی برای نه دهک جمعیت محاسبه و به صورت متفاوت واریز به حساب سرپرستان خانوار می شود.

جزئیات حذف یارانه نقدی خانوارها

عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور درباره برخی گمانه‌زنی‌ها مبنی بر حذف یارانه برخی دهک‌های درآمدی گفت: در لایحه بودجه اشاره‌ای به حذف یارانه هیچ دهکی نشده است.

منصور علیمردانی درباره برخی اخبار و گمانه‌زنی‌ها درباره حذف یارانه برخی دهک‌های در سال آینده با بیان اینکه ما نباید دور از عدالت برخورد کنیم، گفت: دهک بندی‌ها دقیق نیست چراکه امروز کسانی را می‌بینیم که در دهک ۸ یا ۹ درآمدی قرار دارند اما درآمد آن‌ها به اندازه‌ای نیست که بخواهیم یارانه آن‌ها را حذف کنیم. 

علیمردانی با طرح این سوال که آیا به طور مثال داشتن یک خودروی پراید، دلیل مناسبی برای قرار داشتن یک فرد در دهک درآمدی ۸ یا ۹ است، عنوان کرد: حذف یارانه دهک‌های ۸ و ۹ مگر چقدر اعتبارات برای دولت ایجاد می‌کند که حاضر است کمک معیشتی این طبقات به اصطلاح پردرآمد را حذف کند. آیا قرار است با حذف یارانه این دو دهک مشکلات کشور حل و فصل شود. 

عضو کمیسیون تلفیق با تاکید بر اینکه در لایحه بودجه اشاره‌ای به حذف یارانه هیچ‌یک از دهک‌ها نشده است، گفت: دولت همچنان آمار دقیقی از افراد دهک بالا ندارد و از آنجایی که دهک‌بندی‌ها دقیق صورت نگرفته، حذف یارانه برخی دهک‌ها فقط افزودن بر مشکلات مردم و اعتراض و نارضایتی آن‌ها را در پی خواهد داشت.

براساس قانون برنامه هفتم،‌ دولت آئین‌نامه‌ای تصویب و هفتۀ قبل ابلاغ کرد که براساس شرایط اجتماعی حذف یارانه ثروتمندان انجام خواهد شد.

اگر قرا باشد حذف پردرآمدها از یارانه شروع شود،‌ اطلاع‌رسانی می‌شود؛ فعلا آئین‌نامه اجرایی آن ابلاغ شده است.

با حذف یارانه پردرآمدها برنامه‌ای برای اضافه شدن یارانۀ افراد نیازمند تصویب نشده.

دولت برای پیدا کردن خانواده‌های کم‌درآمدی که باید مشمول دریافت یارانه قرار بگیرند، سراغ دهک‌های هزینه‌ای رفته است. به این صورت که سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه کنار گذاشته شده‌اند و هفت دهک باقی‌مانده یعنی اقشار کم‌درآمد مشمول دریافت یارانه هستند. حالا سوال اصلی اینجاست که چطور می‌توانیم بفهمیم خانواده ما در کدام دهک اقتصادی دسته‌بندی می‌شود؟

یارانه نقدی و روش استعلام دهک بندی 

با عنایت و دستور به تکلیف قانون بودجه سال ۱۴۰۳، دولت موظف بود تا آیین‌نامه مربوط به نحوه دهک بندی خانوارها را تهیه و تصویب کند. با توجه به تغییر دولت در این بازه زمانی به نظر می‌رسد که این آیین‌نامه بسیار دیرتر از زمان مقرر به تصویب هیئت وزیران رسیده است.با توجه به آیین‌نامه اجرایی‌ای که به استناد جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به تصویب هیئت وزیران رسیده است، خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله باغ ویلاهای مجلل (لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان،  خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش ۳ میلیارد تومان، خانوارهایی که درآمدهای آنها بیش از سقف مشخص باشد، خانوارهایی که میزان خرید آنها از طریق حساب‌های غیرتجاری از رقم تعیین شده بالاتر باشد،ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه و خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله داشته باشند مشمول شرایط قطع یارانه خواهند بود.

یارانه نقدی خانوارها و شاخص های جدید مشمولی

به این ترتیب به نظر می‌رسد که دهک‌بندی و شاخص‌هایی که تا پیش از این برای این منظور مورد استفاده قرار می‌گرفت کنار گذاشته شده است.

بر همین اساس شاخص‌های جدید تعیین شده در این آیین‌نامه تنها تا پایان سال معتبر خواهند بود چرا که براساس قانون بودجه سال ۱۴۰۳ به تصویب رسیده است.به این ترتیب مشخص نیست که آیا در این بازه زمانی آیا امکان اجرای کامل شاخص‌های جدید وجود دارد و اینکه آیا در سال آینده نیز شرایط مشابهی در نظر گرفته خواهد شد؟

با مصوبه جدید هیئت وزیران، ۶ شاخص مانند درآمد ماهانه، خودرو بالای ۳میلیارد تومان، ملک بالای ۳۵میلیارد تومان وسقف خرید ماهانه به عنوان معیار دهک‌بندی اعلام شدند و اگر هر خانوار یکی از این شاخص‌ها را داشته باشد، احتمالا یارانه نقدی وی حذف خواهد شد.

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳٫۸٫۶ به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان هدفمندسازی یارانه ها و به استناد جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور آیین نامه اجرایی موضوع جزء یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین نامه اجرایی موضوع جزء (۶) بند (الف) تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور

ماده ۱ – در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند

۱. وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

۲. سازمان: سازمان هدفمندسازی یارانه ها

۳. پایگاه: پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان

۴. دستگاه دستگاههای اجرایی دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶

۵. کارگروه تعامل پذیری کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی موضوع ماده (۳) قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱

ماده ۲ – خانوارهایی که واجد هر یک از شرایط زیر باشند با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی غیر مشمول حمایت دولت تلقی می شوند:

ریز سنجش و حذف یارانه نقدی خانوارها

۱- خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله باغ ویلاهای مجلل لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از سیصد و پنجاه میلیارد (۰۰۰’۰۰۰’۰۰۰’۳۵۰ ریال)

۲. خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق کابین) دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش سی میلیارد (۳۰، ۰۰۰، ۰۰۰) ریال 

تبصره – برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش مبلغ یکصد و بیست و پنج میلیون (۱۲۵، ۰۰۰، ۰۰۰) ریال به مبلغ مذکور در ردیف پنجم جدول فوق اضافه میشود.

۵. ایرانیان مقیم خارج از کشور بر اساس اعلام وزارت امور خارجه

۶. خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در بازه یک ساله دارند.

برای اطلاع از دهک خانوار، افراد می‌توانند از دو روش زیر اقدام کنند:

استعلام از طریق سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

متقاضیان می‌توانند با مراجعه به سامانه حمایت به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir، آخرین وضعیت دهک‌بندی خود را مشاهده کنند. این سامانه امکان بررسی و پیگیری واریز یارانه معیشتی را نیز فراهم می‌کند.

استعلام از طریق شماره تماس گویا

برای استفاده از این روش، متقاضیان باید با شماره ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند. سپس کد ملی سرپرست خانوار و شماره تلفن خود را وارد کنند تا اطلاعات مربوط به دهک خانوار خود را دریافت کنند.

3. شماره گیری توسط کد دستوری

در روش سوم نیز، می‌توانید با شماره گیری یک کد دستوری با تلفن همراه خود، از وضعیت دهک‌بندی خود مطلع شوید. با شماره‌ای که به نام خودتان است، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* را شماره گیری کنید و از دهک خانوار خود، مطلع شوید.

منبع خبر