- 2025-02-11
- 1 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
چالشهای ایران در دسترسی به داروهای نوین ضدسرطان؛ تمرکز بر درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانی
![چالشهای ایران در دسترسی به داروهای نوین ضدسرطان؛ تمرکز بر درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانی](https://itimes.ir/wp-content/uploads/2025/02/246346.jpg)
به گزارش سلامت نیز به نقل از مهر،نازیلا یوسفی، دبیر کمیته بررسی و تدوین فهرست دارویی ایران، چالش اصلی کشور در تأمین داروهای ضدسرطان را مرتبط با درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیها دانست. وی توضیح داد که داروهای ضدسرطان با توجه به پیچیدگیهای سلولی و مولکولی، به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که شامل داروهای آلکیلهکننده، آنتیمتابولیتها، ترکیبات طبیعی، آنتیبیوتیکهای ضدتومور، داروهای هورمونی، درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیها میشود.
یوسفی اشاره کرد که از مجموع ۲۱ داروی آلکیلهکننده در جهان، ۱۸ دارو در فهرست دارویی ایران موجود است و افزود که ۳ داروی باقیمانده اهمیتی برای درمانها ندارد. همچنین در گروه آنتیمتابولیتها، از ۱۹ داروی موجود در سطح جهانی، ۱۱ دارو در فهرست ایران ثبت شده است و داروی «آزاسیتیدین» نیز در حال ورود به فهرست دارویی کشور است.
وی در ادامه از ۱۰ داروی ترکیبات طبیعی موجود در فهرست دارویی ایران که از ۱۵ داروی جهانی انتخاب شده، نام برد و خاطرنشان کرد که سایر داروها به دلیل کمبود تقاضا در بازار ایران جایگاهی ندارند. همچنین، از ۹ داروی آنتیبیوتیک ضدتومور، ۸ مورد در ایران قابل دسترس است.
یوسفی در خصوص داروهای هورمونی گفت که این داروها نقش مهمی در درمان انواع بدخیمیها ایفا میکنند و تاکنون ۱۸ دارو از ۳۰ داروی هورمونی در فهرست ایران ثبت شدهاند، اما ۱۲ داروی دیگر هنوز مورد تقاضای مراکز درمانی قرار نگرفتهاند.
اما بزرگترین چالش در حوزه داروهای ضدسرطان به گفته یوسفی، مربوط به درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانیها است. این داروها که از فناوریهای پیشرفتهای بهره میبرند، در درمان برخی سرطانها تأثیر بیشتری دارند، اما هزینه بالای تولید و توسعه آنها باعث شده تا فقط ۳۰ درصد از این داروها در فهرست دارویی ایران موجود باشند. وی افزود که بیش از ۱۰۰ داروی درمان هدفمند و ایمنیدرمانی در جهان تولید شده است.
این کارشناس حوزه دارو همچنین به پیشرفتهای سریع در درمانهای سرطان و تأثیر فناوریهای جدید، از جمله استفاده از هوش مصنوعی در طراحی و تولید داروها، اشاره کرد و بیان داشت که در آینده نزدیک شاهد تحولی بزرگ در این زمینه خواهیم بود. با این حال، وی تأکید کرد که فاصله دسترسی ایران به این داروهای گرانقیمت و حیاتی همچنان در حال افزایش است.
یوسفی در پایان بر لزوم سرمایهگذاری و سیاستگذاریهای دقیقتر برای ورود داروهای جدیدتر مانند درمانهای هدفمند به فهرست دارویی کشور تأکید کرد و گفت که شرکتهای دارویی باید مولکولهای اثربخش و هزینهاثربخش را معرفی کنند تا امکان ورود آنها به درمانهای جدید فراهم شود.
ارسال دیدگاه