• 2025-04-27
  • 2 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

وقتی طبابت سرسری منجر به گلایه بیمار می‌شود

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، خیلی از مردم گلایه می‌کنند که وقتی نزد پزشک می‌روند، معاینه کامل…
وقتی طبابت سرسری منجر به گلایه بیمار می‌شود

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، خیلی از مردم گلایه می‌کنند که وقتی نزد پزشک می‌روند، معاینه کامل نمی‌شوند و پزشک بدون انجام معاینه و حتی بدون گرفتن شرح حال کامل، فوری و با عجله برای آنها دارو می‌نویسد یا آنها را به رادیولوژی، سونوگرافی و … ارجاع می‌دهد. این گروه می‌گویند پزشکان چه در سطح پزشک عمومی و چه درسطح متخصص و فوق تخصص، آنها را جدی نمی‌گیرند و وقت زیادی برایشان نمی‌گذارند؛ موضوعی که می‌تواند اعتماد آنها را به جامعه پزشکی کاهش دهد. آیا این ادعا واقعیت دارد؟ اساسا معاینه کامل پزشکی چه خصوصیت‌هایی دارد و بیماران چه انتظاراتی می‌توانند از پزشکان از این بابت داشته باشند؟ در این‌باره، با دکتر احسان شایسته، پزشک عمومی به گفت‌وگو نشسته‌ایم که نکته‌های جالبی را با ما در میان گذاشته است.

به پزشک اعتماد کنید

اینکه خیلی از افراد روی موضوع معاینه پزشکی حساس و متوقع هستند، گاهی توقع بجایی است، اما باید ببینیم کجا باید این توقع را داشته باشیم! در ضمن لازم است تا حدی به تخصص و مهارت پزشک هم اعتماد داشته باشیم.
بحث معاینه هم به دانش و مهارت پزشک برمی‌گردد، هم شرح حال بیمار (که می‌تواند آنقدر کامل باشد که پزشک نیازی به معاینه حس نکند)، هم تفاوت تخصص‌ها و هم بیماری‌ای که به‌خاطر آن مراجعه کرده‌اید.
پیشرفت تکنولوژی و تمرکز بر روش‌های تشخیصی مدرن را هم نباید نادیده گرفت. خیلی از پزشکان به جای معاینه فیزیکی، بیشتر به نتایج آزمایش‌ها، تصویربرداری (مثل MRI یا سونوگرافی) و ابزارهای تشخیصی وابسته‌اند. این می‌تواند باعث شود که معاینه بالینی کمرنگ‌تر شود.

البته منکر این نیستم که عده‌ای از همکاران، معاینه کردن را اصلا جدی نمی‌گیرند، یا با دقت به حرف‌های بیمار گوش نمی‌دهند یا خود را ملزم نمی‌بینند که به سؤالات بیمار پاسخ دهند یا مثلا دیر به مطب می‌آیند و مراجعین را منتظر می‌گذارند.

البته باز تأکید می‌کنم تفاوت‌های تخصصی، خیلی مهم است؛ مثلا شما نمی‌توانید از متخصص غدد انتظار داشته باشید که حتما فشار خون‌تان را هم چک کند یا اگر به متخصص پوست یا ارتوپد مراجعه کرده‌اید، دلیلی ندارد که فشار خون شما را چک کند، اما اگر با علائم سردرد، سرگیجه و خستگی به متخصص قلب مراجعه کردید و فشار خون شما را چک نکرد، این مورد یک کوتاهی در معاینه محسوب می‌شود.
معاینه بیمار و چک کردن علائم حیاتی شامل فشار خون، ضربان قلب، دمای بدن و گاهی تعداد تنفس، بخشی از معاینات روتین در ویزیت‌های عمومی یا تخصصی است، مگر اینکه دلیل خاصی برای حذف آنها وجود داشته باشد.

دلایل معالجه کوتاه پزشکان

  عدم‌نیاز متخصص به معاینه کامل به‌ دلیل دانش و تجربه
  گرفتن شرح حال و آزمایش‌ها
  کمبود زمان
  فشار کاری
  حجم بالای بیماران
  پایین بودن تعرفه‌های پزشکی

بخشی از معاینات کامل پزشکی

  گرفتن شرح حال
  سوال درباره علائم فعلی
  سابقه بیماری‌ها
  داروهای مصرفی
  سابقه خانوادگی
  بررسی ظاهر بیمار
  بررسی سبک زندگی (مثل رژیم غذایی، ورزش، سیگار)

منبع خبر

بیا تو صدا