• 2025-08-19
  • 1 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

هورالعظیم در آتش؛ آب تنها خاموش‌کننده است

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا،محمد ساکی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان هویزه، با اشاره به تداوم…

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا،محمد ساکی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان هویزه، با اشاره به تداوم آتش‌سوزی در تالاب هورالعظیم اعلام کرد:
مدیریت آتش در تالاب، با جنگل کاملاً متفاوت است. در حالی‌که در جنگل‌ها امکان حضور تیم‌های آتش‌نشانی و اطفای زمینی وجود دارد، در هورالعظیم، شعله‌ها معمولاً در مرکز تالاب و مناطقی کاملاً دور از دسترس زبانه می‌کشند؛ جایی که حتی ماشین‌های آتش‌نشانی هم نمی‌توانند وارد شوند.

او گفت: به دلیل خشکسالی شدید، گرمای بی‌سابقه و تبخیر فراوان، مخازن جنوبی تالاب، به‌ویژه مخزن ۵، تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد آب دارند. این ناحیه که پایین‌ترین بخش تالاب است، نخستین نقطه‌ای‌ست که با رسیدن تابستان خشک می‌شود.

ساکی افزود: وضعیت مخازن شمالی (مخازن ۱ و ۲) نسبتاً بهتر است و کل تالاب حدود ۴۶ درصد آب دارد. اما در مقایسه با وضعیت بحرانی و خشکی کامل بخش عراقی تالاب، شرایط ایران همچنان قابل‌قبول‌تر است.

او تأکید کرد که حق‌آبه تالاب باید از رودخانه کرخه و شاخه‌های فرعی آن تأمین شود. با این حال، با توجه به کاهش شدید ذخایر سد کرخه، تأمین این آب با چالش مواجه شده است. به گفته ساکی، مطالعات نشان می‌دهند که تالاب به حدود ۱.۳ میلیارد مترمکعب حق‌آبه نیاز دارد، اما آمار دقیقی از میزان واقعی تأمین‌شده در اختیار اداره محیط زیست قرار نگرفته است.

در خصوص امکان انتقال آب از رودخانه‌های دیگر مثل کارون نیز، وی اعلام کرد که چنین طرحی به بررسی‌های کارشناسی دقیق نیاز دارد و فعلاً در اولویت نیست.

ساکی با اشاره به بین‌المللی بودن این تالاب، گفت: برای حل بحران فعلی، ایران و عراق باید همکاری کنند. او از مکاتبات گسترده‌ای خبر داد که بین اداره محیط زیست، استانداری، ستاد مدیریت بحران کشور، وزارت خارجه ایران و همچنین مقامات عراقی انجام شده است. دو موضوع اصلی این مذاکرات، تأمین حق‌آبه و اطفای آتش در بخش عراقی تالاب بوده است.

او درباره شیوه‌های اطفای آتش توضیح داد: استفاده از هواپیماهای آتش‌نشان تنها ۲۰ درصد اثربخش بوده و در عمل، تنها راه خاموش کردن آتش، آب‌رسانی به تالاب است.

رئیس محیط زیست هویزه با اشاره به اهمیت زیستی هورالعظیم گفت: این تالاب زیستگاه گونه‌های باارزشی مانند اردک مرمری و گاومیش بومی است. هرچند تاکنون گزارشی از تلفات گسترده پرندگان یا دام‌ها دریافت نشده، اما بدون تردید آتش‌سوزی تالاب اثرات مخربی بر حیات وحش دارد.

در پایان، ساکی هشدار داد: اگر حداقل حق‌آبه مورد نیاز تأمین نشود، شرایط تالاب بحرانی‌تر شده و ممکن است پیامدهای جبران‌ناپذیری در پی داشته باشد.

منبع خبر