- 2025-07-24
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
هشدار پلیس به موتورسواران – سلامت نیوز
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، موتورسیکلت سالهاست به عنوان ناجی ترافیک تهران شناخته میشود، اما آمارهایی که پلیس راهور تهران بزرگ منتشر کرده تصویری نگرانکننده از نقش این وسیله در مرگومیرهای خیابانی را نشان میدهد.
سرهنگ فیروز کشیر، معاون اجتماعی و فرهنگی ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ، با ارائه آماری میگوید که بیش از ۴۵ درصد از تصادفات شهری منجر به فوت در پایتخت مربوط به موتورسواران است. این سهم در بزرگراهها حتی از این هم فراتر رفته و به ۴۷ درصد میرسد. به گفته او، موتورسواران امروز فقط پیکهای شهری نیستند؛ پزشک، مهندس، کارمند و مدیر دولتی هم برای فرار از ترافیک، از موتور استفاده میکنند تا زودتر به محل کار خود برسند.
سرهنگ کشیر درباره تصادف موتورسوارها در خیابان و بزرگراهها میگوید: «در بسیاری از موارد، راکب موتورسیکلت خودش تخلف نمیکند، اما قربانی تخلف دیگران میشود. در برخی موارد هم دیده میشود که یک موتورسوار، باری معادل یک وانت پراید را حمل میکند، حمل بار نامتعارف خود میتواند باعث افزایش تصادفات شود. اما نکته مهم این است که امنیت موتورسوار تضمین شده نیست و موتورسیکلت اساساً وسیلهای ناایمن است، چه موتورسوار تخلف کند چه قانون را رعایت کند.»
کدام بزرگراهها برای موتورسواران مرگبارترند؟
به گفته پلیس راهور، بیشترین تصادف موتورسواران در سه بزرگراه پایتخت رخ میدهد. بزرگراه امام علی بهدلیل داشتن بافت شهری، بزرگراه شهید همت و بزرگراه آزادگان به ترتیب بیشترین آمار تصادفات منجر به فوت را به نام خود ثبت کردهاند. بررسیها نشان میدهد، نداشتن کلاه ایمنی، سرعت بالا و عبور غیرقانونی از خطوط ویژه مسیر اتوبوسهای تندرو مهمترین عامل فوت موتورسواران در تصادفات است، اما پلیس راهور چه برنامهای برای کم کردن آمار مرگ و میر موتورسواران در خیابانهای تهران دارد؟
سرهنگ کشیر میگوید: «پلیس راهور برای مقابله با بحران تصادفات منجر به فوت موتورسواران، از دیماه ۱۴۰۲، طرحی با نام «طرح ۱۰» اجرا کرده که شامل ۱۰ محور اجرایی برای ساماندهی موتورسواران است. یکی از نوآوریهای این طرح، بهکارگیری «موتوریار» است. راکبانی که تخلف میکنند، به جای پرداخت جریمه، باید چند ساعت کنار پلیس بایستند و به موتورسواران عبوری متخلف، تخلف انجام شده را تذکر بدهند. یعنی موتورسوار متخلف به جای جریمه شدن، خودش مسئول آموزش دادن میشود. ما تلاش کردیم فرهنگسازی را از درون همین جامعه موتورسواران آغاز کنیم. راکبی که با قانون آشنا میشود، میتواند تا اندازه زیادی بر دیگر موتورسواران تأثیر بگذارد.»
همچنین پلیس راهور در اقدامی فرهنگی، از راکبانی که رفتار قانونمند دارند، تقدیر میکند. سرهنگ کشیر با ذکر مثالی میگوید: «در محدوده خیابان استخر تهرانپارس، موتورسوار تعمیرکاری پنج دقیقه پشت چراغ قرمز منتظر ماند تا مسیر باز شود و پلیس مشکل گره ترافیکی را حل کند. ما به محل کار این فرد مراجعه کردیم و با لوح تقدیر و هدیهای ناقابل از او قدردانی شد. موتورسیکلت میتواند وسیلهای مؤثر در کاهش بار ترافیکی پایتخت باشد، به شرطی که با فرهنگ رانندگی، ایمنی و قانونمداری همراه شود. در غیر این صورت، همانطور که آمارها نشان میدهند، نهتنها برای راکب، بلکه برای همه شهروندان، تهدیدی مرگبار خواهد بود.» طبق اعلام سرهنگ کشیر حدود ۸۰ درصد از مرگهای ناشی از تصادف موتورسواران به دلیل ضربه به سر و استفاده نکردن از کلاه ایمنی استاندارد است. به همین دلیل پلیس تهران از دیماه سال گذشته تا پیش از نوروز، بیش از ۴۰ هزار کلاه ایمنی رایگان میان موتورسواران و ترکنشینان توزیع کرده است تا فرهنگسازی را در این حوزه افزایش دهد.
قوانین روشن، منابع محدود
با وجود صراحت ماده ۲۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مبنی بر اینکه تمام قوانین مربوط به حملونقل شامل حال موتورسواران هم میشود؛ گستردگی استفاده از موتور، اجرای این قوانین را دشوار کرده است.
سرهنگ کشیر در این باره میگوید: «ماده ۲۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی به موضوع موتورسیکلتها و انطباق قوانین عمومی حملونقل با آنها میپردازد. به این معنی که تمام قوانین و مقررات مربوط به حملونقل و عبور و مرور که برای سایر وسایل نقلیه اعمال میشود، برای موتورسیکلتها نیز لازمالاجراست.
این ماده به طور خاص به مواردی مانند حرکت در پیادهرو یا مسیر مخالف، ایجاد صدای ناهنجار، حمل بار غیرمتعارف، حرکات نمایشی، تکچرخ زدن، حمل یدک، عدم استفاده از کلاه ایمنی و تردد در خطوط ویژه اتوبوسرانی اشاره دارد که همگی تخلف محسوب میشوند. بنابراین قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، موتورسیکلتها را نیز تحت پوشش قرار داده و همه رانندگان موتورسیکلت را ملزم به رعایت قوانین و مقررات عمومی راهنمایی و رانندگی میکند. امروز در تهران بالای ۴ میلیون موتورسیکلت در تردد است. مگر چند نیروی پلیس داریم که بتواند همه را کنترل کند؟ با این همه پلیس در صورت مشاهده تخلف حتماً برخورد میکند، اما انتظار میرود خود موتورسواران نیز آگاهی بیشتری پیدا کنند، چراکه ناآگاهی، رافع مسئولیت نیست.»
یک درخواست رسمی از وزارت صمت
ثبت تخلف در لحظه میتواند بازدارندگی بالایی داشته باشد؛ این را سرهنگ کشیر میگوید: «از وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست داریم تا کارخانههای تولید داخلی یا کارخانههایی را که موتورسیکلت مونتاژ میکنند موظف کند تا روی تمام محصولات، سیستم GPS یا نمونهای شبیه به آن نصب کنند. این سیستم باید قابلیت ارسال آلارم به پلیس در صورت تخلف مثل تردد در جهت مخالف یا سرعت بالا داشته باشد و حتی پلیس بتواند از راه دور وسیله را خاموش کند تا بتوان وسیله نقلیه را حتی به پارکینگ خانه متخلف برده و در آنجا مدت زمان مشخصی توقیف کرد.
موتورسوار متخلف حادثهساز، باعث ناهنجاری و رعب و وحشت میشود. موتورسواری که در پیادهرو حرکت میکند یا سرعت بالایی در خیابانها و بزرگراهها دارد اگر بداند که پلیس به صورت آنلاین تخلف او را میبیند و موتورسیکلت را توقیف میکند یا جریمه سنگینی برایش صادر میکند، دیگر خلاف نمیکند.»
جریمه مخدوش کردن پلاک
از جریمه تا زندان
پلیس راهور فقط پیگیر تخلفات جادهای موتورسوارها نیست، هرگونه تخلف قانونی مثل پوشاندن یا دستکاری پلاک موتورسیکلت، شماره بدنه، شاسی یا موتور پیگیری میشود. کشیر در این باره میگوید: «طبق ماده ۷۲۱ قانون مجازات اسلامی، این عمل جرم است و بین ۶ ماه تا یک سال حبس دارد. علاوه بر آن ۷۰۰ هزار تومان جریمه نیز برای این تخلف در نظر گرفته شده است. وقتی فردی برای رد کردن چراغ قرمز، پلاک را مخدوش میکند، درواقع مرتکب جرم میشود نه فقط تخلف و مطابق قانون با او برخورد میشود. تخلف جریمه نقدی دارد ولی جرم دادگاهی و زندانی شدن دارد. البته این روزها میزان مخدوشی پلاک کمتر شده است. پوشش پلاک را اکثراً سارقان و موبایل قاپها و خرابکارها انجام میدهند ولی فردی که متخلف نیست دست به این کار نمیزند.»
ارسال دیدگاه