• 2025-02-04
  • 1 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

نمک کم‌سدیم یا نمک پتاسیم؛ راهکاری برای کاهش فشار خون و جلوگیری از بیماری‌های قلبی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دهه‌ها است که کاهش مصرف نمک یکی از توصیه‌های اصلی در دستورالعمل‌های تغذیه‌ای…
نمک کم‌سدیم یا نمک پتاسیم؛ راهکاری برای کاهش فشار خون و جلوگیری از بیماری‌های قلبی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دهه‌ها است که کاهش مصرف نمک یکی از توصیه‌های اصلی در دستورالعمل‌های تغذیه‌ای جهانی بوده است. دلیل این توصیه روشن است: مصرف زیاد سدیم موجود در نمک می‌تواند مشکلات جدی برای سلامتی به وجود آورد، از جمله افزایش خطر فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی. در این راستا، یکی از راهکارهایی که اخیراً مورد توجه قرار گرفته، جایگزینی نمک معمولی با نمک کم‌سدیم یا نمک پتاسیم است.

نمک پتاسیم که به نمک غنی‌شده با پتاسیم نیز معروف است، نوعی نمک است که در آن بخشی از کلرید سدیم با کلرید پتاسیم جایگزین شده است. پتاسیم ماده معدنی ضروری است که در عملکردهای مختلف بدن نقش مهمی دارد. این جایگزینی به افراد کمک می‌کند تا میزان سدیم مصرفی خود را کاهش دهند و در عین حال پتاسیم بیشتری به بدن خود برسانند، که به نوبه خود می‌تواند فشار خون را کاهش دهد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.

طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، مصرف روزانه پتاسیم باید حداقل ۳.۵ گرم باشد، اما در بسیاری از کشورها، مردم به اندازه کافی این ماده معدنی را دریافت نمی‌کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که جایگزینی نمک معمولی با نمک پتاسیم می‌تواند در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی موثر باشد. در واقع، مطالعات مدل‌سازی نشان می‌دهد که مصرف گسترده این نوع نمک می‌تواند سالانه صدها هزار مرگ را کاهش دهد.

با این حال، هنوز موانعی بر سر راه گسترش مصرف این نمک وجود دارد. یکی از مشکلات اصلی این است که افرادی که به بیماری‌های کلیوی پیشرفته مبتلا هستند، نمی‌توانند پتاسیم را به درستی دفع کنند و برای این افراد نمک پتاسیم مناسب نیست. از طرفی، قیمت بالاتر کلرید پتاسیم نسبت به کلرید سدیم، باعث می‌شود که نمک‌های کم‌سدیم در بازار به طور گسترده در دسترس نباشند و فقط به عنوان یک محصول خاص و گران‌قیمت عرضه شوند.

بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۲۱، نمک‌های کم‌سدیم تنها در ۴۷ کشور (عمدتاً کشورهای پردرآمد) در دسترس بودند و قیمت آن‌ها در برخی موارد تا ۱۵ برابر نمک معمولی بود. به گفته کارشناسان، برای گسترش عرضه این نمک باید زنجیره تأمین آن تقویت شود و تولید کلرید پتاسیم با درجه غذایی افزایش یابد.

در حال حاضر، مصرف بیش از حد نمک به عنوان یک معضل جدی به شمار می‌رود و طبق تخمین‌های سازمان جهانی بهداشت، هر ساله ۱.۹ میلیون مرگ در سراسر جهان به دلیل مصرف زیاد نمک رخ می‌دهد. بنابراین، گسترش مصرف نمک کم‌سدیم می‌تواند گامی مهم در جهت کاهش این آمار و بهبود سلامت عمومی باشد.

سازمان جهانی بهداشت توصیه می‌کند که مصرف روزانه سدیم نباید از ۲ گرم تجاوز کند، اما آمارها نشان می‌دهند که مصرف متوسط جهانی سدیم حدود ۴.۳ گرم در روز است. برای مقابله با این بحران، کشورهای عضو این سازمان در سال ۲۰۱۳ متعهد شدند که مصرف سدیم را تا سال ۲۰۲۵ میلادی ۳۰ درصد کاهش دهند، اما این هدف تا امروز به دلایل مختلف به سختی محقق شده و به احتمال زیاد تا ۲۰۳۰ تمدید خواهد شد.

به این ترتیب، نمک کم‌سدیم یا نمک پتاسیم نه تنها به کاهش مصرف سدیم کمک می‌کند بلکه می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت عمومی و کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی داشته باشد.

منبع خبر