- 2025-05-14
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
نخبگان جایی استخدام نشوند!

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم، حسین دهقان، رئیس بنیاد مستضعفان، در آیین اختتامیه سومین دوره مسابقه ملی و مسئلهمحور «راهی شو» گفت: حضور در جمع شما، با چهرههای شاداب، باانگیزه و مصمم برای ورود به عرصه ساختن ایران عزیز، مایه افتخار است.
وی ادامه داد: صحبتهای دانشجویان و نخبگان بسیار راحت و بیتکلف بود و ذهنم درگیر این شد که چه چیزی در این جلسه بیان کنم که هم برای شما و هم برای خودم آموزنده باشد. روزی که کار در بنیاد را آغاز کردم، حکمم را از حضرت آقا دریافت کردم. در بخشی از آن حکم، وظیفه ما ایجاد زمینه برای بهکارگیری و فعالسازی جوانان نخبه و انقلابی کشور بود؛ یعنی همان متخصصانی که در این فضا و اکوسیستم تنفس میکنند.
وی تصریح کرد: امروز بحثهایی مطرح میشود که برخی انقلابیگری میکنند و برخی واقعاً انقلابیاند؛ میان این دو واژه تفاوتی جدی وجود دارد. از نظر من، انقلابی کسی است که از تمام ظرفیتهای خود برای برداشتن باری از دوش جامعهاش استفاده میکند. مهم نیست کجا، در چه جایگاهی یا چه حوزهای فعال است؛ مهم این است که این حس در او وجود داشته باشد که برای حل مشکلی از جامعهاش تلاش کند یا آن را به سطحی بالاتر برساند. این هم کار است، هم جهاد، هم رسالت و هم مأموریت.
وی گفت: انسان تا زمانی که در دایره فیزیکی یا ذهنی خودش محصور است، هیچ پیشرفتی را تجربه نمیکند. اما زمانی که از خود عبور کند، نقطه آغاز رشد، تعالی و تکامل او رقم میخورد. شما جوانان که از توانایی ذهنی، قابلیت علمی و نیروی جوانی بهرهمند هستید، باید این نعمت الهی را صرف رشد خود و محیط پیرامونیتان کنید. هر جا که هستید، آنجا را تحت تأثیر قرار دهید، به آنجا انرژی ببخشید و زندگی را به جریان بیندازید.
رئیس بنیاد مستضعفان ادامه داد: جوان، نماد نشاط، آیندهخواهی، امید و مطالبهگری است و فراتر از مرزها حاضر است خود را وقف مردم و همنوعانش کند. البته این تلاشها باید با بهرهمندی متناسب همراه باشد؛ زیرا زندگی، هزینه دارد. اما آنچه به کار انسان رنگ و جلا میدهد، نیت و نحوه نگاه او به کار است.
وی خطاب به جوانان تأکید کرد: هیچگاه دنبال این نباشید که کسی شما را استخدام کند. استخدام یعنی پیشفروش عمر. شما در اختیار یک سازمان قرار میگیرید، در ازای آن جبران خدمت دریافت میکنید، اما در واقع سرمایه جوانیتان را به بهای یک حقوق فروختهاید. به جای آن، به کارآفرینی فکر کنید، به خلق فرصت برای دیگران بیندیشید. شغل یعنی قرار گرفتن در یک چارچوب، اما کار یعنی به میدان آوردن جوهره توانمندی خود با استقلال و خلاقیت. اگر این نگاه حاکم باشد، همان چیزی محقق میشود که ما بهدنبال آن هستیم.
دهقان افزود: خداوند فرصتها و امکانها را فراهم میکند، اما این بهمعنای تلاش نکردن نیست. باید نمونههای موفق را دید، زندگینامه کارآفرینان بزرگ را مطالعه کرد. چه آنان که در قید حیاتاند و چه آنهایی که دورهای از زندگیشان را صرف خدمت کردهاند. هیچکدام بدون سختی، بدون موانع و بدون تلاش به جایی نرسیدهاند.
وی خاطرنشان کرد: همین موانعاند که انسان را میسازند و او را صیقل میدهند. این مشکلات انسان را از حالت گلخانهای خارج کرده و تبدیل به درختانی پرقدرت میکنند که حتی در دل کویر و در مواجهه با طوفان، رعد و برق، همچنان استوار میمانند. ما نیز باید حرکت کنیم.
وی در ادامه سخنان خود، با تأکید بر اهمیت تغییر نگرش و ارتقای افق ذهنی نخبگان گفت: نباید منتظر باشیم کسی برای ما فرش قرمز پهن کند؛ باید کاری کنیم که دیگران خودشان فرش قرمز بیندازند و از ما بخواهند عبور کنیم. این اتفاق زمانی میافتد که برای خودمان برند و اعتبار بسازیم، بهگونهای رفتار کنیم که همه خواهان همکاری با ما باشند و این ما باشیم که تصمیم بگیریم با چه قیمتی، برای چه کسی و در کجا کار کنیم.
وی افزود: امروز این فرصت برای همه شما فراهم است. نمیخواهم با این حرفها فضای ذهنیتان را تیره کنم، اما وقت آن است که از پلههای فعلی بالا برویم، افق دیدمان را بلندتر ببینیم و آینده را در مقیاس وسیعتری تصور کنیم. هر لحظه از عمر ما قیمتی دارد و باید آن را به بهترین شکل صرف کنیم. این ما هستیم که برای زمانمان ارزش تعیین میکنیم.
دهقان با اشاره به ارزش عمر انسان اظهار کرد: عمر یک مسیر یکطرفه است؛ نه قابل بازگشت است و نه قابل جایگزینی. ما هستیم که به این مسیر عرض و عمق میدهیم و معنا میبخشیم. اگر در مسیر زندگی و کار، با موانع و سنگلاخها روبهرو شدیم، باید از خود بپرسیم: همت ما کجاست؟ اراده ما چقدر است؟ نقطهی تسلیم و گریزمان را کجا تعریف میکنیم؟ جوانی یعنی اینکه هیچ مانعی نتواند ما را متوقف کند؛ چون هدف متعالی داریم و برای آن میسازیم، میسوزیم و پیش میرویم.
وی خطاب به نخبگان جوان گفت: رسیدن به موفقیت یک چیز است، حفظ آن چیز دیگر. سختترین بخش کار، نگهداشتن جایگاه بهدستآمده است. اگر این دوره را بهعنوان یک مسابقه ببینیم، مهمتر از برندهشدن، آغاز یک مسیر جهشی است. این اختتامیه نیست، آغاز یک مرحلهی جدید است؛ یک پرش برای رفتن به سطحی بالاتر.
وی تأکید کرد: در بنیاد مستضعفان تلاش داریم این مسیر را جدی بگیریم؛ نهفقط در حوزه نخبگان، بلکه در سطح عمومی جامعه نیز باید زمینهساز چنین جهشی باشیم. ما باید در سازمان خود و در سیاستهای اعتباریمان، این نگاه را درونی کنیم.
وی در ادامه با اشاره به دغدغههای نخبگان درباره ارتباط خودسازی فردی با ساختارهای حاکمیتی بهویژه دولت گفت: این تصور که دولت موجودی ناکارآمد و زائد است، صحیح نیست. دولت میتواند کارآمد باشد، مشروط بر آنکه اصولی در آن رعایت شود. اولاً دولت بزرگ الزاماً بهمعنای دولت کارآمد نیست. دولتی که مبتنی بر نظام شایستهسالاری نباشد، نمیتواند موثر عمل کند. دولتی که صرفاً تبدیل به کارخانهی توزیع موقعیت و شغل شود، قطعاً ناکارآمد خواهد بود.
دهقان افزود: دولت باید در جایگاه سیاستگذار، هدایتگر و تنظیمگر قرار بگیرد و با جذب بهترین استعدادها، بستری برای فعالیت آنها در جامعه فراهم کند. اگر دولت بتواند زیرساختهایی بسازد که جامعه بر بستر آنها شکوفا شود، کار درستی کرده است. پس از آن نیز باید از پروژهها و تصدیگریها خارج شود و امور را واگذار کند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه