مهمترین فیلم‌های که با موضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی ساخته شده‌اند از «سرب» تا «1968» | زخم زیتون

موضوع اختلاف نظر ایران با صهونیست‌ها و ظلمی که در حق فلسطینی‌ها می‌کنند، موضوع جدیدی نیست. داستان نزدیک به نیم…
مهمترین فیلم‌های که با موضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی ساخته شده‌اند از «سرب» تا «1968» | زخم زیتون

موضوع اختلاف نظر ایران با صهونیست‌ها و ظلمی که در حق فلسطینی‌ها می‌کنند، موضوع جدیدی نیست. داستان نزدیک به نیم قرن فشار سیاسی و اجتماعی است. گاهی گمان می‌رود که اختلاف ایرانی‌ها با اسراییلی‌ها مربوط به پس از انقلاب است، اما این داستان، قصه‌ای طولانی است. قصه‌ای که از دهه‌های گذشته مورد توجه بوده و سینمای ایران هم بارها به این مسایل پرداخته از «سرب» مسعود کیمیایی تا «1968» که در جشنواره چهل و سوم فیلم فجر از آن رونمایی شد.

اتفاقاتی که صهونیست‌ها در این سال‌ها در جهان و مخصوصا در نوار غزه و فلسطین با بی‌رحمی رقم زدند، تبدیل به یک نسل‌کشی شده است. در همین ماه‌های اخیر هم این موضوع شدت بیشتری گرفت و اسراییلی‌ها در منقطه قدرت خود را با کشتن زنان و بچه‌ها به رخ می‌کشیدند. امسال یکی از فیلم‌های بحث‌برانگیز جشنواره فیلم «1968» است که به داستانی کمتر پرداخته شده درباره اختلاف ایرانی‌ها با صهیونیست‌ها در سال‌های دهه 40 می‌پردازد. از پس از انقلاب اسلامی آثار متعددی با دیدگاه ضدصهیونیستی در سینما و تلویزیون ساخته شده که به ابعاد اعمال اسراییلی‌ها می‌پردازد.

سرب| مسعود کیمیایی‌ | 1367

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968زنده‌یادان فتحعلی اویسی و هادی اسلامی در نمایی از فیلم «سرب»

در اواخر دهه 1940 میلادی که مصادف با اواخر دهه 1320 شمسی بود، پس از پایان جنگ جهانی دوم، اسراییلی‌ها در سرزمین موعود، اسراییل نوین را شکل دادند و این واقعه پایه‌گذار صهونیسم در جهان بود. اما بسیاری از یهودیان جهان حسابشان از صهونیسم جدا بود. مسعود کیمیایی در اواسط دهه 60 با نگاهی به این واقعه فیلم «سرب» را ساخت. فیلمی درباره انتقال یهودیان از ایران به سرزمین موعود. «سرب» با به تصویر کشیدن سال‌های دهه 30 و تفاوت یهودی و صهونیست، اثری قابل تامل و قابل ارجاع از کیمیایی به جا گذاشت.  

آتش پنهان | حبیب کاوش | 1369

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968نمایی از فیلم «آتش پنهان» ساخته زنده یاد حبیب کاوش

اولین فیلمی که پس از انقلاب ایران درباره ارتباط مردم فلسطین و مقاومتشان در برابر رژیم صهونیستی ساخته شد «آتش پنهان» حبیب کاوش بود. فیلم در دل مبارزات فلسطینی‌ها می‌گذشت. داستان درباره ارتباطات خانوادگی بهودی‌های فلسطین است. قصه از جایی شروع می‌شود که ژاکوب، یهودی لبنانی الاصل، در یک میهمانی، به همراه تعدادی از نزدیکانش به دست گروهی که به لباس رزمندگان فلسطینی درآمده‌اند کشته می شود. رزمندگان فلسطینی که متوجه می‌شوند هدف اسرائیلی‌ها از این ماجرا برانگیختن افکار عمومی علیه مبارزه آنها است، تلاش می‌کنند واقعیت تروریست‌ها را فاش کنند. اما ماجرا ادامه دارد و اتفاقات دیگری در انتظار این خانواده یهودی است.

بازمانده | سیف‌الله داد | 1373

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968نمایی از فیلم «بازمانده» ساخته زنده یاد سیف‌الله داد

یکی از مهم‌ترین آثار ضدصهونیستی که در سینمای ایران ساخته شده «بازمانده» است. این فیلم به جزییات زندگی فلسطینی‌ها در حملات گسترده اسراییلی‌ها به خانه و زندگی آنها پرداخته و تصویر تکان‌دهند و ماندگاری از این اتفاق به مخاطب نشان می‌دهد. داد برای ساخت این فیلم از بازیگران عرب و در لوکیشن‌های کشورهای عربی استفاده کرد که به باورپذیری فیلم بسیار کمک کرد. سیف‌الله داد فیلمنامه این فیلم را بر اساس داستانی از غسان کنفانی نویسنده فلسطینی به نام بازگشت به حیفا نوشته است و قصه آن در سال ۱۹۴۸ و تشکیل اسرائیل و تسلط بر شهر حیفا می‌گذرد.

لبنان عشق من | حسین کاربخش | 1374

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968نمایی از فیلم «لبنان، عشق من» ساخته حسن کاربخش

حسین کاربخش که در دهه 60 بیشتر روی موضوع جنگ ایران و عراق تمرکز داشت، در دهه 70 تصمیم گرفت فیلمی در نقد جنگ اسراییل و لبنان بسازد. او هم مانند سیف‌الله داد از بازیگران عرب و لوکیشن‌های خارجی برای ساخت فیلمش استفاده کرد. داستان بیشتر درباره امداداگران اروپایی بود که به صورت داوطلبانه پایشان به سرزمین‌های اشغالی باز می‌شود. شخصیت اصلی ماری یک امادگر فرانسوی است که برای نجات جان یک دختر لبنانی در معرضض حمله اسراییلی‌ها قرار می‌گیرد، اما جوانان فلسطینی به کمک او می‌آیند.  

هفت سنگ | سید عبدالرضا نواب صفوی | 1376

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968بیژن امکانیان در نمایی از فیلم «هفت سنگ»

سال 1376 عبدالرضا نواب‌صفوی، سریالی 17 قسمتی به نام «هفت سنگ» را برای تلویزیون ساخت. یک سال بعد فیلم سینمایی از این سریال استخراج شد به همین نام که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. این فیلم قصه فرزند یک خاخام بزرگ اسراییلی را روایت می‌کرد که می‌خواست با بزرگان انتفاضه فلسطین همکاری کند و از عقاید صهونیستی روی‌گردان بود. «هفت سنگ» یکی از اولین ساخته‌ها درباره فلسطین بود که با حضور چهره‌های مطرح سینما و تلویزیون ایران جلوی دوربین رفت و یکی از آثار قابل توجه ضدصهونیستی ساخته شده است.

شکارچی شنبه | پرویز شیخ‌طادی | 1388

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968علی نصیریان در نمایی از فیلم «شکارچی شنبه»

یکی از آثار سینمای ایران که با نگاهی متفاوت به مسله صهیونیست پرداخته «شکارچی شنبه» ساخته پرویز شیخ‌طادی است. این فیلم داستان پسری است که در میان عقاید مختلف می‌گردد و به شناختی متفاوتی از جهان و عقاید صهونیستی می‌رسد که او را از یک موجود معصوم به یک شخصیت خشن و خون‌ریز تبدیل می‌کند. او بیشتر از همه تحت تاثیر پدربزرگش است که از بزرگان جریان فکری صهیونیست است و بر ذهن کوک اثر می‌گذارد. این فیلم به دلیل برخی برداشت‌ها امکان اکران در جشنواره را از دست داده بود که مدتی بعد توانست به اکران برسد.

سی و سه روز | جمال شورجه | 1391

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968دارین حمزه در نمایی از فیلم «سی وسه روز»

فیلم محصول مشترک سینمای ایران و لبنان است. فیلمی که جمال شورجه در آن تصویری از مقاومت 33 روزه حزب‌الله لبنان در برابر رژیم صهونیستی را نشان می‌دهد. داستان در سال 2006 و در جنوب لبنان می‌گذرد. زمانی که نیروهای حزب الله لبنان دو نظامی ارتش اسرائیل را به گروگان می‌گیرند تا به دشمن فشار بیاورند اسیرهای لبنانی را آزاد کند. اسرائیل یکی از بی رحم ترین نظامیان عالی رتبه خود به نام سرهنگ ادی را روانه منطقه می کند. سرهنگ با فرمانده منطقه به نام هانا قبلاً رابطه‌ای عاطفی داشته و به آن خیانت کرده است. این ماجراها به هم پیوند می‌خورد و قصه مقاومت 33 روزه در بستر این موضوعات روایت می‌شود.

1968 | امیرمهدی پوروزیری | 1403

باموضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی فیلم‌های متعددی ساخته شده از سرب تا 1968احمد امیر انصاری و امیر نوروزی در نمایی از فیلم «1968»

سال 1347 در تهران جام ملت‌های آسیا برگزار شده. در فینال این بازی‌ها ایران و اسراییل در مقابل هم قرار می‌گیرند. اما در پیش‌زمینه این بازی چندین جوان هستند که به دلیل عقاید ضدصهونیستی، قصد انتقام گرفتن از اسراییلی‌ها را دارند. آنها می‌خواهند با برهم زدن بازی فینال و گروگانگیری بازیکن‌ها این کار را انجام دهند. هرکدام از افرادی که در این عملیات حضور دارند، داستانی دارند که به نحوی باعث به وجود آمدن عقاید ضدصهونیستی در آنها می‌شود. تیم یاران بازی را می‌برد، اما عملیات مسیر دیگر را پیش می‌گیرد. این خلاصه داستان فیلم «1968» است که راوی یک داستان تاریخی کمتر پرداخته شده در دهه 40 ایران است. بستر تاریخی روایت فیلم از عقاید ضدصهیونیستی ایرانی‌ها در دهه‌های گذشته پرده بر می‌دارد.

«قناری» به کارگردانی جواد اردکانی، «هیام» ساخته محمد درمنش، «زخم زیتون» به کارگردانی محمدرضا آهنج و «تولدی دیگر» ساخته عباس رافعی دیگر فیلم‌هایی هستند که با موضوع مبارزه با رژیم صهیونیستی ساخته شده‌اند.

منبع خبر