- 2025-02-08
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
مروری بر حضور زنان کارگردان در ده دوره اخیر جشنواره فیلم فجر به بهانه نمایش فیلم «مرد آرام» به کارگردانی بهنوش صادقی که تنها زن جشنواره امسال است | به نام «زن»
![مروری بر حضور زنان کارگردان در ده دوره اخیر جشنواره فیلم فجر به بهانه نمایش فیلم «مرد آرام» به کارگردانی بهنوش صادقی که تنها زن جشنواره امسال است | به نام «زن»](https://itimes.ir/wp-content/uploads/2025/02/جشنواره-کارگردانان-زن-scaled.jpg)
حضور زنان در دورههایی از جشنواره فیلم فجر چشمگیر بوده و بسیاری از جوایز بخش مسابقه در اختیار فیلم کارگردانهای زن قرار گرفته است اما در بعضی جشنوارهها مثل امسال فقط فیلم یک کارگردان زن در جمع آثار بخش رقابت سودای سیمرغ حضور دارد. بهنوش صادقی با فیلم «مرد آرام» نماینده کارگردانهای زن در جشنواره چهلوسوم است. او با فیلمی درباره زندگی یک مرد و نوجوان افغانستانی در این رویداد حاضر شده است.
به گزارش فیلمنیوز، به بهانه حضور بهنوش صادقی به عنوان تنها زن کارگردان در جشنواره فیلم چهلوسوم فجر، نگاهی داریم به حضور کارگردانهای زن در ده جشنواره اخیر فیلم فجر.
جشنواره سیوچهارم | کارگردانان زن حاضر : 2 نفر
تینا پاکروان در جشنواره سی و چهارم فیلم «نیمه شب اتفاق افتاد» را در بخش مسابقه داشت.
در جشنواره سیوچهارم فیلم فجر نرگس آبیار با فیلم سینمایی «نفس» حضور داشت و تینا پاکروان هم با فیلم «نیمه شب اتفاق افتاد». نرگس آبیار بعد از موفقیت فیلم «شیار 143»، بلافاصله سراغ فیلم بعدیاش «نفس» رفت؛ فیلمی که حالوهوای دختربچهای را در ایام انقلاب و جنگ روایت میکرد. «نفس» در جشنواره فجر دو جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین فیلم در بخش نگاه ملی را به دست آورد. «نیمهشب اتفاق افتاد» تینا پاکروان با وجود استقبالی که از آن در جشنواره موفقیتی به دست نیاورد.
جشنواره سیوپنجم | کارگردانان زن حاضر : 5 نفر
آخرین حضور پوران درخشنده در جشنواره فجر تا به اینجا به دوره سی و پنجم برمیگردد.
در جشنواره سیوپنجم فیلم فجر، حضور زنان کارگردان پررنگ بود. پوران درخشنده فیلم «زیر سقف دودی» را به جشنواره آورده بود، آیدا پناهنده با «اسرافیل» در جشنواره حضور داشت و منیر قیدی هم با «ویلاییها». از سوی دیگر بهنوش صادقی هم اولین فیلمش «خانه دیگری» را در این جشنواره نمایش داد. «زیر سقف دودی» در 5 رشته نامزد شد و سیمرغ بهترین چهرهپردازی هم به ایمان امیدواری برای این فیلم رسید. هدیه تهرانی برای فیلم «اسرافیل» نامزد سیمرغ شد. «ویلاییها» یکی از مهمترین فیلمهای جشنواره سیوپنجم بود. این فیلم نامزد 8 سیمرغ شد و نهایتا سیمرغ استعداد درخشان بهترین فیلم اول، بهترین مکمل زن (ثریا قاسمی) و جلوههای ویژه بصری را به دست آورد. در این دوره علاوه بر صادقی، یک کارگردان فیلم اولی به نام «رقیه توکلی» هم حضور داشت که با فیلم «مادری» در جشنواره حاضر بود.
جشنواره سیوششم | کارگردانان زن حاضر : یک نفر
منیژه حکمت با فیلم «جاده قدیم» در جشنواره سی و ششم حاضر شد.
منیژه حکمت با فیلم سینمایی «جاده قدیم» تنها بانوی فیلمساز حاضر در بخش سودای سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر بود. حکمت بعد از ده سال دوری از سینما، با «جاده قدیم» بار دیگر در جشنواره حضور پیدا کرد. فیلم با بازی مهتاب کرامتی، آتیلا پسیانی، پرویز پورحسینی، هدا زینالعابدین، لیلی رشیدی، ترلان پروانه و …برخلاف انتظار اثر قابلتوجهی نبود و در هیچ رشتهای نامزد سیمرغ نشد.
جشنواره سیوهفتم | کارگردانان زن حاضر : 6 نفر
نرگس آبیار موفقترین کارگردان زن حاضر در جشنواره سی و هفتم بود.
در جشنواره سیوهفتم نرگس آبیار با فیلم «شبی که ماه کامل شد»، آزیتا موگویی با «ایده اصلی»، یلدا جبلی با «جمشیدیه» و مونا زند حقیقی با «بنفشه آفریقایی» حضور داشتند. «شبی که ماه کامل شد» با نامزدی در ۱۳ رشته، توانست ۶ سیمرغ بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین چهره پردازی را به خود اختصاص دهد. «بنفشه آفریقایی» در جشنواره سیو ششم فیلم فجر، در دو رشته بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین موسیقی متن نامزد سیمرغ شد. فیلم «ایده اصلی» با اینکه به نسبت فیلم پرخرجی به حساب میآمد در جشنواره به آن توجهی نشد و «جمشیدیه» هم نامش در هیچ بخشی جزو نامزدها نبود.
جشنواره سیوهشتم | کارگردانان زن حاضر : 1 نفر
نیکی کریمی تنها کارگردان زن حاضر در جشنواره سی و هشتم بود.
نیکی کریمی در جشنواره سیوهشتم فیلم فجر با فیلم «آتابای» حضور پیدا کرد. ؛ فیلمی که فصل جدیدی در کارنامه کارگردانی کریمی به حساب میآید. او این فیلم را براساس فیلمنامه مشترک خودش به همراه هادی حجازیفر ساخت و برای آن در پنج رشته نامزد سیمرغ شد. کریمی در سال 1398 تنها کارگردان زن جشنواره فجر بود.
جشنواره سیونهم | کارگردانان زن حاضر : 3 نفر
«آیدا پناهنده» در جشنواره سی و نهم فیلم تحسین شده «تی تی» را در بخش مسابقه داشت.
نرگس آبیار در جشنواره سیونهم فیلم فجر با فیلم «ابلق» به میدان آمد. ؛ فیلمی که با آثار قبلیاش متفاوت بود و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. «ابلق» در ده رشته نامزد سیمرغ بود و نهایتا 4 سیمرغ به نامش خورد. آیدا پناهنده فیلم «تیتی» را به این جشنواره آورد؛ عاشقانهای جذاب که هم در جشنواره و هم اکران مخاطبان را غافلگیر کرد. این فیلم در 4 رشته نامزد سیمرغ شد اما نتوانست جایزهای را از آن خود کند. فرنوش صمدی فیلم سینمایی «خط فرضی» در این جشنواره حاضر شد و نامش به عنوان نامزد در دو رشته به ثبت رسید.
جشنواره چهلم | کارگردانان زن حاضر : 1 نفر
منیرقیدی در جشنواره چهلم با فیلم «دسته دختران» تنها کارگردان زن در این دوره بود.
منیر قیدی تنها کارگردان زن جشنواره چهلم فیلم فجر بود. او بعد از ویلاییها، با فیلم «دسته دختران» به میدان آمد. با اینکه فیلم هم به لحاظ سوژه و انتخاب بازیگران پتانسیل زیادی داشت اما آنطور که باید موفق ظاهر نشد. با این حال فرشته حسینی برای نقشافرینی در این فیلم دیپلم افتخار گرفت و فیلم در هفت رشته نامزد سیمرغ شد. سیمرغ بهترین جلوههای بصری هم به این فیلم رسید.
جشنواره چهلویکم | کارگردانان زن حاضر : 2 نفر
«لیلی عاج» به عنوان یک کارگردان زن فیلم اولی ، «سرهنگ ثریا» را در بخش مسابقه داشت.
در جشنواره چهلویکم فیلم فجر دو کارگردان زن حضور داشتند. ناهید عزیزی فیلم «آه سرد» را به جشنواره آورد و لیلی عاج با فیلم «سرهنگ ثریا» در این رقابت حاضر شد. «سرهنگ ثریا» درباره حضور سازمان مجاهدین خلق در پادگان اشرف بود. در دو بخش نامزد سیمرغ شد و خود لیلی عاج هم در بخش نگاه نو دیپلم افتخار گرفت. «آه سرد» موفقیتی در جشنواره به دست نیاورد.
جشنواره چهلودوم | کارگردانان زن حاضر : 1 نفر
انسیه شاهحسینی با فیلم «دست تنها» در جشنواره چهل و یکم حضور پیدا کرد.
در جشنواره چهلودوم غیر از انسیه شاهحسینی کارگردان زن دیگری در بخش سودای سیمرغ حضور نداشت. شاهحسینی با فیلم «دست ناپیدا» به میدان آمد و توانست سیمرغ بلورین «بهترین جلوه های ویژه میدانی» را از آن خود کند. این فیلم هم مثل سایر آثار شاهحسینی درباره حضور زنان در جنگ بود.
جشنواره چهلوسوم | کارگردانان زن حاضر : 1 نفر
تنها کارگردان زن حاضر در جشنواره چهل و سوم «بهنوش صادقی» است.
بهنوش صادقی تنها کارگردان زن جشنواره امسال است. او با فیلم سینمایی «مرد آرام» در بخش مسابقه امسال حضور دارد. این فیلم با بازی مهدی هاشمی و شمیلا شیرزاد درباره زندگی مردی افغانستانی است که برخلاف رسم رایج مردان اطراف خودش عمل میکند و اجازه میدهد همسر نوجوانش درس بخواند و آینده خودش را بسازد. سوژه متفاوت «مرد آرام» و همچنین بازی مهدی هاشمی و شمیلا شیرزاد جزو نکات مهم این فیلم است. باید دید نظر داوران درباره این فیلم چه خواهد بود و آیا تنها زن کارگردان جشنواره امسال موفقیتی به دست خواهد آورد یا خیر.
ارسال دیدگاه