- 2025-02-01
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
مروری اجمالی بر فیلم «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی | داستان یک جنگجو
یکی از فیلمهای قابل توجه در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی است. این فیلم درباره یکی از عملیاتهای مهم زمان جنگ و با نکاهی به زندگی شهید علی هاشمی از سرداران جنگ ساخته شده. «اسفند» محصول سازمان فرهنگی هنری اوج است.
به گزارش فیلمنیوز، فیلم اسفند ساخته دانش اقباشاوی و یکی از امیدهای جشنواره امسال است. فیلمی که قرار بود سال گذشته به جشنواره برسد، اما به دلایلی کارهای تولید آن به طول انجامید و حالا به اکران رسیده. این فیلم در کنار «اشک هور» هر دو مقاطعی از زندگی شهید علی هاشمی را روایت میکنند. اما تمرکز فیلم «اسفند» بیشتر بر شکلدهی عملیات خیبر است.
فیلمنامه | «اسفند» سراغ یکی از حساسترین عملیاتهای هشت سال جنگ ایران و عراق رفته. عملیاتی که نام خیبر را برای آن انتخاب کرده بودند. اما ماجراهایی که به انجام این عملیات و فتح جزایر مجنون در هورالعظیم انجامید، قصه اصلی «اسفند» است. فیلم با نگاهی به زندگی شهید علی هاشمی که فرماندهی قرارگاه سری به نام نصرت را برعهده داشته، آغاز میشود و در ادامه تلاشهای این فرمانده و دیگر فرماندهان جنگ را برای پیشبرد عملیات خیبر میبینیم. یکی از ویژگیهای اصلی فیلمنامه این فیلم جزییاتی از شکلگیری یک عملیات بزرگ و مهم است که برای مخاطب عام که در جریان این جزییات نبودهاند، بسیار جالب و تاثیرگذار خواهد بود. دانش اقباشاوی برای نگارش و تحقیق فیلمنامه چندسالی وقت صرف کرد و قصهای را از روزگارانی روایت کرد که عدهای بیهیچ نام و نشانی در نیزارهای هورالعظیم در حال بررسی و شکلدهی به یک عملیات بزرگ بودند.
ماجرای فیلم «اسفند» درباره شناسایی «هوذالعظیم» و استفاده از پتانسیل آن برای عملیات علیه نیروهای بعثی است.
کارگردانی | دانش اقباشاوی مسیر حرفهای از دستیار کارگردانی در پروژهای بزرگ سینمایی و در کنار کارگردانهایی مانند احمدرضا درویش شروع کرد. او اولین فیلم خود را در سال 1391 به نام «تاجمحل» ساخت که داستانی رئال از زندگی مردمان معمولی شهر آبادان داشت. او پس از این فیلم سراغ یک اثر تجربی به نام «زاپاتا» رفت. اقباشاوی در تمام 3 سال گذشته مشغول تحقیق، نگارش و ساخت فیلم «اسفند» بود. اقباشاوی تجربه سالها دستیاری و تجربه در فضاهای متفاوت کارگردانی خود را در ساخت «اسفند» به کار گرفته تا بتواند یک فیلم جنگی و ماجرایی بسازد. اینکه او خودش در همان سرزمین زیست کرده و حالا روایتی از آنجا را با تکنولوژی امروز بعد از 40 سال روایت میکند، از نکات قابل تامل فیلم است.
فیلم «اسفند» به لحاظ تکنیکی و جلوههای ویژه اثر موفقی است.
ویژگیهای فنی فیلم | ساخت فیلم در سال 1401 با داستانی از سال 1362، به اقدامات فنی زیادی احتیاج دارد. از نور، لباس و گریم و سایر مسایل. اما شاید یکی از ویژگیهای فنی مهم فیلم «اسفند» فیلمبرداری آن است. استرس و دلهرهای که گروه شناسایی در میان آبهای هورالعظیم با آن مواجهه هستند، از طریق دوربین به مخاطب منتقل میشود و این یکی از ویژگیهای قابل توجه فیلم است. بخشهایی از فیلم هم با بازسازی تصویر به سبک دوربینهای قدیمی دهه 60 با همان نویز و نور در کنار سایر تصاویر فیلم تدوین شده که آن هم از عناصر مهم روایی فیلم است.
دانش اقباشاوی در فیلم «اسفند» مقطعی حساس از زدگی شهید علی هاشمی را روایت کرده که نقش او را رضا مسعودی بازی کرده است.
گروه بازیگران | رضا مسعودی، مهدی زمینپرداز، سعید آل بوعبادی، خیام وقارکاشانی، محمدرضا عقدائی یزدی، یاسین مسعودی و محمد عسگری بازیگران اصلی «اسفند» هستند. نقش سردار شهید علی هاشمی بر عهده رضا مسعودی است. او هم مانند دانش اقباشاوی کار سینمایی را با دستیاری شروع کرده و در اثر قبلی اقباشاوی یعنی «زاپاتا» و در نقش کوتاهی در فیلم «ویلای ساحلی» کیانوش عیاری حضور داشته. مسعودی به دلیل اینکه بومی منطقه خوزستان است، تلاشش برای بازی رئال در نقش شهید هاشمی تا اندازه زیادی به بار نشسته. بسیاری از نقشها برعهده بازیگران بومی منطقه است و این در باورپذیر شدن نقش عربهای خوزستان در ماجرای عمیات خبیر بسیار کمک کننده بوده. اما شاید متفاوتترین نقش این فیلم بر عهده خیام وقارکاشانی در نقش محسن رضایی فرمانده جنگ در سال 1362 است. او با تکیه بر این شخصیت واقعی از نظر فیزیکی و بیان، بسیار به کاراکتر نزدیک شده است.
فیلم «اسفند» که اکرانهای مردمی خود را آغاز کرده، قرار است عصر روز یکشنبه چهاردهم بهمن ماه در سومین روز برگزاری جشنواره فیلم فجر برای اهالی رسانه در برج میلاد به نمایش دربیاید.
ارسال دیدگاه