• 2025-05-18
  • 3 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

مردان دو برابر زنان بر اثر «سندروم قلب شکسته» میمیرند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از sciencealert، ما همه با درد روانی ناشی از «قلب شکسته» آشنا هستیم—موضوعی که…
مردان دو برابر زنان بر اثر «سندروم قلب شکسته» میمیرند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از sciencealert، ما همه با درد روانی ناشی از «قلب شکسته» آشنا هستیم—موضوعی که الهام‌بخش صدها کتاب، ترانه و فیلم بوده است—اما شواهد علمی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد این پدیده می‌تواند به‌معنای واقعی کلمه کشنده باشد.

اصطلاح علمی این وضعیت کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو (Takotsubo Cardiomyopathy) است؛ نوعی ضعف شدید در عملکرد قلب که معمولاً در اثر استرس شدید جسمی یا عاطفی بروز می‌کند.

مطالعه‌ای جدید از دانشگاه آریزونا که داده‌های ۱۹۹٬۸۹۰ بیمار در ایالات متحده را بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ بررسی کرده، نشان می‌دهد که بروز این بیماری در طول این بازه زمانی کمی افزایش یافته، هم در مردان و هم در زنان. با اینکه ابتلا در زنان شایع‌تر بوده، اما میزان مرگ‌ومیر در مردان بیش از دو برابر زنان گزارش شده است:

۱۱.۲ درصد در مردان در برابر ۵.۵ درصد در زنان
میانگین کلی مرگ‌ومیر ناشی از این سندروم، ۶.۵ درصد بوده است.

تفاوت‌ مرگ‌ومیر میان مردان و زنان

دکتر رضا موحد، متخصص قلب و نویسنده اصلی این مطالعه، می‌گوید:«ما از میزان نسبتاً بالای مرگ‌ومیر ناشی از سندروم تاکوتسوبو شگفت‌زده شدیم، به‌ویژه اینکه این میزان در طول پنج سال مطالعه، تغییر چندانی نداشته و میزان عوارض در بیمارستان نیز بالا بوده است.»

پژوهشگران احتمال می‌دهند که تفاوت در نوع استرس‌های محرک بیماری و تفاوت‌های هورمونی بین مردان و زنان دلیل این شکاف باشد. این سندروم معمولاً به دلیل افزایش ناگهانی هورمون‌های استرس در بدن آغاز می‌شود؛ این استرس می‌تواند جسمی (مثل جراحی یا عفونت) یا عاطفی (مثل طلاق یا از دست دادن عزیز) باشد.

یافته‌ها نشان می‌دهد که مردان بیشتر در اثر استرس‌های جسمی دچار این بیماری می‌شوند، که ممکن است دلیل بالاتر بودن نرخ مرگ‌ومیر در آن‌ها باشد. از سوی دیگر، احتمال دارد تفاوت‌های بیوشیمیایی و هورمونی نیز نقش داشته باشند.

عوارض شایع سندروم تاکوتسوبو

عوارض ناشی از این بیماری در بسیاری از بیماران جدی بوده است، از جمله:

نارسایی احتقانی قلب (۳۵.۹٪)

فیبریلاسیون دهلیزی (۲۰.۷٪)

شوک کاردیوژنیک (۶.۶٪)

سکته مغزی (۵.۳٪)

ایست قلبی (۳.۴٪)

تشخیص دشوار و نیاز به آگاهی بیشتر

به‌دلیل شباهت علائم این بیماری با حمله قلبی یا درد قفسه سینه، معمولاً تشخیص صحیح آن دشوار است. اما پژوهشگران امیدوارند با افزایش آگاهی، روند تشخیص و درمان آن نیز بهبود یابد.

دکتر موحد در ادامه می‌گوید:«برخی از این عوارض، مانند سکته مغزی، ممکن است با شروع زودهنگام داروهای ضدلخته در بیمارانی که عضله قلب آن‌ها ضعیف شده یا دچار آریتمی‌هایی مثل فیبریلاسیون دهلیزی هستند، قابل پیشگیری باشد.»

لزوم تحقیقات بیشتر

اگرچه سندروم قلب شکسته برای متخصصان پدیده‌ای شناخته‌شده است، اما هنوز سؤالات زیادی درباره نحوه بروز، شناسایی زودهنگام و راه‌های کاهش عوارض آن وجود دارد.

لازم به ذکر است که همه موارد این سندروم به شکست‌های عشقی مربوط نمی‌شود، اما از دست دادن عزیزان می‌تواند عواقب جدی روانی و جسمی به‌ویژه بر قلب انسان وارد کند.

دکتر موحد در پایان تأکید می‌کند:«تداوم نرخ بالای مرگ‌ومیر نگران‌کننده است و نشان می‌دهد که باید تحقیقات بیشتری برای بهبود درمان‌ها و یافتن رویکردهای درمانی نوین انجام شود.»

این تحقیق در ژورنال انجمن قلب آمریکا منتشر شده است.

منبع خبر

بیا تو صدا