- 2024-12-04
- 5 بازدید
- 0 دیدگاه
- بین الملل
مجلس برای اصلاح قیمت بنزین به دولت کمک کند، جاخالی ندهد
نگاه تحلیلگر/ گفتوگوی «نامهنیوز» با سیدحمید حسینی
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی گفت: سال به سال وضعیت ناترازی انرژی در کشور بدتر می شود بنابراین با توجه به کاهش ارزش پول ملی و تورم باید قیمت عرضه انرژی هر سال اصلاح شود.
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
نامه نیوز – یکی از مسائل مهم در تامین بنزین کشور، وابستگی به واردات است. طبق گزارشها، میانگین تولید روزانه بنزین در ایران حدود ۱۱۴ میلیون لیتر و مصرف روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر است. این به معنای ناترازی روزانه ۶ میلیون لیتر بنزین است که از طریق واردات تأمین میشود. بر اساس اظهارات مقامات، بنزین وارداتی بهویژه از منابع گازی و نفتی که قیمت آنها در بازارهای جهانی بالاتر از بنزین تولید داخلی است، هزینهای معادل ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان برای هر لیتر خواهد داشت.
این مسأله نشاندهنده فشار اقتصادی در زمینه تأمین بنزین و نیاز به اصلاحات در سیاستهای انرژی و مصرف است. اگرچه ۹۵ درصد از بنزین مصرفی کشور از طریق پالایشگاههای داخلی تأمین میشود، اما همین کسری ۵ درصدی میتواند هزینههای هنگفتی به دولت تحمیل کند. از این رو رئیسجمهور در گفتگوی تلویزیونی پالسی درباره گرانی قیمت بنزین داد اما روشن نکرد دولت چه سناریویی برای اجرای این موضوع دارد و چه میزان سایر قوا و دستگاه های حاکمیتی برای اصلاح قیمت بنزین قرار است با دولت همراهی و همکاری کنند؛ همین موضوع دستمایه ای شد تا مجلسیها از همین حالا نشان دهند اگر اتفاقی بیفتد آنها پای هزینه هایش نمی ایستند و قطعا جاخالی خواهند داد. این دقیقا یادآور تصمیم مشترکی بود که سران سه قوه سال 98 در نشستی مشترک اتخاذ کردند اما بعد از اجرا هیچ کدام آن را گردن نگرفتند.
سیدحمید حسینی در گفتوگو با نامه نیوز درباره تأیید پزشکیان برای اصلاح قیمت بنزین در گفتگوی اخیرش با رسانه ملی اظهار کرد: رئیس جمهور واقعیت ها را بیان کرد. دولت توان آن را ندارد که بنزین را با قیمت تقریبی 50 سنت وارد کند اما با قیمت 3 هزار تومان بفروشد. این کار درستی بود که آقای پزشکیان صادقانه موضوع را با جامعه در میان گذاشت.
وی افزود: فصل بررسی لایحه بودجه در مجلس است بنابراین هم اکنون دولت و مجلس باید برای هزینه و درآمد کشور در سال آینده تصمیم بگیرند. اگر مجلس پای کار باشد قاعدتا نباید از مسئولیت خودش شانه خالی کند بلکه برعکس باید به میدان بیاید و نقش خود را ایفا کند. بالاخره مردم به مجلس برای چنین روزهایی رأی می دهند که تصمیم های مهم بگیرد. اینکه مجلس بگوید «ورود نمی کند» و بخواهد مسئولیت اصلاح قیمت بنزین را صرفا متوجه دولت کند، کار درستی نیست و مصداق بارز شانه خالی کردن از مسئولیت است.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی یادآور شد: دولت از درآمد نفتی سال آینده فقط 12 میلیارد دلار را برای هزینه های خودش درنظر گرفته است، بقیه درآمدها به سایر دستگاه ها همچون نیروهای مسلح یا اجرای پروژه های بزرگ اختصاص خواهد یافت. از آن 12میلیارد دلار نیز فقط 6 میلیارد دلار معادل 210 هزار میلیارد دلار را در بودجه جاری دیده است. از 6 میلیارد دلار درآمد دیگر باید پولی برای واردات بنزین بگذارد.
وی ادامه داد: اگر امروز دولت نفت خام را با قیمت صفر به پالایشگاه بدهد 8 تا 12 هزار تومان به ازای هر لیتر هزینه تولید، توزیع و خرده فروشی بنزین می شود بنابراین باید به سمتی حرکت کرد که دولت نخواهد برای این هزینه از جیبش مبلغی را بپردازد و مصرف کننده آن را تقبل کند.
این فعال حوزه انرژی با اشاره به راهکارهای اجرای صحیح سناریوی اصلاح قیمت بنزین بیان کرد: هم اکنون به 81 میلیون نفر یارانه داده می شود که نیازی واقعا به این کار نیست؛ جمعیت کارگری و دهک های متوسط به پایین فقط باید یارانه دریافت کنند که حدود 40 میلیون نفر می شوند. از طرفی اتفاق خوبی بود که قیمت بنزین سوپر آزاد شد و به خودروهای لوکس وارداتی کارت سوخت تعلق نمی گیرد.
وی افزود: تصمیم دیگر برای آینده می تواند این باشد که سازندگان شهرک های جدید مسکونی درباره نحوه تأمین انرژی برق از محل انرژی خورشیدی پیش بینی لازم را انجام دهند، نه آنکه منتظر اقدامی از طرف دولت باشند. همچنین واردات خودروهای خارجی منوط به از رده خارج سازی خودروهای فرسوده شود. گام بعدی می تواند توسعه استفاده از خودرو برقی در کشور باشد.
حسینی گفت: سال به سال وضعیت ناترازی انرژی در کشور بدتر می شود بنابراین با توجه به کاهش ارزش پول ملی و تورم باید قیمت عرضه انرژی هر سال اصلاح شود. حالا دولت می تواند برای کمک به مردم حمل و نقل عمومی را ارتقا دهد اما دلیلی ندارد که با این وضع درآمدی دولت به همه جامعه اینقدر یارانه بدهد.
ارسال دیدگاه