متا در حال احداث دیتاسنترهای بزرگ هوش مصنوعی با ظرفیت چند گیگاوات است

به اشتراک‌گذاری شرکت متا متعلق به مارک زاکربرگ دیتاسنترهای بزرگ هوش مصنوعی احداث می‌کند. سرمایه‌گذاری…
متا در حال احداث دیتاسنترهای بزرگ هوش مصنوعی با ظرفیت چند گیگاوات است


متا زاکربرگ


به اشتراک‌گذاری

شرکت متا متعلق به مارک زاکربرگ دیتاسنترهای بزرگ هوش مصنوعی احداث می‌کند. سرمایه‌گذاری گسترده متا در حوزه هوش مصنوعی همچنان ادامه دارد و پس از آنکه گزارش‌هایی از پیشنهادهای چند ده میلیون دلاری و در مواردی حتی صدها میلیون دلاری این شرکت برای جذب پژوهشگران برجسته از مؤسسات رقیب منتشر شد، مارک زاکربرگ در شبکه تردز  اعلام کرد که متا قصد دارد چندین دیتاسنتر ابرخوشه با ظرفیت چند گیگاواتی احداث کند تا توان پردازشی خود را به‌طور چشمگیری افزایش دهد.

احداث دیتاسنترهای بزرگ هوش مصنوعی توسط متا

زاکربرگ اظهار داشت نخستین نمونه از این ابرخوشه‌ها که با نام پرومته شناخته می‌شود، در سال 2026 به بهره‌برداری خواهد رسید و پس از آن چندین خوشه عظیم دیگر نیز در دستور کار قرار دارد. به گفته او، «تنها یکی از این خوشه‌ها مساحتی قابل‌توجه از محدوده منهتن را پوشش می‌دهد.» بر اساس گزارشی از مؤسسه پژوهشی SemiAnalysis، ابرخوشه پرومته در ایالت اوهایو در حال ساخت است. همچنین، خوشه دیگری با عنوان هایپریون، در ایالت لوئیزیانا ساخته می‌شود و انتظار می‌رود در سال 2027 عملیاتی گردد.

ابرخوشه، به شبکه‌ای متصل از منابع پردازشی اطلاق می‌شود که شامل واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) یا واحدهای پردازش تانسوری (TPU) بوده و برای انجام پردازش‌های کلان داده، نظیر آموزش مدل‌های هوش مصنوعی، طراحی شده است. اغلب خوشه‌های فعال در زمینه پشتیبانی از پروژه‌های هوش مصنوعی دارای توان مصرفی چند صد مگاوات هستند. رویکرد گیگاواتی متا به‌صورت نظری برتری پردازشی قابل‌توجهی ایجاد می‌کند و زاکربرگ مدعی است متا در مسیر تبدیل شدن به نخستین شرکتی است که ابرخوشه‌ای با ظرفیت گیگاواتی را وارد مدار می‌کند.

 Meta AI

با این حال، ایلان ماسک ممکن است با این ادعا مخالفت کند. او در اوایل سال جاری میلادی عنوان کرد که شرکت هوش مصنوعی‌اش با نام xAI که پشت مدل Grok قرار دارد، در حال ساخت مرکز داده‌ی نسل جدید است که به‌گفته او، «نخستین ابرخوشه آموزش هوش مصنوعی با ظرفیت گیگاواتی» خواهد بود. بنابراین، به‌نظر می‌رسد شاهد رقابتی مستقیم هستیم تا مشخص شود کدام شرکت زودتر مرکز داده خود را وارد فاز عملیاتی می‌کند.

پروژه ماسک در ممفیس ایالت تنسی، و طرح زاکربرگ در اوهایو، فارغ از هدف دستیابی به ظرفیت گیگاواتی برای مراکز داده ابرخوشه‌ای، اشتراک دیگری نیز دارند: هر دو با نگرانی‌های زیست‌محیطی قابل‌توجهی روبه‌رو هستند. در ممفیس، همزمان با پیشرفت عملیات ساخت، شرکت ماسک ظاهرا بدون دریافت مجوزهای زیست‌محیطی لازم، 35 توربین گاز متان سیار وارد پروژه کرده که قادر به تأمین انرژی برای منطقه‌ای با 50 هزار واحد مسکونی هستند و می‌توانند سالانه تا 130 تن اکسیدهای نیتروژن (از آلاینده‌های خطرناک) منتشر کنند.

طرح متا در اوهایو نیز به‌نظر نمی‌رسد از منظر زیست‌محیطی وضعیت بهتری داشته باشد. به گزارش SemiAnalysis، متا در حال احداث دو نیروگاه مستقل گاز طبیعی با ظرفیت 200 مگاوات در محل است تا بتواند نیازهای انرژی این مرکز داده را تأمین کند. هرچند نیروگاه‌های گاز طبیعی نسبت به سوخت‌هایی مانند زغال‌سنگ (که در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ به شرکت‌های فعال در هوش مصنوعی اجازه استفاده از آن داده شده است) آلایندگی کمتری دارند، اما همچنان مقدار قابل‌توجهی از آلاینده‌هایی نظیر اکسیدهای نیتروژن تولید می‌کنند که با افزایش خطر ابتلا به سرطان در جوامع پیرامونی مرتبط هستند.

زاکربرگ در ابتدای سال جاری میلادی وعده داد تا سقف 72 میلیارد دلار در پروژه‌های مرتبط با هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری کند تا بتواند با رقبایی نظیر OpenAI و xAI رقابت کند. شاید بهتر باشد بخشی از این مبلغ هنگفت صرف اطمینان از این شود که پروژه‌های مذکور تأثیرات مخرب جدی بر کیفیت زندگی ساکنان اطراف مراکز داده نداشته باشند.



منبع خبر

بیا تو صدا