- 2024-12-21
- 6 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
فواید شگفت انگیز ویتامین B۱
به گزارش سلامت نیوز به نقل از health.clevelandclinic ، یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی میتواند در ایمن نگه داشتن شما از بسیاری از انواع بیماریهای جدی مفید باشد. به همین دلیل است که متخصصان سلامت توصیه میکنند روزانه رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگ سبز، سبزیها و میوههای فصلی مصرف کنید. به طور کلی، وقتی صحبت از تغذیه میشود، اغلب نیازهای بدن به پروتئین به همراه ویتامین C و D بسیار مورد بحث قرار میگیرد، اما آیا می دانید که ویتامین B نیز به اندازه این مواد مغذی برای بدن ما مهم است؟ ویتامین B-۱ نقش مهمی در حفظ سلامت اعصاب، عضلات و قلب دارد.
تیامین (ویتامین B1): یک ویتامین حیاتی برای سلامت بدن
تیامین که به عنوان ویتامین B1 نیز شناخته میشود، یکی از هشت ویتامین گروه B است. این ویتامین، نخستین عضو از خانواده ویتامینهای B است که توسط محققان کشف شد و از این رو نام “B1” به آن داده شده است. گرچه ممکن است با ویتامین B9 (فولات) که به پیشگیری از نقصهای مادرزادی کمک میکند بیشتر آشنا باشید، اما تیامین نیز به همان اندازه برای سلامت بدن، مغز و قلب شما حیاتی است.
آماندا ایگل، متخصص تغذیه (MS, RD, LD)، میگوید: «تیامین به بدن کمک میکند کربوهیدراتها را برای تولید انرژی تجزیه کند.» از آنجا که بدن انسان قادر به تولید تیامین نیست و فقط مقدار کمی از آن را در کبد ذخیره میکند، لازم است این ویتامین را روزانه از طریق مواد غذایی یا مکملها دریافت کنید.
نقش ویتامین B1 در بدن
بدن شما برای تولید و ذخیره انرژی به کمک مولکولی به نام آدنوزین تری فسفات (ATP) نیاز دارد و تیامین نقش کلیدی در این فرآیند ایفا میکند. ATP سوخت اصلی تمام سلولهای بدن است. تحقیقات نشان داده که تیامین میتواند شش مزیت اصلی زیر را برای سلامتی فراهم کند:
1. کمک به درمان نارسایی قلبی
تیامین برای عملکرد صحیح قلب ضروری است. تحقیقات نشان میدهند که حدود یک سوم از افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب دچار کمبود تیامین هستند. این کمبود میتواند به نوعی نارسایی قلبی به نام “بری بری قلبی” یا “بری بری مرطوب” منجر شود. این بیماری باعث علائمی مانند:
نارسایی احتقانی قلب
تورم در پاها (ادم)
مشکلات تنفسی
وریدهای متورم گردن
مصرف روزانه مکملهای تیامین میتواند علائم این بیماری را بهبود بخشد.
2. حفظ سلامت سیستم عصبی
تیامین برای عملکرد صحیح سیستم عصبی ضروری است. نوع دیگری از کمبود تیامین به نام “بری بری خشک” میتواند باعث آسیب به سیستم عصبی شود. سیستم عصبی شما وظیفه ارسال سیگنالهای مغزی به بدن را بر عهده دارد و کنترل حرکات، افکار و عملکردهای خودکار مانند تنفس و هضم را انجام میدهد.
بری بری خشک معمولاً اعصاب محیطی را تحت تأثیر قرار داده و علائم زیر را ایجاد می کند:
کاهش تعادل و هماهنگی
فلج ساق پا
از دست دادن حس در دست و پا
ضعف عضلانی
درد عصبی یا احساس سوزن سوزن شدن
در صورت تشخیص زودهنگام، میتوان با مصرف بیشتر تیامین از پیشرفت آسیب به سیستم عصبی جلوگیری و آن را درمان کرد. پزشکان ممکن است مکمل روزانه تیامین یا تزریق داخل وریدی آن را تجویز کنند.
3. پیشگیری از بیماریهای مغزی
مغز نیز برای تولید انرژی به تیامین وابسته است. کمبود شدید تیامین میتواند منجر به سندرم ورنیکه-کورساکوف شود، اختلالی که علائمی مشابه آلزایمر دارد. افرادی که در معرض خطر بیشتری برای این سندرم هستند شامل:
افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل (به دلیل کاهش جذب تیامین)،
و افرادی که جراحی بای پس معده انجام دادهاند.
مطالعات حیوانی نشان دادهاند که کمبود مزمن تیامین ممکن است باعث تجمع پروتئینهایی در مغز شود که منجر به مرگ سلولهای مغزی میشود. تحقیقات بیشتری در حال انجام است تا مشخص شود آیا افزایش مصرف تیامین میتواند از بیماریهای مغزی مانند آلزایمر پیشگیری کند یا روند آن را کند نماید.
4. تقویت سیستم ایمنی بدن
ویتامینهای گروه B، از جمله تیامین، در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارند. آنها التهاب ناشی از استرس را کاهش میدهند و به بدن کمک میکنند بهتر با میکروبها و عفونتها مقابله کند. به همین دلیل، تیامین گاهی به عنوان “ویتامین ضد استرس” شناخته میشود.
5. محافظت از سلامت چشم
رژیمهای غذایی غنی از ویتامین B1 میتوانند خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش دهند. آب مروارید باعث ایجاد نواحی کدر روی عدسی چشم میشود و مشکلاتی مانند تاری دید و دوبینی را به وجود میآورد.
6. بهبود مدیریت قند خون
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 معمولاً سطوح پایین تیامین دارند. محققان در حال بررسی هستند که آیا مکملهای تیامین میتوانند:
سطح قند خون را بهبود بخشند
تحمل گلوکز را افزایش دهند
و علائم نوروپاتی دیابتی (مانند درد، سوزش و احساس سوزن سوزن شدن) را کاهش دهند.
مقدار مورد نیاز روزانه تیامین
میزان نیاز روزانه به ویتامین B1 (تیامین) بسته به سن، جنسیت و شرایط خاص مانند بارداری یا شیردهی متفاوت است. مقدار توصیه شده روزانه (RDA) برای تیامین به شرح زیر است:
زنان بالغ: 1.1 میلیگرم در روز
مردان بالغ: 1.2 میلیگرم در روز
زنان باردار یا شیرده: 1.4 میلیگرم در روز
از آنجایی که تیامین محلول در آب است، مصرف اضافی آن از طریق ادرار دفع میشود و عارضهای ایجاد نمیکند.
مقدار توصیه شده (RDA)
سن
0.2 میلی گرم
تولد تا 6 ماهگی
0.3 میلی گرم
نوزادان 7 ماه تا 12 ماه
0.5 میلی گرم
کودکان 1 سال تا 3 سال
0.6 میلی گرم
کودکان 4 سال تا 8 سال
0.9 میلی گرم
کودکان 9 سال تا 13 سال
1.0 میلی گرم
نوجوانان دختر 14 تا 18 سال
1.1 میلی گرم
بزرگسالان زن بالای 18 سال
1.2 میلی گرم
نوجوانان پسر 14 تا 18 سال
1.2 میلی گرم
بزرگسالان مرد بالای 18 سال
1.4 میلی گرم
مادران باردار یا شیرده
چه غذاهایی تیامین دارند؟
تیامین یک ریز مغذی است، به این معنی که مقادیر کمی از ویتامین در غذاهایی که احتمالا هر روز می خورید یافت می شود. این موارد عبارتند از:
لوبیا و عدس
تخم مرغ
ماهی هایی مانند سالمون، قزل آلا و ماهی تن
غلات صبحانه و نان غنی شده
گوشت گاو و مرغ
تخمه آفتابگردان
غذاهای سبوس دار ، مانند برنج قهوه ای ، بلغور جو دوسر و کینوا
ماست
آیا به مکمل های ویتامین B1 نیاز دارم؟
احتمالا نه. خوردن منظم غذاهای غنی از تیامین می تواند تضمین کند که به اندازه کافی از این ویتامین B دریافت می کنید. اگر نگران میزان دریافتی تیامین خود هستید، یک پزشک می تواند آزمایش خون را برای بررسی سطح تیامین شما تجویز کند.
اگر سطح B1 شما پایین است، ممکن است مولتی ویتامین با ویتامین B1 را توصیه کنند. همچنین می توانید قرص تیامین و مکمل های ویتامین B کمپلکس را خریداری کنید. اما یک رژیم غذایی سالم همیشه بهترین راه برای دریافت ویتامین های مورد نیاز شماست.
ارسال دیدگاه