- 2025-05-12
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- آشپزی ، نکات آشپزی
طرز تهیه سرکه توت سیاه+ نکات کپک نزدن

مناسب برای
2 شیشه 1 لیتری
زمان آمادهسازی
45 دقیقه
سرکه توت سیاه، یکی از فرآوردههای طبیعی، خوش عطر و سرشار از خاصیت است که در طب سنتی ایرانی نیز جایگاه ویژهای دارد. شما میتوانید این سرکه طبیعی و خوش طعم را در خانه آماده کنید. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه سرکه توت سیاه و همه فوتوفن های درست کردن این سرکه آشنا شوید.
نگاهی سریع به طرز تهیه
برای درست کردن این سرکه باید توتها را بشویید و بعد با دست یا به کمک گوشتکوب له کنید. در ادامه مقداری آب و در صورت تمایل کمی شکر یا عسل به آن اضافه کنید.
مواد به دست آمده را در ظرف بریزید و صبر کنید تا سرکه آماده شود. در این مدت هر چند روز یک بار سرکه را هم بزنید تا فرایند تخمیر به درستی انجام شود.
رسپی سرکه توت سیاه را میتوانید با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای سرکه توت سیاه
مواد لازممقدار مورد نیازتوت سیاه رسیده و سالم۲ کیلوگرمآب جوشیده خنکبه میزان لازمشکر یا عسل (اختیاری)۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
مرحله اول: توتها را آماده کنید
برای شروع باید توتهای رسیده، سالم و تمیز را انتخاب کنید.
برای درست کردن سرکه نیازی به شستن توتها نیست، اما اگر توتها آلوده به نظر میرسند، میتوانید آنها را چند دور با آب سرد آبکشی کنید و بعد در آبکش بریزید تا کاملا خشک شوند.
به خاطر داشته باشید که شستشوی زیاد ممکن است موجب از بین رفتن باکتریهای طبیعی روی پوست میوه شود و فرایند تخمیر را با مشکل مواجه کند.
مرحله دوم: توتها را له کنید
توتها را در یک ظرف بزرگ بریزید و با دست یا گوشتکوب چوبی خوب له کنید. در ادامه توتهای له شده را در ظرف مناسب بریزید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سرکه بالزامیک
مرحله سوم: آب را اضافه کنید
در این مرحله باید مقداری آب جوشیده سرد شده به توتها اضافه کنید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که سطح توتها را به خوبی بپوشاند.
به خاطر داشته باشید که نباید بیشتر از ۲/۳ ظرف را با آب پر کنید. زیرا سرکه بعد از تخمیر کف میکند و در این شرایط باید فضای کافی داشته باشد.
مرحله چهارم: عسل یا شکر را اضافه کنید
اضافه کردن عسل یا شکر به این سرکه اختیاری است، اما این کار به شروع فرآیند تخمیر کمک زیادی میکند. در صورت تمایل میتوانید یک قاشق عسل یا شکر در ظرف بریزید.
مرحله پنجم: روی ظرف را بپوشانید
در این مرحله باید درب ظرف را با یک پارچه نخی تمیز یا تنظیف ببندید و با کش یا نخ محکم کنید.
در این مرحله به هیچ عنوان از درب محکم یا پلاستیکی استفاده نکنید، چون گازهای تخمیر باید خارج شوند.
استفاده از پارچه از ورود هوا جلوگیری نمیکند و از طرفی مانع ورود حشرات و گرد و خاک به داخل ظرف میشود.
مرحله ششم: ظرف را در مکان مناسب قرار دهید
ظرف را به مدت ۳۰ تا ۴۵ روز در محیطی گرم با دمای تقریبی ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد قرار دهید.
به خاطر داشته باشید که سرکه باید در مکانی تاریک و دور از نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد.
هر دو یا سه روز یک بار با یک قاشق چوبی تمیز، مواد را هم بزنید تا تخمیر به صورت یکنواخت انجام شود و توتها کپک نزنند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سرکه کیوی
مرحله هفتم: سرکه را صاف کنید
پس از گذشت ۴۵ روز، سرکه بوی تند و ترشی پیدا میکند که نشانه پایان تخمیر است.
در این مرحله باید مایع به دست آمده را از صافی پارچهای یا الک رد ریز رد کنید تا تفالهها جدا شوند.
اگر دوست دارید سرکه شما ظاهر شفافتری داشته باشد، بهتر است آن را چند بار از صافی نخی رد کنید.
مرحله هشتم: سرکه را در شیشه بریزید
در این مرحله باید سرکه صاف شده را در بطریهای شیشهای تمیز و استریل شده بریزید.
درب شیشهها را محکم ببندید و آنها را در محیط خنک، خشک و دور از نور نگهداری کنید.
این سرکه به مرور خوش طعمتر میشود و طعم قویتری پیدا میکند.
نکات مهم برای جلوگیری از کپک زدن سرکه توت سیاه
در این بخش به نکاتی کلیدی برای جلوگیری از کپک زدن سرکه توت سیاه اشاره شده است.
برای درست کردن این سرکه طبیعی با توت باید از ظرف تمیز و خشک استفاده کنید. ورود هرگونه آلودگی، چربی یا رطوبت اضافی در ظرف موجب کپک زدن سرکه میشود.برای هم زدن این سرکه از قاشق چوبی تمیز و کاملا خشک استفاده کنید.برای پوشاندن درب ظرف باید از پارچه تمیز، بدون پرز که به خوبی روی قسمت بالای ظرف محکم میشود، استفاده کنید. این کار از ورود حشرات و تخمگذاری مگسها جلوگیری میکند.هم نزدن سرکه به صورت مرتب باعث ته نشین شدن میوهها و ایجاد محیط مناسب برای کپک میشود.به خاطر داشته باشید که دمای بالا یا خیلی پایین و رطوبت بیش از حد محیط، موجب کپک زدن سرکه میشود.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
نکات و فوتوفن های طرز تهیه سرکه توت سیاه
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت سرکه توت سیاه اشاره شده است، با ما همراه باشید.
برای درست کردن این سرکه باید از توتهای کاملا رسیده استفاده کنید. استفاده از توتهای نارس یا خراب، طعم نهایی سرکه را خراب میکند.زمان تخمیر سرکه توت سیاه طبیعی بیشتر از ۴۰ روز است و هر چه زمان بیشتری بگذرد، طعم آن بهتر و قویتر میشود.در صورت داشتن سرکه طبیعی دیگر، میتوانید چند قاشق به ترکیب اولیه سرکه اضافه کنید. این کار باعث شروع سریعتر فرایند تخمیر میشود.اگر سرکهتان کدر بود، میتوانید آن را با پارچه نخی دو بار صاف کنید. همچنین میتوانید آن را برای چند روز در یخچال قرار دهید تا ته نشین و شفافتر شود.برای نگهداری طولانی مدت سرکه توت سیاه باید از بطریهای شیشهای تیره استفاده کنید. اگر به شیشه سیاه دسترسی ندارید میتوانید سطح بیرون بطری را با پارچه بپوشانید تا نور باعث تغییر رنگ و طعم آن نشود.اگر بوی سرکه تند و مزه آن ترش و اندکی شیرین است، سرکه شما آماده است. اگر بوی کپک، تخممرغ یا الکل شدید داشت، فرآیند تخمیر به درستی انجام نشده است.از مهمترین خواص سرکه توت سیاه میتوان به درمان دیابت، درمان کم خونی، تقویت قلب، رفع ریزش مو و همچنین تصفیه خون و تقویت کلیهها اشاره کرد.اضافه کردن شکر و عسل به این سرکه اختیاری است و در صورت تمایل میتوانید این سرکه را تنها با توت له شده و آب نیز آماده کنید.نحوه مصرف سرکه توت سیاه بسیار راحت است. میتوانید از این سرکه برای مزه دار کردن انواع غذا، سالاد یا درست کردن ترشی استفاده کنید.از مهمترین مضرات سرکه توت میتوان به تشدید درد مفاصل و همچنین ایجاد آلرژی اشاره کرد.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه سرکه توت سیاه و همه فوتوفن های درست کردن این غذا اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این غذا را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه