طرز تهیه سرکه توت سفید+ نکات کپک نزدن

مناسب برای 1 شیشه زمان آماده‌سازی 1 ماه سرکه توت سفید یکی از سالم‌ترین انواع سرکه‌ خانگی است که به…
طرز تهیه سرکه توت سفید+ نکات کپک نزدن

مناسب برای

1 شیشه

زمان آماده‌سازی

1 ماه

سرکه توت سفید یکی از سالم‌ترین انواع سرکه‌ خانگی است که به خاطر خواص درمانی فراوان و طعم ملایمی که دارد بسیار محبوب است. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه سرکه توت سفید به 4 روش و همه فوت‌وفن‌های درست کردن این سرکه آشنا شوید.

نگاهی سریع به طرز تهیه

برای درست کردن این سرکه باید توت سفید را له و با مقداری آب ترکیب کنید. مخلوط به دست آمده را در ظرف مناسب بریزید.

مقداری شکر یا عسل به مواد اضافه کنید و آن‌ها را در ظرف مناسب بریزید. روی ظرف را با پارچه بپوشانید و هر روز مواد سرکه را هم بزنید.

بعد از حدود 2 هفته می‌توانید توت‌ها را از صافی رد کنید. مایع به دست آماده را در ظرف مناسب بریزید. بعد از حدود یک ماه سرکه شما آماده است.

می‌توانید این سرکه را با سرکه مادر، خمیر مایه نان و تفاله توت نیز آماده کنید. رسپی این سرکه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای سرکه توت سفید خانگی

مواد لازممقدار مورد نیازتوت سفید رسیده و سالم2 کیلوگرمآب جوشیده و سرد شدهبه میزان لازمشکر یا عسل (اختیاری)1 تا 2 قاشق غذاخوری

مرحله اول: توت‌ها را آماده کنید

برای شروع باید توت‌های سفید رسیده و سالم را انتخاب کنید.

اگر احساس می‌کنید توت‌ها خاکی و کثیف هستند، می‌توانید آن‌ها را با آب سرد بشویید و روی پارچه‌ای تمیز پهن کنید تا کاملا خشک شوند.

توجه داشته باشید که شستشوی زیاد توت‌ها موجب از بین رفتن باکتری‌های مفید روی پوست میوه می‌شود و این موضوع ممکن است فرآیند تخمیر را با مشکل مواجه کند.

مرحله دوم: توت‌ها را له کنید

بعد از این که توت‌ها کاملا خشک شدند، آن‌ها را در ظرف بزرگی بریزید و با دست یا گوشتکوب چوبی خوب له کنید تا آب و گوشت میوه از هم جدا شوند. این کار به تسریع فرآیند تخمیر کمک می‌کند.

مرحله سوم: آب را اضافه کنید

در این مرحله باید مقداری آب جوشیده و سرد شده به توت‌های له شده اضافه کنید. مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که روی توت‌ها را به طور کامل بپوشاند.

بعد از اضافه کردن آب، ترکیبی خمیری و یکدست ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه سرکه توت سیاه

مرحله پنجم: مواد سرکه را در ظرف مناسب بریزید

خمیر توت‌ را در یک ظرف شیشه‌ای یا سفالی تمیز بریزید. اگر از ظرف پلاستیکی استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که پلاستیک آن از نوع مرغوب و مناسب است.

حدود 2/3 ظرف را با مخلوط توت پر کنید تا فضای کافی برای گازهای حاصل از تخمیر باقی بماند.

مرحله ششم: دوباره مقداری آب اضافه کنید

دوباره مقداری آب جوشیده و سرد شده روی مخلوط توت‌ها بریزید، طوری که سطح میوه به طور کامل با آب پوشیده شود.

استفاده از آب تصفیه ‌شده یا جوشیده، از ورود میکروارگانیسم‌های ناسازگار با تخمیر جلوگیری می‌کند.

مرحله هفتم: شکر یا عسل را اضافه کنید

برای تسریع فرآیند تخمیر و کمک به تغذیه باکتری‌های مفید، می‌توانید حدود یک تا 2 قاشق غذاخوری شکر یا عسل به آن اضافه کنید.

این مرحله ضروری نیست، اما موجب غلیظ‌تر و خوش طعم شدن سرکه می‌شود.

مرحله هشتم: دهانه ظرف را بپوشانید

در این مرحله باید دهانه ظرف را با یک پارچه نخی یا تنظیف تمیز بپوشانید و با یک کش محکم ببندید.

این کار بدون مسدود کردن جریان هوا، از ورود حشرات، گرد و غبار و آلودگی به داخل ظرف جلوگیری می‌کند.

مرحله نهم: ظرف را در مکان مناسب قرار دهید

ظرف را در مکانی گرم، تاریک و با تهویه مناسب قرار دهید. بهترین دمای برای تخمیر بین 25 تا 30 درجه سانتی‌گراد است.

به خاطر داشته باشید که نور مستقیم خورشید موجب بروز اختلال در فرآیند تخمیر می‌شود، بنابراین ظرف را در مکانی سایه و دور از نور قرار دهید.

مرحله دهم: سرکه را روزانه هم بزنید

برای درست کردن این سرکه باید هر روز به کمک یک قاشق چوبی تمیز محتویات ظرف را هم بزنید.

این کار به جلوگیری از کپک‌ زدن و پخش شدن یکنواخت باکتری‌های مفید کمک می‌کند. بعد از هم ‌زدن مواد حتما پارچه را دوباره روی ظرف بکشید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش سرکه

مرحله یازدهم: سرکه را صاف کنید

بعد از حدود 10 تا 14 روز و زمانی که تخمیر اولیه صورت گرفت، سرکه بوی ترش و کمی گازدار پیدا می‌کند.

در این مرحله رنگ سرکه کم‌ کم تیره‌تر می‌شود. در پایان این دوره باید سرکه را از صافی رد کنید تا زلال شود.

برای این کار باید سرکه را از یک پارچه یا تنظیف رد کنید تا تفاله‌ها به طور کامل جدا شوند.

سپس مایع به دست آمده را در یک ظرف مناسب بریزید. برای شفاف‌تر شدن سرکه می‌توانید مواد را برای 2 تا 3 بار از صافی رد کنید.

مرحله دوازدهم: سرکه را آماده کنید

ظرف سرکه را دوباره با پارچه بپوشانید و در همان محل قبلی قرار دهید.

تخمیر مرحله دوم سرکه حدود 2 تا 4 هفته طول می‌کشد و بعد از آن سرکه به تدریج ترش‌تر می‌شود.

مرحله سیزدهم: سرکه را در بطری بریزید

پس از حدود ۱ ماه می‌توانید طعم سرکه را بچشید. اگر طعم آن ترش و دلچسب بود، فرآیند تخمیر کامل شده است.

مایع به دست آمده را در بطری‌های شیشه‌ای تیره ‌رنگ بریزید و در یخچال یا جای خنک و تاریک نگهداری کنید.

سرکه توت سفید شما آماده است و می‌توانید از آن برای مزه دار کردن سالاد و غذا استفاده کنید.

سرکه توت سفید با اضافه کردن سرکه مادر

سرکه توت سفید با اضافه کردن سرکه مادر

در این روش باید پس از له کردن و افزودن آب به توت سفید، مقدار کمی سرکه مادر طبیعی (سرکه‌ای که ته‌ نشین و غلیظ است) به آن اضافه کنید تا تخمیر سریع‌تر و قوی‌تر شروع شود. این روش برای مناطق سردسیر بسیار مفید است.

سرکه توت سفید با استفاده از خمیر مایه نان

اضافه کردن یک قاشق غذاخوری خمیر مایه نان به مخلوط توت، موجب می‌شود که باکتری‌های اسیداستیک سریع‌تر فعال‌ شوند. این روش برای درست کردن سرکه در مدت زمان کوتاه بسیار مناسب است.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه سرکه بالزامیک سیب

سرکه توت سفید با استفاده از تفاله توت

برای درست کردن این سرکه باید از تفاله توت سفید به جای میوه تازه آن استفاده کنید. در این روش از آب بیشتری برای قوام سرکه استفاده می‌شود.

نکات مهم برای جلوگیری از کپک زدن سرکه توت سفید

در این بخش به چند نکته طلایی برای جلوگیری از کپک زدن سرکه توت سفید اشاره شده است.

برای درست کردن این سرکه بهتر است از ظروف شیشه‌ای، سفالی لعاب ‌دار یا پلاستیکی مقاوم و مخصوص استفاده کنید.استفاده از ظروف فلزی و حتی پلاستیک‌های بی‌کیفیت موجب واکنش نشان دادن سرکه با ظرف می‌شود.قبل از آماده کردن سرکه حتما ظروف، قاشق‌ها، دست‌ها و هر وسیله‌ای که با مواد تماس دارد را به دقت بشویید و ضدعفونی کنید. برای ضدعفونی ظروف می‌توانید از آب داغ یا سرکه سفید استفاده کنید.برای درست کردن این سرکه باید دهانه ظرف را با یک پارچه نخی یا تنظیف تمیز بپوشانید. به هیچ عنوان درب ظرف را روی آن قرار ندهید، زیرا این کار موجب حبس گاز و کپک زدن سرکه می‌شود.ظرف سرکه را در مکانی تاریک، گرم با دمای حدود 25 تا 30 درجه سانتی‌گراد و دور از رطوبت زیاد قرار دهید. نور مستقیم، تغییرات دمایی زیاد یا رطوبت موجب کپک زدن سرکه می‌شود.حتما مواد سرکه را به صورت روزانه هم بزنید. این کار باعث یکدست شدن مواد و جلوگیری از کپک می‌شود.افزودن مقدار کمی شکر یا عسل طبیعی به این سرکه موجب رشد باکتری‌های مفید و جلوگیری از کپک زدن سرکه می‌شود.اضافه کردن چند عدد کشمش شسته ‌شده یا نخود خام به سرکه مانع کپک زدن آن می‌شود.به هیچ عنوان ظرف سرکه را پر نکنید. این کار مانع تبادل هوا و تجمع گاز در ظرف می‌شود و رطوبت و فشار ظرف را زیاد می‌کند. در این شرایط ممکن است سرکه شما کپک بزند.اگر در طول تخمیر متوجه شدید که یک تکه سفید یا سبز روی سرکه ایجاد شده است، به سرعت آن را با یک قاشق تمیز بردارید تا سرکه خراب نشود.در صورتی که بخشی از توت‌ها یا تفاله‌ها روی سطح آب باقی بمانند و خشک شوند، ممکن است کپک بزنند. به همین دلیل باید هر روز مواد را با قاشق زیر و رو کنید.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سرکه توت سفید

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سرکه توت سفید

در ادامه به چند نکته طلایی برای درست کردن سرکه توت سفید اشاره شده است، با ما همراه باشید.

برای درست کردن این سرکه باید از توت کاملا رسیده و تازه استفاده کنید؛ توت‌های له ‌شده یا خراب طعم سرکه را تلخ می‌کنند.برای درست کردن این سرکه به هیچ عنوان از ظرف فلزی استفاده نکنید، چون اسید سرکه با فلز واکنش می‌دهد.اضافه کردن شکر یا عسل به تخمیر سرکه کمک می‌کند، اما زیاده‌روی در مصرف شکر موجب شیرین شدن طعم سرکه می‌شود.در مرحله اولیه تخمیر سرکه باید آن را مدام هم بزنید تا کپک نزند.بوی نامطبوع در مراحل آماده شدن سرکه نشانه فساد نیست؛ این بو نشانه تخمیر صحیح سرکه است.بعد از آماده شدن سرکه باید آن را داخل بطری شیشه‌ای تیره نگهداری کنید تا از نور مستقیم دور بماند.اضافه کردن چند دانه نخود یا کشمش در ابتدای تخمیر، سرعت تخمیر را افزایش می‌دهد چون این مواد طبیعی حاوی مخمر هستند.برای درست کردن سرکه از آب بدون کلر استفاده کنید. کلر روند تخمیر را مختل می‌کند.

در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه سرکه توت سفید و همه فوت‌وفن های درست کردن این سرکه اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این سرکه را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

منبع خبر

بیا تو صدا