- 2025-05-04
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- آشپزی ، ترشیجات و سس ها
طرز تهیه رب گوجه سبز (رب آلوچه)+ نکات گرفتن تلخی

مناسب برای
1 الی 2 شیشه متوسط
زمان آمادهسازی
30 دقیقه
زمان پخت
3-4 ساعت
رب گوجه سبز که به عنوان رب آلوچه نیز شناخته میشود، یکی از چاشنیهای ترش و خوشمزه ایرانی است که میتوانید از آن برای مزه دار کردن انواع خورش، آش و غذاهای مختلف استفاده کنید. این رب با طعم خاص و عطر طبیعیاش، جایگاه ویژهای در آشپزخانههای ایرانی دارد. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه رب گوجه سبز و همه فوتوفن های درست کردن این رب آشنا شوید.
نگاهی سریع به طرز تهیه
برای درست کردن این رب باید گوجه سبزها را همراه با آب بپزید و بعد از صافی رد کنید. عصاره گوجه سبز را همراه با نمک بجوشانید و مدام هم بزنید تا غلیظ شود. در ادامه رب را در شیشههای تمیز بریزید و در یخچال قرار دهید.
رسپی این رب خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای رب گوجه سبز
مواد لازممقدار مورد نیازگوجه سبز۲ کیلوگرمنمک۱ قاشق غذاخوریآببه میزان لازم
مرحله اول: گوجه سبزها را بشویید
برای درست کردن رب آلوچه باکیفیت، باید از گوجههای سبز سالم، رسیده و بدون لک استفاده کنید.
گوجه سبزها را چند بار با آب سرد بشویید تا گل و آلودگی از سطح آنها پاک شود.
برای اطمینان از تمیز شدن گوجه سبزها، میتوانید آنها را به مدت ۵ دقیقه در محلول آب و سرکه یا آب و نمک قرار دهید و دوباره آبکشی کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه رب ریواس
مرحله دوم: گوجه سبزها را بپزید
گوجه سبزها را در یک قابلمه بزرگ و لعابی یا استیل بریزید. به اندازهای آب به قابلمه اضافه کنید که سطح گوجه سبزها را بپوشاند.
قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید. درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و اجازه دهید گوجه سبزها به آرامی بپزند و نرم شوند.
این مرحله معمولا حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد.
مرحله سوم: گوجه سبزها را میکس کنید
وقتی گوجه سبزها کاملا نرم شدند، آنها را از روی شعله گاز بردارید و صبر کنید تا کمی از حرارت بیفتند.
یک آبکش فلزی بزرگ را روی یک قابلمه بگذارید و گوجه سبزها را در آبکش بریزید.
حالا با گوشتکوب یا به کمک دست، گوجه سبزها را فشار دهید تا گوشت و عصاره آنها از صافی رد شود و تنها هسته و پوست آنها در آبکش باقی بماند.
مرحله چهارم: رب را بجوشانید
عصاره صاف شده گوجه سبز را دوباره در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
مرتب رب را هم بزنید تا ته نگیرد. فرآیند غلیظ شدن ممکن است ۲ تا ۳ ساعت زمان ببرد.
مرحله پنجم: نمک را اضافه کنید
در اواخر پخت رب میتوانید مقداری نمک به آن اضافه کنید تا هم طعم را متعادل کند و هم ماندگاری رب بیشتر شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سس لیمو ترش
مرحله ششم: رب را بسته بندی کنید
پس از غلیظ شدن رب، صبر کنید تا کاملا خنک شود. در ادامه آن را در شیشههای تمیز و خشک بریزید.
میتوانید یک لایه نازک روغن زیتون روی رب بریزید تا از کپک زدن آن جلوگیری کند. درب شیشهها را محکم ببندید و در یخچال یا جای خنک نگهداری کنید.
نکات طلایی برای گرفتن تلخی رب گوجه سبز
تلخ و تند شدن طعم رب گوجه سبز به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه این بخش به نکات طلایی برای جلوگیری از تلخی رب آلوچه اشاره شده است.
گوجه سبزهایی که بیش از حد نارس، خشک یا چروکیده باشند، طعم تلخی دارند. بهتر است برای پخت این رب از گوجه سبزهایی با ترشی متعادل و بافت آبدار استفاده شود.هسته گوجه سبز حاوی ترکیباتی است که طعم تلخی دارد. برای جلوگیری از تلخ شدن این رب بهتر است از میکس کردن آن با گوشت کوب برقی اجتناب کنید، زیرا این کار موجب له شدن هسته گوجه سبز و تلخ شدن مزه رب میشود.قابلمههای آلومینیومی یا زنگ زده برای پخت این رب مناسب نیستند. اسید موجود در گوجه سبز موجب ایجاد واکنش در این قابلمهها میشود و طعم رب را تلخ میکند. برای پخت این رب باید از قابلمه لعابی، تفلون سالم یا استیل ضدزنگ استفاده کنید.حرارت زیاد باعث تبخیر سریع آب و سوختگی ته رب میشود که طعم آن را تلخ میکند. رب باید با حرارت ملایم و به تدریج پخته شود.در زمان غلیظ شدن رب باید به صورت مداوم آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه هلی کتنی (گوجه سبز کوبیده) شمالی
موارد استفاده از رب آلوچه یا گوجه سبز
اگر نمیدانید رب آلوچه در چه غذایی استفاده میشود، باید بگوییم که رب آلوچه یا رب گوجه سبز به دلیل طعم ترش و ملایمش، چاشنیای فوقالعاده برای بسیاری از غذاهای سنتی و محلی ایرانی به شمار میرود.
از این رب میتوان برای مزه دار کردن انواع خورشهای ترشمزه مانند خورش فسنجان ترش، خورش مرغ شمالی، یا خوراک ماهی استفاده کرد. همچنین میتوانید از آن برای طعم دادن به انواع آش، کباب، و درست کردن انواع سس و ترشی خانگی نیز استفاده کرد.
طعم منحصر به فرد این رب به غذا طعم و عطری خاص میبخشد و میتواند جایگزینی سالم و خانگی برای انواع سرکه یا آبلیمو در غذاهای ترشمزه باشد.
علت سیاه شدن رب آلوچه
در صورتی که این رب را در ظرف مسی یا استیل آماده کنید، رنگ این رب کمی تیره و سیاه میشود. بسیاری از افراد برای درست کردن این رب از آلوچه جنگلی قرمز استفاده میکنند که در این صورت نیز رنگ رب تیره میشود.
جالب است بدانید که قدیمیها برای سیاه شدن رنگ رب گوجه سبز یک تکه آهن در قابلمه میانداختند.
مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر
نکات و فوتوفن های طرز تهیه رب گوجه سبز
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت رب گوجه سبز اشاره شده است، با ما همراه باشید.
مقدار نمکی که به این رب اضافه میشود، سلیقهای است و میتوانید آن را به سلیقه خودتان کم یا زیاد کنید.در تمام مراحل پخت رب آلوچه خانگی باید مدام آن را هم بزنید تا ته نگیرد.بعد از آماده شدن رب گوجه سبز خانگی بهتر است آن را در یخچال قرار دهید.برای افزایش ماندگاری این رب بهتر است پس از خنک شدن، رب را در شیشههای کوچک بریزید تا با هر بار باز کردن، کل رب در معرض هوا قرار نگیرد.برای درست کردن این رب بهتر است از گوجه سبز رسیده و پخته استفاده کنید.هر چقدر گوجه سبز شما ترشتر باشد، طعم رب نیز ترشتر میشود.از نگهداری رب در ظروف پلاستیکی خودداری کنید، چون طعم رب را تغییر میدهد.
در این مقاله از بخش آشپزی اکالا به طرز تهیه رب گوجه سبز و همه فوتوفن های درست کردن این رب اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این رب را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه