- 2024-12-24
- 6 بازدید
- 0 دیدگاه
- آشپزی ، غذاهای سنتی
طرز تهیه آش دندونی+ نکات و فوتوفن ها
آش دندونی یکی از سنتهای زیبای ایرانی است که به مناسبت دندان درآوردن نوزادان طبخ میشود. این آش که در آذربایجان و تبریز با نام “دیشلیق” شناخته میشود، نمادی از شادی و سپاسگزاری برای نخستین دندان کودک است. آش دندونی در جمعهای خانوادگی سرو میشود و فلسفه اصلی آن، آرزوی سلامتی، خوشبختی و عمر طولانی برای کودک است. در این مقاله از مجله اکالا، طرز تهیه آش دندونی را به شما آموزش خواهیم داد.
نگاهی سریع به روش پخت
ابتدا حبوبات و غلات را خیس کنید و جداگانه بپزید. پیازها را خلالی خرد کرده و با زردچوبه در روغن تفت دهید تا طلایی شوند. گندم پخته را در قابلمهای بزرگ همراه با برنج، جو و حبوبات ترکیب کنید. عصاره گوشت، پیاز داغ و ادویهها را اضافه کنید و آش را روی حرارت ملایم بپزید تا جا بیفتد. در نهایت، آش را با کشک، نعنا داغ و پیاز داغ تزیین و سرو کنید. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای آش دندونی
مواد لازممقدار مورد نیازلوبیا قرمز۱ پیمانهنخود۱ پیمانهعدس۱ پیمانهگندم۱ پیمانهلوبیا چیتی۱ پیمانهلوبیا چشم بلبلی۱/۳ پیمانهجو۱/۲ پیمانهبرنج۱/۲ پیمانهعصاره گوشت یا آب قلم۱ پیمانهپیاز۲ عددنعنا داغ و کشکبرای تزییننمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم
خرید مواد اولیه با تخفیف از اکالا
طرز تهیه آش دندونی
مدت زمان آمادهسازی: ۷-۸ ساعت خیساندن حبوباتمدت زمان پخت: ۲-۳ ساعتمناسب برای: ۶-۸ نفردرجه سختی: متوسط
مرحله اول: خیساندن حبوبات و غلات
تمام حبوبات را تمیز کنید و بشویید.
لوبیا، نخود و عدس را به صورت جداگانه از شب قبل خیس کنید و چندین بار آب آنها را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود.
گندم، جو و برنج را نیز حداقل ۴ ساعت قبل از پخت خیس کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش انار
مرحله دوم: پخت حبوبات
هر کدام از حبوبات خیس شده (لوبیا، نخود، عدس، گندم، جو، برنج) را جداگانه در قابلمههای مختلف بریزید و با مقداری آب بپزید تا کاملاً نرم شوند.
مرحله سوم: آمادهسازی پیاز داغ
پیازها را بشویید و پوست بگیرید. با کمک چاقو آنها را به صورت خلالی و یکدست خرد کنید.
در تابه مناسبی کمی روغن بریزید و پیازها را به تابه اضافه کنید.
تابه را روی حرارت متوسط گذارید و پیازها را کمی تفت دهید تا طلایی و سبک شوند.
در همین مرحله برای خوشرنگتر شدن پیازها کمی زردچوبه به آنها زنید تا طلایی و معطر شوند.
نیمی از این پیاز داغ را برای تزیین کنار بگذارید.
مرحله چهارم: ترکیب مواد
گندم پخته شده را در قابلمهای بزرگ که قصد طبخ آش را دارید بریزید. به مقدار لازم آب به آن اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت متوسط گذارید.
منتظر بمانید تا محتوای درون قابلمه به نقطه جوش رسد. سپس برنج و جو پخته شده را به آن اضافه و مخلوط کنید.
در همین مرحله باید تمامی حبوبات پخته شده را به قابلمه اضافه کنید و در حد مخلوط شدن مواد را هم زنید.
مرحله پنجم: اضافه کردن عصاره گوشت، ادویهها و پیاز داغ
عصاره گوشت، نیمی از پیاز داغ، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به مواد درون قابلمه اضافه کنید.
آش را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش لبو
مرحله ششم: پخت نهایی
درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید آش به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه روی حرارت ملایم بپزد تا تمام مواد به خوبی ترکیب شوند و آش جا بیفتد.
مرحله هفتم: تزیین و سرو
آش آماده شده را در ظرف سرو بریزید و با کشک، پیاز داغ و نعنا داغ تزیین و نوش جان کنید.
آش دندونی با گوشت
برای پخت آش دندونی با گوشت، میتوانید از گوشت گوسفندی استفاده کنید. ابتدا گوشت را با پیاز و کمی زردچوبه بپزید تا نرم شود، سپس آن را ریشریش کنید و همراه با آب گوشت به قابلمه آش اضافه کنید. گوشت پخته شده به آش طعمی غنیتر و مقویتر میبخشد.
آش دندونی با سیرابی
برای پخت آش دندونی با سیرابی، میتوانید عصاره قلم را حذف کنید و به جای آن از سیرابی استفاده کنید. سیراب و شیردان را به خوبی تمیز کنید، به قطعات کوچک خرد کنید و جداگانه بپزید. سپس به قابلمه آش اضافه کنید تا همراه با سایر مواد پخته و طعمدار شود. این روش طعمی متفاوت و مقوی به آش شما میبخشد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش جو
نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش دندونی
در ادامه به چند نکته طلایی برای خوشمزهتر شدن آش دندونی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
آش دندونی باید غلیظ باشد، پس میزان آب را در حین پخت کنترل کنید.میتوانید ماش را نیز به حبوبات اضافه کنید تا آش مقویتر شود.استفاده از عصاره گوشت یا آب قلم به طعم آش عمق بیشتری میبخشد.برای جلوگیری از ته گرفتن، آش را به طور مرتب هم بزنید و آش را روی حرارت کم بپزید تا طعمها به خوبی با هم ترکیب شوند.حتماً حبوبات را از شب قبل خیس کنید و آب آنها را چندین بار عوض کنید تا نفخشان گرفته شود.برنج نیمدانه به غلظت بیشتر آش کمک میکند.در صورت تمایل، میتوانید کمی اسفناج یا تره خرد شده به آش اضافه کنید.برای پخت سریعتر و بافت نرمتر، از گندم پوستکنده استفاده کنید.برای حفظ بافت و طعم حبوبات، آنها را جداگانه بپزید.تفت دادن پیاز در کره طعمی لذیذتر به آش میبخشد.به جای گندم کامل، میتوانید از بلغور گندم استفاده کنید.گردوی خرد شده و کشمش تفت داده شده گزینههای جذابی برای تزیین هستند.نعنا داغ را هم برای تزیین و هم در داخل آش استفاده کنید.
امیدواریم که این آموزش از بخش آشپزی اکالا مورد توجه شما علاقهمندان قرار گرفته باشد و بتوانید طبق روش ساده و کامل بالا این آش خوشمزه را آماده و در کنار عزیزانتان میل کنید.
اگر شما در طرز تهیه آش دندونی از ترفندهای دیگری استفاده میکنید که موجب خوشمزهتر شدن و بهتر شدن طعم آن میشود، خوشحال میشویم که آن نکات را در بخش نظرات با ما و سایر دوستان علاقهمند به اشتراک بگذارید.
من سمانه هستم، پس از سالها تلاش مستمر و حرفهای در دنیای شیرینیپزی، آشپزی، تولید محتوا و عکاسی با افتخار و اشتیاق بیپایان این طعمهای دلنشین را با شما به اشتراک میگذارم.
ارسال دیدگاه